Japānas elektronikas kompānijas uz finanšu palīdzību var necerēt

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Japānas ekonomikas ministrs Seidzi Maehara piektdien deva mājienu, ka valdība neapsver palīdzības sniegšanu grūtībās nonākušajām elektronikas kompānijām, lai arī uzņēmums «Sharp» paudis bažas par patstāvīgu izdzīvošanu.

Maehara norādīja, ka tādiem uzņēmumiem kā «Panasonic» un «Sharp», kas biznesa gadā varētu kopā reģistrēt zaudējumus vairāk nekā 15 miljardu ASV dolāru (8,2 miljardu latu) apmērā, nevajadzētu cerēt uz nodokļu maksātāju finansētu palīdzību, kāda tika piešķirta bankrotu piedzīvojošajai aviokompānijai «Japan Airlines» vai avarējušās Fukušimas atomelektrostacijas operatoram «Tokyo Electric Power Company» (TEPCO).

«Šajā kapitālisma sabiedrībā es uzskatu, ka kompānijām kopumā vajadzētu pašām sevi rekonstruēt ar pašu pūliņiem,» sacīja ministrs.

Japānas elektronikas nozare saskārusies ar plašām problēmām, tostarp jenas vērtības pieaugumu, pieprasījuma samazināšanos svarīgākajos eksporta tirgos, sīvu konkurenci ārvalstīs un stratēģiskām kļūdām, kas iedragājušas kompāniju finansiālo stāvokli.

Ne «Sharp», ne konkurenti «Panasonic» un «Sony» nav pieteikušies bankrota aizsardzībai laikā, kad tiek īstenotas vērienīgas šo uzņēmumu restrukturizācijas.

Taču «Sharp» nesen brīdināja, ka šis biznesa gads varētu tikt noslēgts ar 5,6 miljardu dolāru (3,08 miljardu latu) zaudējumiem, turklāt uzņēmuma kredītreitings samazināts līdz investīcijām nepiemērotam līmenim un kompānija radījusi šaubas par tās dzīvotspēju.

Maehara piektdien norādīja, ka «Japan Airlines», kas 2010.gadā piedzīvoja vienu no valstī lielākajiem bankrotiem, bija valsts nacionālā aviokompānija un, ja tiktu ļauts tās sabrukums, tad konkurents «All Nippon Airways» kļūtu par pārliecinoši dominējošo lidsabiedrību iekšzemes tirgū.

«Japan Airlines» īstenoja tiesas uzraudzītu restrukturizāciju, tā atsākusi gūt peļņu un veiksmīgi atgriezusies akciju biržā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu