Jānis Skutelis: smiešanās atvieglo (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Jau šovakar, 15. novembra vakarā, plkst. 19 koncertzālē «Palladium» būs apskatāma komiķa Jāņa Skuteļa jaunā stāvizrāde «Optimistika». Skutelis īsā sarunā ar TVNET atklāj, par ko būs izrāde, kā sācis komiķa karjeru, un stāsta, vai smiekli pagarina cilvēka mūžu.

Līdz šim populārākais Skuteļa darbs «Paranoja» (grāvēja statuss) tika izrādīts Artelī,

Latvijā šim jaunajam žanram apbrīnas vērtā apjomā, pavisam 30 reižu!

«Optimistika ir personīgi drosmīgākā, politiski skarbākā un arī smieklīgākā no manām stāvizrādēm. Esmu ieplānojis to par 10% patiesāku nekā «Mhmm», par 15% sirsnīgāku nekā «Love» un par 20% smieklīgāku un precīzāku nekā «Paranoja». Tā ka, ja jūs uzrunāja iepriekšējās stāvizrādes, tad, kā teicis Ainārs, – rēķiniet paši!» stāsta OPTIMISTIKAS autors, režisors un vienīgais aktieris Jānis Skutelis.

Kāpēc jaunā izrāde nodēvēta par «Optimistiku», par ko tā būs?

Jānis Skutelis: «Optimistika» ir stāsts par brīnumu. Par to, ka mums ir daudz iemeslu, lai mēs būtu pesimisti, bet tomēr atrodam veidu, kā būt optimistiem. Arī par to, ka uz lietām var skatīties dažādi – saskatīt pozitīvo it kā negatīvajā.

Cik ilgu laiku tev prasīja sagatavot šo izrādi un cik gara tā būs?

Jānis Skutelis: Izrāde ilgs aptuveni pusotru stundu. Grūti teikt, cik ilgā laikā tā tapa. Tas ir daudzdaļīgs process. Dažas lietas tika atlasītas jau tad, kad uzstājos ar izrādi «Paranoja». Pēdējais intensīvais periods bija «darba izrāžu» laikā. Kopumā varētu teikt, ka izrāde ir gatavota kopš pavasara.

Dzīvē tu esi jokdaris vai nopietns?

Jānis Skutelis: Mēģinu būs adekvāts. Nemēģinu jokot, jo man vienkārši sanāk būt smieklīgam. Ja ir sanācis joks un ir smieklīgi, tas nozīmē, ka es nemēģināju jokot, – kad mēģinu, tad parasti nav smieklīgi.

Kā sākās tava komiķa karjera?

Jānis Skutelis: (Smej) Sākās ar dzimšanu. Nezinu... laikam jau jāsaka, ka caur improvizācijas teātri «Hamlets». Mēs (Skutelis ar biedriem no «Hamleta») nopietnāk pievērsāmies improvizācijai, un vienā brīdī ir jāsāk kaut ko arī rakstīt.

Kāda ir sajūta, kad redzi neskaitāmus cilvēkus smejoties un laimīgus?

Jānis Skutelis: Tā ir ļoti laba sajūta. Tas skats un sajūta ir iemesli, kuru dēļ tas viss vispār notiek.

Man smiešanās asociējas ar atvieglojumu.

Citiem ir nepieciešams izraudāties, man tuvāka ir izsmiešanās, turklāt izsmejoties var dzīvot vieglāk.

Vai tici apgalvojumam, ka smiekli pagarina cilvēka mūžu?

Jānis Skutelis: Pilnīgi noteikti nesaīsina. Es domāju, ka jā. Jo vairāk smejies, jo vairāk ir momentu, kurus atcerēties, un tas jau arī ir tas, kas cilvēka mūžu padara garāku.

Šī ir jau ceturtā stāvizrāde. Izrādes hronoloģiskā secībā – «Mhmm» 2009, «Love» 2010, «Paranoja» 2011 un «OPTIMISTIKA» 2012, kuru varēs vērot koncertu un izrāžu zālē «Palladium» 15. un 16. novembrī plkst. 19:00.


Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu