Deniņš: Pasaules hokeja čempionāts risināsies Rīgā (14)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Hokeja federācijas (LHF) valdes loceklis Andris Deniņš ir pārliecināts, ka 2017.gada pasaules čempionāts norisināsies Latvijā. Sarunā ar TVNET Deniņš stāsta par attiecībām ar Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubu Rīgas «Dinamo» un valsts niecīgo interesi par populārāko sportu Latvijā - hokeju.

- Sāksim ar to, kādi ir tavi pienākumi Latvijas hokeja saimniecībā, ar ko esi aizņemts ikdienā?

- Aptuveni piecpadsmit gadus esmu bijis LHF valdes loceklis. Šis darbs ir veikts paralēli manam biznesam vairākās sfērās, akadēmiskajam un zinātniskajam darbam, pildot profesora pienākumus Latvijas Universitātē (LU) uzņēmējdarbības vadības jomā, kā arī ar citām sabiedriskām aktivitātēm. Tāpēc uzskatu, ka tas kopumā man ļauj izdarīt objektīvus visaptverošus slēdzienus par LHF darbību, tās veikumu, publisko novērtējumu un, protams, arī problēmām.

Kāda ir LHF sadarbība ar Latvijas hokeja flagmani Rīgas «Dinamo»? Pēdējā laikā publiskajā telpā abu organizāciju starpā uzvirmojušas visai asas attiecības. Kā raksturotu tās?

Domāju, ka tas ir sevišķi aktuāli šobrīd, kad publiski ir sākta pilnīgi nevajadzīga, bērnišķīga, savstarpēji aizvainojoša polemika. Sauksim to par «diskusiju» starp LHF prezidentu un Rīgas «Dinamo» augstāko vadību. Es kā LHF ilggadējs valdes loceklis neredzu tam ne mazāko jēgu, jo tas nedod un nedos nekādu pienesumu tālākajai hokeja attīstībai. Tāpēc uzskatu - ja kāds sākotnēji ir kļūdījies, tad, apsēžoties pie viena galda, ir iespējams izrunāties un aizmirst par savstarpēji muļķīgajām ambīcijām.

- Lieliem soļiem tuvojās Soču olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs, kurš norisināsies Rīgā. Pastāstiet, kā jūs (LHF) gatavojaties šim nozīmīgajam pasākumam?

- Mums ir pienācīgi jāsagatavo nacionālā izlase Soču olimpiskajam kvalifikācijas turnīram. Tā ir milzīga atbildība, ko pēdējās nedēļas tikšanās reizēs apliecina arī valsts izlases treneris Teds Nolans. Ceru, ka to saprot arī mūsu spēlētāji, un lai nebūtu tā, kā ar vairākiem no izlases kandidātiem, kas bez pamatota iemesla atteikušies spēlēt pasaules čempionātā. Šo spēlētāju vārdi gan LHF, gan izlases galvenajam trenerim ir zināmi. Mans viedoklis ir vienkāršs - neaizstājamu cilvēku nav, nevēlies - nevajag. Vienmēr būs citi, kas gribēs. Es viņus pat redzu - Zemgus Girgensons, Ronalds Ķēniņš, Koba Jass u.c.

- Jau vairākus gadus mēs varam lepoties ar junioru un jauniešu izlašu spēju noturēties Elites divīzijā. Atminos, ka vēl dažus gadus atpakaļ varējām tikai sapņot par augstāko divīziju. Vai tas ir saistīts ar jauno hokejistu emigrēšanu uz citām pasaules junioru līgām, vai arī mūsu vietējais čempionāts ir audzis?

- Mums ir jāpaaugstina Latvijas čempionāta līmenis visām spēlētāju grupām. Šajā jomā LHF jāaktivizē darbība. Šodien vairāk nekā 160 Latvijas licencēto spēlētāju spēlē ārzemēs, tajā skaitā arī bērni, kas piedalās citu valstu čempionātos. Tas, protams, ietekmē Latvijas čempionātu līmeni kopumā.

LHF turpmāk krietni rūpīgāk ir jāstrādā pie atļauju izsniegšanas komandu līdzdalībai citu valstu čempionātos. Visiem ir jāatceras, ka LHF ir vienīgā Latvijā starptautiski atzītā institūcija, kas dod atļauju piedalīties citu valsts čempionātos. To vajadzētu atcerēties arī Rīgas «Dinamo». Respektēsim to.

Būsim atklāti - pirms septiņiem gadiem, kad Latvijas komandas nespēlēja citu valstu turnīros, Latvijas čempionātam bija cits līmenis un prestižs. Uz palīdzēt nacionālajai komandai neviens nebija jāmudina. Šeit ir viela pārdomām ne tikai LHF, bet visiem, kas ir saistīti un interesējas par hokeju.

- Kur Latvijas hokejs šobrīd atrodas uz pasaules kartes? Esam maza valsts, bet hokejā allaž pieskaitāma lielvalstīm. Pēc neatkarības atgūšanas Latvijas nacionālā komanda piedalījusies trijās olimpiskajās spēlēs un nākamajā pavasarī 17. reizi pēc kārtas piedalīsies pasaules čempionāta augstākajā divīzijā. Tas runā pats par sevi.

- LHF nepārtraukti jādomā par hokeja materiāli tehniskā nodrošinājuma palielināšanu. Reģionālās hokeja halles visā valsts teritorijā noteikti dod būtisku pienesumu hokeja attīstībai, taču eksistē būtiskas problēmas ar arēnu uzturēšanu. Šim jautājumam ir jāpieiet valstiski. Politiķiem ir jāatceras, ka sporta politikai ir ārkārtīgi liela nozīme nācijas attīstībai. Kā arī valsts atpazīstamības un tēla veidošanā. Noteikti valsts atbalsts hokeja attīstībai ir pārāk mazs.

- Kādas attiecības Latvijas Hokeja federācijai ir ar IIHF? Vairākkārt izskanējusi dažāda informācija par 2017. gada pasaules čempionāta rīkošanu. Vai ir kāda skaidrība par to?

- LHF nejūt valsts ieinteresētību 2017. gada pasaules čempionāta rīkošanā. Neskatoties uz to, LHF - intensīvi strādā pie iespējamās PČ organizācijas - ticiet man, čempionāts risināsies Rīgā. Protams, tad valsts augstākā vadība ar to leposies.

Nepārtraukti jākultivē attiecības ar IIHF (Starptautisko ledus hokeja federāciju). Uzskatu, ka to veiksmīgi dara gan LHF prezidents Kirovs Lipmans, gan ģenerālsekretārs Māris Baldonieks un citi LHF pārstāvji. Starptautiskā atzinība dod būtisku impulsu hokeja attīstībai Latvijā.

Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu