Festivālā «Porta» viesosies Pjotrs Naļičs (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pasaules mūzikas festivālā «Porta» arī šogad sabrauks mūziķi no tuvām un tālām zemēm, bet gaidītākie viesi šoreiz būs Pjotra Naliča muzikālais kolektīvs no Krievijas un leģendārais gruzīnu trio «The Shin». 12.Pasaules mūzikas festivāla «Porta» programma Rīgā būs baudām 1.novembrī, no 7.novembra līdz 9.novembrim un arī 1.decembrī. Šajā laikā koncertzālē «Palladium», Rīgas Kongresu namā un folkklubā «Ala» skatītājiem tiks piedāvāta ģeogrāfiski plaša un stilistiski dažāda programma, pulcējot talantīgus mūziķus no Francijas, Gruzijas, Islandes, Krievijas, Madagaskaras un Latvijas, informē festivāla rīkotāju pārstāve Ilze Apsiņa.

Festivāls šoreiz sāksies 1.novembrī koncertzālē «Palladium» ar Pjotra Naļiča muzikālā kolektīva koncertu. Naļičs ir pirmais krievu mūziķis, kurš kļuvis slavens ar interneta starpniecību. 2007.gada pavasarī «YouTube» tika ievietots ar amatieru video kameru uzņemts mūzikas klips «Ģitāra», kurā nepazīstams glīts puisis samtainā tembrā ar slāvisku akcentu dziedāja «I’ve never been lonely». Viņa mūzikā čigānu romanču smeldzīgums savijas ar Latīņamerikas ritmiem un balkānisku trakulību. Izrādās, ka sava loma ir arī gēniem, jo Naļiča vectēvs bija no Bosnijas un līdz karam dziedāja Belgradas operā. Arī Naļičs ir iestājies Maskavas konservatorijā un sapņo par operdziedātāja karjeru. Patlaban viņš ir iemīļots dziedātājs gan Krievijā, gan ārpus tās. Piedalījies Eirovīzijā un jau reiz uzstājies Rīgā.

Festivāls turpināsies 7.novmbrī ar tradicionālo filmu programmu, kas šoreiz tiks demonstrēta folkklubā «Ala». Filmu programmā tiks demonstrēta Čehijas un Francijas 1999.gada dokumentālā filma «Baltais un melnais», Dienvidkorejas un Austrālijas 2009.gada dokumentālā un mūzikas filma «Netveramā vērtība Nr.82», kā arī projekta «Kultūru osta» dokumentālā filma.

8.novembrī festivāls koncertzālē «Palladium» piedāvās koncertu, kurā pirmo reizi uz festivāla lielās skatuves uzstāsies pašmāju muzikālā apvienība «ElektroFolk», kuras balss un dvēsele ir talantīgā dziedātāja un vijolniece Kristīne Kārkle-Puriņa. Šajā koncertā uzstāsies arī Latvijas un Krievijas kopprojekts - klezmermūzikas grupa «Forshpil». Koncerta otrajā daļā būs iespēja smelties dzīvesprieku madagaskariešu nacionālā stīgu instrumenta marovani meistara un Pītera Geibriela «Real World» skaņu ierakstu sesiju dalībnieka Kilemas priekšnesumā.

Tāpat šajā dienā koncerts notiks folkklubā «Ala», kur uzstāsies «Nepieradinātā Folka orķestris».

Savukārt 9.novembrī koncertzālē «Palladium» uzstāsies Reikjavīkas grupa «Arstidir», kurā visi tās dalībnieki dzied, katrs spēlējot arī kādu mūzikas instrumentu. Savas pastāvēšanas divos gados grupa jau ierakstījusi divus albumus, piedalījusies televīzijas un radio raidījumos, festivālos, kā arī pievērsusi pašmāju un starptautisko mūzikas apskatnieku uzmanību ar savu oriģinālo neatkārtojamo skanējumu, kurā dziedātāju harmoniskie balss tembri savijas ar akustisko instrumentu silto skanējumu.

Festivāla «Porta» noslēgumā 1.decembrī Rīgas Kongresu namā skanēs pasaulslavenā gruzīnu komponista Gijas Kančeli kino un teātra mūzika, kas jaunu dzīvi iegūs Latvijā iemīļotā gruzīnu trio «The Shin» koncertprogrammā «Neparastā izstāde». Simfoniskā mūzika, etnodžezs, gruzīnu daudzbalsīgie dziedājumi un Kaukāza kaislīgās dejas, saplūstot vienotā veselumā, aizvedīs klausītāju visneparastākajā skaņu un kustību pasaulē.

Ar gruzīnu trio kopā muzicēs arī Liepājas simfoniskais orķestris diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā, obojists Normunds Šnē, ģitārists Arnolds Kārklis un vokālā «Zvaigžņu grupa», kurā piedalās Jānis Ozols, Jānis Šipkēvics, Kristaps Šoriņš, Jānis Strazdiņš, Ģirts Ozoliņš un Intars Busulis.

Biļetes uz festivāla pasākumiem iepriekšpārdošanā var iegādāties «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu