Ermale līdz nāvei aizstāvēs Andri Bērziņu (17)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Lai arī Dailes teātra aktieris Andris Bērziņš 60. dzimšanas dienu svinēja 26. jūlijā savās lauku mājās Košragā, teātrī un kolēģu lokā apaļā jubileja tika atzīmēta 16. oktobrī ar viņa dzīvesbiedres Lenvijas Sīles grāmatas «Dailes teātra sestā studija. Paralēlā pagātne» izdošanu, kā arī koncertuzvedumu «Miers un bērziņš!».

Sarunā ar TVNET jubilārs Andris Bērziņš atklāj, ka pēc lielās ballēšanās viņš pievērsīsies sievas Lenvijas Sīles grāmatas «Dailes teātra sestā studija. Paralēlā pagātne» lasīšanai.

«Tad es atgulšos, kājas griestos, lai mierīgā gaisotnē varētu izlasīt visu grāmatu. Ietīšos siltā pledā, esmu pat iegādājies siltas «opīšu» čības, un lasīšu.

Es biju liecinieks grāmatas tapšanas procesam un zinu, cik tas smagi un grūti nāca, jo rakstīt par dzīviem cilvēkiem ir sarežģīti. Tāpēc, ka cilvēks, šodien pārlasot to, ko teicis pirms diviem gadiem, kļūst domīgs. Latvietis ir ļoti uzmanīgs, aizdomīgs un ilgi izsver visus vārdus, ko lietos,» atklāj Andris Bērziņš, kurš arī ir viens no grāmatas varoņiem jeb Dailes teātra sestās studijas aktieriem.

Uz Andra Bērziņa jubilejas svinībām bija ieradušies arī jubilāra kursabiedri no Dailes teātra sestās studijas. Viņi visi kā viens atzina, ka Andris ir īpašs cilvēks.

Aktrise Esmeralda Ermale atklāj, ka Andris ir ļoti traks cilvēks, neapvaldīts un spontāns. «Viņš ir ļoti jūtīgs un emocionāls. Andrim piemīt bērnišķīgums, kas vienmēr ir minēts kā viena no būtiskākajām laba aktiera iezīmēm. Šis bērnišķīgums reizēm arī pavēršas pret viņu, jo galu galā cilvēks solīdos gados un joprojām ir saglabājis šo īpašību. Varbūt ne vienmēr tas īsti ir vietā, bet tāda ir aktiera profesija, ka mēs nevaram atraut savas profesionālās kvalitātes no cilvēciskajām. Tādēļ tas uzliek zināmus pienākumus un varbūt liek arī ciest mūsu dzīvei un ikdienai. Andris to ir izvēlējies un šādu sevi ir izveidojis un saglabājis, un par to es viņu cienu, un līdz nāvei aizstāvēšu viņa tiesības būt tādam, kā viņš izvēlējies būt.

Es domāju ir maz teātra gājēju latviešu, kuri nezinātu Andri Bērziņu. Tas jau vien parāda to, ko viņš ir sasniedzis,» savu kursabiedru un skatuves kolēģi raksturo Ermale. Arī viņa ne vienu reizi vien saspēlējusies uz skatuves ar Bērziņu. «Viņš ir ļoti maigs tādā partnerībā. Izņemot tos brīžus, kad viņš nevalda pār savām emocijām un tās viņu pārņem. Tad viņš otru var aizgrūst aiz kulisēm vai nogrūst no kāda postamenta savā trakumā, taču tas nekad nav privāti, bet skatuves tēlā, ar kuru viņš ir pārņemts. Viņš ir ļoti silts un atsaucīgs kolēģis. Tas, ka esam mācījušies pie vieniem pedagogiem, mēs saprotam vienādi dažādas izpausmes un skatuves terminus, atvieglo darbu, jo atliek vien pateikt puszilbi un mēs saprotamies,» nosaka aktrise.

Andra Bērziņa kursabiedrs un labs draugs ilgu gadu garumā Varis Vētra teic, ka Andri Bērziņu pazīst visa latviešu tauta. «Andris ir ļoti atraktīvs un spējīgs visu realizēt un izdarīt. Man tādu šausmīgi intīmu viedokļu nav par viņu. Andris ir mans labākais draugs teātrī, un man ar viņu visu mūžu ir labas attiecības. Ar Andri Bērziņu man asociējas Dailes teātris. Ja man ir kaut kāda neskaidrība, tad es piezvanu Andrim, mēs satiekamies un izrunājamies,» atklāj Vētra.

Andris Bērziņš
Andris Bērziņš Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Bērziņš tandēmā ar Vētru ne vienu vien pasākumu novadījuši un koncertu nospēlējuši. «Mums ir vienkārša saskaņa. Mēs ļoti ātri saprotamies. Es skatos uz cilvēkiem un laikmetu, ka ir cilvēki, kuri grib novecot, bet Andris negrib. Līdz ar to es pret viņu izturos kā pret kolēģi, kas rīt un parīt atkal būs tepat. Daudz laimes viņam dzimšanas dienā,» savu viedokli par skatuves kolēģi pauž Vētra.

Bijusī aktrise, tagad aktiermeistarības un skatuves runas, runas mākslas docētāja Anita Grūbe par Andri Bērziņu teic, ka viņš ir īsts dabas bērns.

«Ir tādi aktieri, kuriem nemaz tik daudz nav jāmācās, jo viņš jau ir piedzimis aktieris.

Andris man ir bijis izcils skatuves partneris. Mūsu kursa darbā, izrādē «Sapnis vasaras naktī» viņš bija Oberons un es Titānija. Tāda aktieriska sadarbība ar tik brīvu un neordināru aktieri ir interesanta. Andris nekad nav vienāds, viņš ir neparasts. Andrim pilnīgi vienalga, kāds partneris, jo viņš ar visiem var sastrādāties. Viņš ir ārkārtīgi darbīgs un talantīgs cilvēks,» atzīst Grūbe.

Komentāri (17)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu