Mēneša albums: Tame Impala «Lonerism» (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

TVNET Mūzika palikusi parādā ikmēneša (oktobra) rubrikas «Mēneša albums» jaunāko ierakstu. Oktobris, kā jau tas sagaidāms pēc vasaras atslābuma, bija īpaši ražīgs ar jaunu un kvalitatīvu dažādu žanru mūziku. Eksperimentālo elektroniku godam pārstāvējis «Flying Lotus», stadionroku «Muse», popmūziku Elija Guldinga (Ellie Goulding) un Teilore Svifta (Taylor Swift), britroku jaunais Džeiks Bags (Jake Bugg). Jāpiemin arī Maks Demarko (Mac DeMarco) un Nataša Hāna ar «Bat For Lashes». Ikviens no šiem albumiem ir savā ziņā kvalitatīvs. Tomēr «Mēneša albums» var būt tikai viens. Un šoreiz tas ir...

Tame Impala «Lonerism»

(Modular Recordings)

10/12

Uzreiz atvainojos Ivaram Godmanim, ka jau otro reizi šīs austrāliešu grupas kontekstā piesaucu viņa vārdu. Varbūt rokmūzikas vēstures radioraidījuma «Saknes» autoram šāda seno gadu estētikas reanimēšana nav pie sirds. Atvainojos arī tiem, kas, uzspiežot uz raksta, nodomājuši, ka šis pirmās valdības pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas vadītājs nolēmis atgriezties uz politiskās skatuves vai tml. Reitingi, saprotiet...

Arī šajā albumā, kas seko 2010.gada kritiķu slavētajai debijai «Innerspeaker» (skat. resursus), galvenais vilcējspēks ir supertalantīgais 25 gadus vecais multiinstrumentālists Kevins Pārkers (Kevin Parker), kas sakomponējis un ierakstījis lielāko daļu muzikālā materiāla. Turklāt liela daļa no instrumentu partijām radušās tūres laikā 2010./11.gadā. «Viens ģitāras motīvs ierakstīts Vīnē, kāds vokāla ceļš lidmašīnā pa ceļam no Singapūras uz Londonu. Vēlāk savā mājas studijā Pērtā to visu saliku kopā,» stāsta Pārkers.

Albuma tapšanas laikā Pārkers piedzīvojis arī pamatīgu izbīli, proti, kad 2010.gadā savā «iPod» jau bija sarakstījis lielāko daļu demo, tas kaut kur starp Amsterdamu un Londonu izkrita no somas. Laimīgā kārtā tas atradās un darbs varēja turpināties.

Būtiskas izmaiņas skanējumā nav notikušas. Ja nu vienīgi albums ir mazliet popsīgāks. Pirms «Tame Impala» («Pieradināta antilope») izveidošanas, kad grupa vēl saucās «Dee Dee Dums», dominēja roķīga, blūzīga 1960.gadu mūzika («Cream» tolaik bija etalons), bet «Tame Impala» skanējums šajos divos albumos ir izkristalizējies - psihedēlisks speispops, tā to varētu dēvēt. Kā galvenā jaunās plates ietekme tiek minēts Toda Rundgrēna (Todd Rundgren) 1973.gada psihedēliskā roka albums «A Wizard, a True Star».

«Lonerism»
«Lonerism» Foto: Publicitātes foto

Viena no dziesmām «Elephant» (skat. audio) vispār sākotnēji radusies «Dee Dee Dums» laikā. Puiši paši to dēvē par blūz-prog-episko dziesmu.

Arī šo plati miksējis «The Flaming Lips» skaņu vīrs Deivs Frīdmens (Dave Fridmann).

Patiks gan jauniem, gan veciem!

Izdošanas datums - 05.10.2012.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu