Sākta Ventspils mēra Lemberga atstādināšanas procedūra (194)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Karikatūra: TVNET/Toms Ostrovskis

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs šonedēļ sāka Ventspils mēra Aivara Lemberga atstādināšanas procedūru. Uz to ministru pamudināja prokuratūra, pirms pāris mēnešiem nosūtot daļu no Aivara Lemberga apsūdzības, kas attiecas uz viņa kā mēra pienākumu veikšanu.

Pievienots daļējs Lemberga kompāniju saraksts

To, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs ir prettiesiski pieņēmis lēmumus par sev un bērniem piederošajiem uzņēmumiem, prokuratūra zināja jau vismaz no 2008.gada, kad Lembergam uzrādīja apsūdzību. Taču Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai par to neziņoja, apzinoties, ka Lembergam draudzīgie ministri pret Ventspils mēru nevērsīsies. Lemberga grēku apkopojumu ministrija saņēma tikai šā gada augustā.

Jautājums: Un ko no augusta līdz oktobrim jūs darījāt?

Inga Antāne, VARAM ministra Edmunda Sprūdža juridiskā padomniece: «Izvērtējām situāciju, pieprasījām papildu informāciju, kā jūs saprotat, jo tur ir ļoti nopietni pārkāpumi patiesībā, ļoti nopietna apsūdzība. Protams, lai pārliecinātos par to, ka tas tā tiešām ir, lūdzām arī iesniegt pierādošos materiālus, to arī saņēmām no prokuratūras un rezultātā arī tapa šis dokuments par paskaidrojuma pieprasījumu.»

Lielākā daļa Vides ministrijas darbinieku ir pieņemti Raimonda Vējoņa laikā. Tādēļ Sprūdžs tiem neuzticējās un ar Lemberga lietu uzdeva nodarboties savai juridiskajai padomniecei Antānei, kurai savukārt piepalīdzēja Reformu partijas dibinātāja Sandra Sondore-Kukule.

Lembergs par nodomiem viņu no amata padzīt zinājis jau no vasaras. Tad arī sākās lielo pilsētu vadītāju konflikts ar Sprūdžu.

Lembergs atzīst, ka mudinājis lielo pilsētu mērus prasīt Sprūdža demisiju, pamatojoties uz nepadarītajiem darbiem.

Jautājums: Vai jūs pats neesat noskaņojis citus pašvaldību vadītājus, lielo pilsētu mērus pret Sprūdžu, un varbūt šis ir tas rezultāts, kādēļ viņš pēkšņi izdomājis jūs atstādināt?

Aivars Lembergs, Ventspils domes priekšsēdētājs (Latvijai un Ventspilij): «Mēriem nav laika kādu pret kaut ko noskaņot. Ja Sprūdžs nav izpildījis 50 valdības uzdevumus, strādājot tikai gadu, mēs viņu kritizējam, neko nevar darīt. Faktiski mēs darām to, kas jādara Dombrovskim.»

Lembergs nenoliedz, tikai saka, ka «..nevarēs pierādīt»

Sprūdža vēstulē Lembergam teikts, ka viņam vai viņa bērniem (Anrijs un Līga Lembergi) caur ofšoriem ir daļas 25 Ventspils uzņēmumos. No 1998.gada līdz 2006.gadam Lembergs pilsētas domes sēdēs ir balsojis par šo uzņēmumu nodošanu privatizācijai, dažādu atļauju un licenču izsniegšanu, nodokļa atlaižu piemērošanu, kā arī cita veida pašvaldības labvēlību. Mērs apgalvo, ka viņa saistību ar šiem uzņēmumiem Sprūdžs nevarēs pierādīt.

Aivars Lembergs: «Nu nekas tur nav pierādīts, protams. Nu tas ir blefs, nu ko es tur varu pateikt, tas ir blefs. Šobrīd šos jautājumus vērtē Rīgas apgabaltiesa. Tagad Sprūdžs šai procesā maisās iekšā, nu tiesa, ja vērtē, lai vērtē, nu un viss stāsts, neko es neesmu pieņēmis savās interesēs.»

Lembergs arī cenšas radīt iespaidu, ka Sprūdža rīcība viņa dzīvi nemainīs, turklāt no Sprūdža rīcības vēl politiski iegūs, jo Ventspils vēlētāju acīs kļūs par Rīgas valdības kunga atstādinātu mocekli. Tomēr Lemberga rīcība būs ierobežota. Viņam būs jāizvācas no sava kabineta, viņš vairs nedrīkstēs izmantot dienesta auto, vadīt Finanšu komiteju, reprezentēt pilsētu un uzstāties kā pilsētas vadītājs.

Ventspils domes rīcība pēc Sprūdža piektdienas vēstules saņemšanas bija zibenīga. Pāris stundas vēlāk domes izpilddirektors nosūtīja ministrijai atbildes rakstu, ka esošā dome un sekojoši arī priekšsēdētājs nevar atbildēt par grēkiem, par kuriem apsūdz iepriekšējo domes vadītāju. Turklāt šie grēki tiesā neesot pierādīti.

Liela daļa no vēstulē minētajiem uzņēmumiem jau iepriekš saistīti ar Lemberga un viņa ģimenes interesēm.

Daļa uzņēmumu nosaukumi atrodami arī iepriekš prokuratūras arestēto mantu sarakstos. Lembergam nosūtītajā vēstulē pārmests, ka viņš, esot interešu konflikta situācijā, lēmis par virkni Ventspils ostā strādājošiem uzņēmumiem - «BALTIC COAL TERMINAL», BALTIC JUICE TERMINAL», «KĀLIJA PARKS», «LatRosTrans», «MINERAL-TRANS-SERVISS», «NORD NATIE VENTSPILS TERMINALS», «OSTAS FLOTE», «VENTBUNKERS», «VENTSPILS NAFTA», «VENTSPILS TIRDZNIECĪBAS OSTA», «SEASTAR», «VENTAMONJAKS».

Lembergam nosūtītajā vēstulē secināts, ka viņš un viņa ģimene bijuši ne tikai labuma guvēji minētajos uzņēmumos, bet gan vēl virknē citās kompānijās, vairākas no tām iepriekš nav tikušais saistītas ar Lemberga interesēm, piemēram, atsevišķi kuģu aģentēšanas uzņēmumi.

Vēstulē secināts, ka Lembergs un viņa ģimene ir vai bijuši arī patiesā labuma guvēji vairākos būvniecības uzņēmumos - «VENTBETONS» un «VENCEB», Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā atrodamas ziņas, ka, piemēram, «Ventbetons» kopš 2005.gada regulāri uzvar pašvaldības rīkotajos iepirkumos par bruģakmens piegādi Ventspils ielu rekonstrukcijas projektos. Tāpat vēstulē ar Ventspils mēru saistīts arī apavu ražotājs «VENTSHOES» un nu jau likvidētais «VentTopaz», kā arī citās nozarēs darbojošies uzņēmumi, piemēram, «VENTSPILS ZIVJU KONSERVU KOMBINĀTS». Kopā tie ir 25 uzņēmumi, arī kāds Lihtenšteinā reģistrēts «BWA HOLDING ESTABLISHMENT».

Komentāri (194)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu