Graudu rekordraža; zemnieki steidz izmantot pasaules tirgus cenas (25)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad novāktā graudu daudzuma mūsu iekšējam tirgum pietiktu pieciem gadiem, taču miltu izstrādājumi Latvijā tāpēc lētāki nekļūs. Citur pasaulē raža bijusi slikta, tādēļ graudu cenas ir augstas un mūsu zemnieki steidz izmantot izdevīgas eksporta iespējas, par ko ostas pilsētas var tikai priecāties.

Garajā rindā kravas mašīnas ir pilnas līdz augšai ar mūsu laukos audzētiem graudiem. Latvija šajā sezonā eksportē vairāk nekā vienu miljonu tonnu graudu, kas priekš mūsu valsts ir nebijis daudzums.

Šis gads tiešām ir izvērsies tāds ļoti veiksmīgs graudu audzētājiem ir sakritis, ka pasaulē nav tās labākās ražas un ir ļoti labas cenas, tai pašā laikā Latvijā mēs varam teikt, ka šogad ir rekorda gads, kad kopraža ir rekorda lielos augstumos, stāsta Edgars Ruža – zemnieku kooperatīva «Latraps» izpilddirektors.

Galvenokārt tie ir kvieši, kas aiziet uz tuvajiem austrumiem un Āfrikas ziemeļiem. Zemnieku apvienība Latraps šonedēļ spēja piepildīt pat milzīgo panamax tipa kuģi, kas vienā reizē uz Irānu aizveda 70 tūkstošus tonnu kviešu. Nofraktēt lielu kuģi nozīmē ietaupīt un līdz ar to zemnieki saņem vēl labāku cenu par graudiem.

Ostas pilsētā par graudu eksporta pieaugumu tikai priecājas. Panamax kuģi ir līdz pat nepilniem trīssimts metriem garumā un ar divpadsmit metru iegrimi. Tāpēc turoties līdzi eksporta apjomiem Liepājas ostas gultni nācies padziļināt par sešdesmit centimetriem.

Padziļināta Liepājas osta un radīta iespēja tādus kuģus pieņemt, tas nozīmē uzreiz strauju apgrozījuma pieaugumu tieši šogad, stāsta Juris Matvējevs – piestātnes «Bulk terminal» valdes loceklis.

Liepājas ostā neskatoties uz pārkrautās naftas samazinājumu kopējais iekrauto kravu apjoms pieaudzis par diviem miljoniem tonnu. Pateicoties arī lielajam graudu eksportam šogad desmit mēnešos Liepājā pārkrauti gandrīz jau seši miljoni tonnu dažādu kravu.

Cilvēki bieži prasa, ko tad mums tas dod? Ja rēķinām, ka katra tonna dod atskaitījumu pilsētas budžetā, tas jau ir pluss un pluss arī atskaitījums ostas budžetā, līdz ar to mēs varam kaut ko vairāk atļauties, kaut ko jaunu plānot, atklāj Pēteris Gudkovs – Liepājas Ostas kapteinis.

Ar šī gada lielo graudu ražu zemnieki spējuši Latviju ierindot Eiropas graudu eksportētāj valstu trijniekā. Savukārt pasaulē sliktās ražas dēļ vidējā graudu cena arvien pieaug un tagad jau sasniedz 178-us eiro par tonnu, diemžēl arī Latvijas graudu pārstrādātājiem tas jāņem vērā. Tāpēc labā raža nedod pamatu maizes vai citu graudu izstrādājumu cenas kritumam.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu