Seniori datoru visbiežāk izmanto ziņām un e-pastam

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc apmācību kursa apmeklēšanas projekta «Pieslēdzies, Latvija!» gaitā seniori datoru visbiežāk izmanto informācijas meklēšanai internetā - tā atbildējuši 15,5% no aptaujātajiem, liecina projekta īstenotāja SIA «Lattelecom» apkopotā informācija.

Nākamās populārākās atbildes ir ziņu lasīšana internetā, ko nosaukuši 13,9%, e-pasta rakstīšana, ko minējuši 13,6%, kā arī rēķinu apmaksa internetbankā - 12,1%. Sociālo portālu, piemēram, «Draugiem.lv», lietošanu minējuši 8,8%.

Respondenti norādījuši, ka jauniegūtās prasmes izmanto arī saziņai caur «Skype», iepirkumiem interneta veikalos, «YouTube» video aplūkošanai un datorspēļu spēlēšanai.

Aptaujas dati liecina, ka gandrīz trešdaļa respondentu jeb 28,6% par lielāko projekta ieguvumu uzskata iespēju kļūt zinošākam par notiekošo Latvijā un pasaulē. Otrs lielākais ieguvums, kuru min vismaz katrs piektais seniors jeb 23,2%, ir pašapziņas celšana un piederības sajūtas vairošana sabiedrībai.

Piektdaļa senioru uzsvēruši, ka pēc datorprasmju apguves viņi kļuvuši sociāli aktīvāki, biežāk sazinās ar saviem tuviniekiem, jūtas modernāki un spēj rast labāku kontaktu ar citām paaudzēm, piemēram, bērniem un mazbērniem.

Vairāk nekā puse senioru jeb 56,3% pieteikušies datorprasmju apguvei pēc pašu iniciatīvas, jo vietējā laikrakstā un citos informācijas kanālos pamanījuši informāciju par šādu iespēju. Gandrīz katrs piektais seniors apmācību izgājis pēc pašvaldību, skolu un pensionāru biedrību pamudinājuma. Savukārt pārējie seniori kursus apmeklējuši pēc bērnu, mazbērnu, kaimiņu vai draugu ieteikuma.

Aktīvākā senioru vecumgrupa, kuri apmeklējuši bezmaksas datorapmācības kursu, ir 56 līdz 75 gadu vecumā. Viņu īpatsvars veidoja gandrīz 70%. Katrs ceturtais projekta dalībnieks bija 50-55 gadus vecs, savukārt vairāk nekā 6% dalībnieku bija pārkāpuši 76 gadu slieksni. Vecākā projekta dalībniece - Aina Rodriguez-Mata - 12.novembrī svinēja 94 gadu jubileju, ar savu piemēru apliecinot, ka mācīties var un vajag jebkurā vecumā, norāda «Lattelecom».

«Lattelecom» sociālās atbildības projekta «Pieslēdzies, Latvija!» laikā šogad datorprasmes apguvuši 6680 seniori, kas ir četrkārt lielāks apmācīto skaits, salīdzinot ar 2011.gada projekta rezultātiem. Šogad apmācības nodrošināja 99 skolotāji, no tiem trešdaļa Rīgā, organizējot senioru bezmaksas datorprasmju apguves iespējas 128 skolās un apmācību punktos. Pateicoties pašvaldību atsaucībai, projektā iesaistījās 62 pilsētas un novadi visā Latvijas teritorijā.

Nākamo sešu gadu laikā līdz Latvijas Republikas simtajai gadadienai «Lattelecom» plāno apmācīt līdz 30 000 senioru.

«Lattelecom» projekts «Pieslēdzies, Latvija!» tiek īstenots kopš 2008.gada. No 2011.gada galvenā uzmanība projektā tika veltīta senioru datorprasmju celšanai, apmācot 1500 seniorus visā Latvijas teritorijā. Bezmaksas datorapmācības tiek piedāvātas cilvēkiem pēc 50 gadu vecuma. Mācības no maija līdz novembrim noritēja skolu datorklasēs grupās līdz 14 dalībniekiem un ilga trīs dienas, apmācībām veltot četras mācību stundas ik dienu. Senioriem tika nodrošinātas bezmaksas mācību grāmatas, kā arī turpmākai zināšanu apguvei ikvienam ir pieejama datorskola «Mācies pats!» interneta vietnē «www.piesledzieslatvija.lv».

«Lattelecom» sociālās atbildības iniciatīva norisinās ar Labklājības ministrijas, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu. Projekts ir ieguvis «Zviedrijas Biznesa gada balvu 2012» kategorijā «Korporatīvās sociālās atbildības iniciatīva» un saņēmis «Baltic PR Awards 2012» balvu. Projekts iekļauts arī Eiropas gada aktīvai novecošanai un paaudžu solidaritātei iniciatīvās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu