Sāk oficiālu izmeklēšanu par BBC zvaigznes pedofilijas skandālu (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijā sākta neatkarīga izmeklēšana par pedofilijas skandālu, kurā ierauts raidkorporācijas BBC ilggadīgā šovu zvaigzne Džimijs Sevils.

Ekscentriskais šovu vadītājs Sevils nomira pirms gada, taču pēdējās nedēļās Lielbritānijā uzjundījis apjomīgs skandāls par Sevila pastrādātu seksuālu uzmākšanos un izmantošanu aptuveni 40 gadu garumā.

Skandāls aizsākās oktobra sākumā, kad telekanāla ITV dokumentālajā filmā izskanēja pirmās pret Sevilu vērstās publiskās apsūdzības, ka viņš seksuāli izmantojis nepilngadīgas meitenes.

Kopš tā laika izmeklētājiem par piedzīvoto seksuālo varmācību pastāstījuši aptuveni 300 upuri, kas Sevilu padara par vienu no lielākajām seksuālajām varmākām Lielbritānijas vēsturē.

Neatkarīgo izmeklēšanu par BBC darba kultūru un praksi vairāku desmitgažu garumā, kad Sevils strādāja raidkorporācijā, vadīs bijusī Apelāciju tiesas tiesnese Dženeta Smita.

Izmeklēšanā arī tiks izvērtēta, vai BBC bērnu aizsardzības un pārkāpumu ziņošanas prakse atbilst tās mērķiem.

Smitas vadītajā izmeklēšanā tiks noskaidrots, «cik lielā mērā BBC personāls bija informēts par Džimija Sevila nelikumīgajām un/vai nepiemērotajām darbībām BBC telpās vai BBC piederošos īpašumos».

Smita iepriekš vadījusi izmeklēšanu par bēdīgi slaveno slepkavu Haroldu Šipmenu jeb «doktoru Nāvi», kurš sistemātiski nogalināja savus pacientus, varētu būt nogalinājis aptuveni 250 cilvēku. 2005.gadā Šipmens tika notiesāts par 15 slepkavībām.

Līdz ar oficiālas izmeklēšanas uzsākšu, Smita vāks liecības un pierādījumus no cilvēkiem, kas apgalvo, ka Sevils viņus seksuāli izmantojis BBC telpās, un no cilvēkiem, kas apgalvo, ka pauduši bažas par Sevila darbībām.

Sevils nomira 84 gadu vecumā 2011.gada 29.oktobrī savās mājās Līdsā Anglijas ziemeļos.

Apsūdzības pret Sevilu izraisījušas dziļu krīzi raidkorporācijā un sagrāvušas BBC zvaigznes reputāciju, kurš ar savu raibo apģērbi un vienmēr rokā turēto cigāru no sešdesmitajiem līdz astoņdesmitajiem gadiem bija viena no slavenākajām britu televīzijas sejām.

Sevils tiek dēvēts par pirmo naktsklubu dīdžeju, un viņš vadīja BBC galveno mūzikas programmu «Top of the Pops».

Lielbritānijas karaliene Elizabete II un pāvests Jānis Pāvils II Sevilu iecēluši bruņinieka kārtā par desmitiem miljonu sterliņu mārciņu savākšanu labdarībai.

Kopš skandāla aizsākšanās vairāki bijušie Sevila kolēģi atklājuši, ka iepriekš izskanējušas baumas par viņa uzmākšanos nepilngadīgām meitenēm, kā arī septiņi upuri iepriekš vērsušies policijā, taču izmeklēšana pret Sevilu ne reizi netika uzsākta.

Pēc ITV demonstrētās dokumentālās filmas, kurā apsūdzības pret Sevilu izteica aptuveni desmit tagad pieaugušas sievietes, policijā vērsušies desmitiem citu upuru, atklājot Sevila un citu viņa biedru, kas vēl ir dzīvi, pastrādāto seksuālo varmācību.

Policija identificējusi aptuveni 300 upurus, kas cietuši no Sevila varmācības. Sevila lietas izmeklēšanas ietvaros Lielbritānijas policija svētdien aizturēja septiņdesmito gadu glemroka zvaigzni Geriju Gliteru, kurš iepriekš notiesāts par pedofiliju.

68 gadus vecais Gliters nogādāts Londonas policijas iecirknī, kur nopratināts. Pēc diennakts viņš atbrīvots pret drošības naudu. Gliters 1997.gadā izcieta divu mēnešu cietumsodu, jo uz viņa datora tika atrasti tūkstošiem bērnu pornogrāfijas fotogrāfiju.

Savukārt 2006.gada martā Vjetnamā viņu notiesāja par nepiedienīgām darbībām ar divām 11 un 12 gadus vecām meitenēm. Vjetnamā Gliters izcieta trīs gadu cietumsodu un pēc tam tika deportēts.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu