Japānas AES operators TEPCO atzīst - nenovērtējām cunami riskus (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Fukusimas 1.atomelektrostacijas (AES) operatorfirma «Tokyo Electric Power» (TEPCO) piektdien atzina, ka par zemu bija novērtējusi cunami radītos riskus AES, pirms pērn martā zemestrīce un tai sekojošie cunami viļņi izraisīja kodolavāriju.

Šis ir viens no drosmīgākajiem TEPCO paziņojumiem laikā, kad kompānija asi tiek kritizēta par mēģinājumiem samazināt savu atbildību par pērn notikušo kodolavāriju, kas bija lielākā pasaulē pēdējo 25 gadu laikā.

TEPCO paziņojumā teikts, ka, pirms milzīgie zemestrīces izraisītie cunami viļņi skāra AES, kompānija zināja, ka kodolstacijas aizsardzība pret dabas katastrofām ir nepietiekama, tomēr nerīkojās, bažījoties par iespējamām sekām.

«Bija milzīgas bailes, ka varētu pieprasīt stacijas slēgšanu, līdz tiek īstenoti nopietni pasākumi negadījumu novēršanai,» atzina TEPCO. Kompānijas izplatītajā dokumentā «TEPCO reformas pamatpolitika» minēts, ka Fukusimas 1.AES bija veikta nepietiekama plānošana, lai sagatavotos dabas katastrofai.

«Bija bažas – ja tiktu īstenoti jauni pasākumi negadījumu novēršanai, apkaimes sabiedrībā rastos bažas, ka ir problēmas ar pašreizējo staciju drošību,» norādīja kompānija.

2011.gada martā 9,0 magnitūdu zemestrīce un tās izraisīts cunami Japānas ziemeļaustrumos prasīja vairāk nekā 19 tūkstošu cilvēku dzīvību. Stihija arī izraisīja nopietnus bojājumus Fukusimas 1.AES dzesēšanas sistēmās, un šo bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes.

Arī Japānas parlamenta komisija savā gala ziņojumā par avārijas cēloņu izmeklēšanas rezultātiem atzina, ka Fukusimas 1.AES avārijā ir vainojami cilvēki, ne vien zemestrīce un tās izraisīts cunami. «Mēs uzskatām, ka galvenie cēloņi bija organizatoriskās un regulējošās sistēmas, kas atbalstīja kļūdainus pamatojumus lēmumiem un darbībām, nevis problēmas saistībā ar kāda konkrēta indivīda kompetenci,» sacīts ziņojumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu