Īstais laiks stiprināt imunitāti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lai izvairītos no saaukstēšanās slimībām, kas tik ļoti raksturīgas drēgnajam rudens periodam, par savu imunitāti vērts rūpēties jau laikus. Paaugstināts stress, depresija, garīga un fiziska pārslodze, neizārstētas slimības, neizgulēšanās, vienveidīgs un nepilnvērtīgs uzturs, mazkustīgs dzīvesveids un kaitīgi ieradumi ir tipiskākie imunitātes grāvēji. Kā novērst vīrusu iedarbību, konsultē dietoloģe Lolita Neimane.

Imunitāte ir organisma dabīgā aizsardzība pret dažādām vīrusu slimībām un infekcijām. Ja cilvēks jūtas spēcīgs un tā jūtas arī katra organisma vissīkākā šūna, tad cilvēkam ir spēcīga imunitāte, kas efektīvi pasargā no vīrusiem. Tiklīdz organisms sajūt sevī svešķermeni (un katru vīrusa vai infekcijas izraisītāju tas par tādu uztver), tā asinīs tiek izstrādāta antiviela – limfocīti – kas kopā ar citām antivielām iznīcina infekciju un organismam palīdz saglabāt labo pašsajūtu un veselību.

Rūpes par organisma imunitāti ir komplekss darbību kopums. Jo vairāk veselīgos dzīvesveida principus ievēro, jo aizsardzības spējas pret slimībām ir lielākas. Šim rudenim ieteiktu ikvienam ievērot šos 10 praktiskos ieteikumus, kas stiprinās organisma dabīgās aizsardzības spējas.

Sakārtots dienas režīms. Ir pierādīts, ka organisms ir pakļauts mazākam stresam, ja ikdienā ievēro regulāru dzīves ritmu. Ieteicams celties un doties gulēt vienā laikā, ievērot regulāras ēdienreizes, atvēlēt laiku ne tikai darbam, bet arī atpūtai. Izdegšanas sindroms ir viens no lielākajiem imunitātes biediem.

Ingvers un dabīgais minerālūdens

Ingvera tēja vai silts piens ar medu. Šie dzērieni ir dziļi sildoši un organismu uzmundrinoši. Turklāt medū esošās vielas (glikoze, fruktoze, saharoze, kālijs, fosfors, kalcijs, magnijs, nātrijs...) ne tikai pavairos laimes hormonu daudzumu organismā, bet arī stiprinās ikvienu organisma šūnu. Tikai jāatceras – lai medus nezaudētu savas pozitīvās īpašības, to nedrīkst pievienot verdošam ūdenim.

Dabīgais minerālūdens, kura sastāvā ir dabas dzīļu minerālvielas un mikroelementi. Tāds ir, piemēram, dabīgais minerālūdens «Borjomi», kuru iegūst vairāk nekā 1500 metru dziļumā un kura sastāvā ir vulkāniskas izcelsmes dabīgās minerālvielas un mikroelementi. Veldzējot slāpes ar šādu minerālūdeni, organisms efektīvi pretojas apkārtējās vides kairinājumiem.

Pret vīrusiem ar vingrošanu

Regulāras fiziskās aktivitātes. Nodrošinot savam organismam regulāru fizisku slodzi, ikviena šūna tiek pietiekami apasiņota un piepildīta ar skābekli, tādējādi organismam ir vairāk enerģijas un lielākas iespējas izvairīties no infekcijām.

Bagātini cinka rezerves.

Arī cinks ir minerālviela, kas stiprina asinsriti un palielina organisma dabīgās aizsardzības spējas.

Dažādi pētījumi atklāj, ka cinka uztura bagātināji palīdz palēnināt vēža šūnu attīstību. Šo minerālvielu īpaši iesaka lietot gados vecākiem cilvēkiem, kuru imunitāte vecuma dēļ ievērojami samazinājusies. Tomēr ar cinku jābūt uzmanīgiem, to dienas laikā ieteicams uzņemt 15 līdz 25 miligramus. Ja organismā ir par daudz cinka, tas pazemina imunitāti. Cinku var uzņemt arī ar uztura palīdzību. Pārtikas produkti, kuros ir dabiski daudz cinka, – austeres, krabji, tītara gaļa, pupas.

Ķiploki. Tos uzturā iesaka lietot, gan profilaktiski pasargājot organismu no saslimšanām, gan arī pirmo saaukstēšanās pazīmju gadījumā. Pateicoties ķiploka sastāvā esošajiem flavonoīdiem un sēru saturošiem savienojumiem, tas organismā darbojas kā ugunsdzēšamais aparāts, kas maksimāli ātri likvidē saaukstēšanās slimību izraisītājus. Zinātnieki atklājuši kādu interesantu tendenci – tajās kultūrās, kurās uzturā ļoti daudz lieto ķiplokus, saslimstība ar zarnu vēzi ir ievērojami mazāka.

Atceries par C vitamīnu. Kad rodas sajūta, ka spēki sāk izsīkt un rudens vīruss varētu arī nevilšus pieķerties, ātrā palīdzība ir C vitamīns. Tas ir viens no efektīvākajiem un ātrākajiem organisma imunitātes stiprinātājiem. Dažādos zinātniskos pētījumos ir pierādīts, ka C vitamīns asinīs palīdz izveidot infekciju apkarojošas antivielas, samazina kardiovaskulāro slimību iespējamību, paaugstinot ABL (labā) holesterīna līmeni un novēršot tauku nogulsnēšanos uz asinsvadu sieniņām, kā arī pazeminot asinsspiedienu. Turklāt tie, kuru organismā ir pietiekami daudz C vitamīna, ir mazāk pakļauti riskam saslimt arī ar resnās zarnas, prostatas un krūts vēzi. Lai organismam nodrošinātu nepieciešamās C vitamīna rezerves, ieteicams ik dienas apēst vismaz sešas porcijas augļu un dārzeņu.

Vismaz pusstunda svaigā gaisā

Vismaz 30 minūtes svaigā gaisā katru dienu.

Vēlams pastaigas plānot gaišajā dienas laikā.

Arī tas ir viens no veidiem, kā uzlabot pašsajūtu, kā organisma šūnas pabarot ar skābekli un kā parūpēties par savu veselību ilgtermiņā. Turklāt – ja pusdienas pārtraukumā velta laiku nesteidzīgai pastaigai svaigā gaisā, darba spējas pēc tam ievērojami palielinās.

Pirts apmeklējums. Karstā un aukstā gaisa kontrasts stiprina asinsvadu sieniņas, palielina organisma aizsardzības spējas, kā arī trenē norūdīšanos. Līdzīgu efektu nodrošina arī kontrasta dušas.

Selēns. Arī šis ir viens no dabīgajiem minerāliem, kas stiprina organisma imunitāti un mobilizē vēža šūnu apkarošanu. Pārtikas produkti, kuru sastāvā dabīgā veidā ir selēns, – tuncis, omārs, garneles, graudi, dārzeņi, brūnie rīsi, olu dzeltenumi, biezpiens, vistas gaļa, saulespuķu sēklas, ķiploki, Brazīlijas rieksti, jēra karbonādes. Dažādu minerālvielu uzņemšanu nodrošina arī dabīgie minerālūdeņi, kuriem atšķirībā no parastā dzeramā ūdens ir augstāka mineralizācijas pakāpe un tie satur tādas minerālvielas kā selēns, nātrijs, kālijs, kalcijs, magnijs... Tāds dabīgais minerālūdens ir arī «Borjomi».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu