«Otello» saplūdīs klasiskais un laikmetīgais balets (2)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

18.oktobrī, Latvijas Nacionālajā operā (LNO) pirmizrādi piedzīvos horeogrāfes Allas Sigalovas iestudētā baleta izrāde «Otello», kurā vienuviet saplūdīs gan klasiskais, gan laikmetīgais balets. Kā šodien žurnālistiem atklāja LNO baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis, viņam ir prieks, ka šajā iestudējumā Rīgā atgriezusies Sigalova, kuru Latvijas skatītāji iepazinuši jau ar veidoto horeogrāfiju iestudējumā «Dzeltenais tango» un «Bolero».

Leimanis gandarīts par veiksmīgo sadarbību ar Allu Sigalovu

Horeogrāfes veidotā iestudējuma «Dzeltenais tango» izrādes LNO vienmēr pulcēja pilnas skatītāju rindas, un Leimanis cer, ka tā tas notiks arī ar jauno baleta izrādi «Otello». Šajā iestudējumā lielu lomu izpildīšana uzticēta arī jaunajiem baletdejotājiem, kuri tikai nesen beiguši skolu, taču Otello būs talantīgais amerikāņu izcelsmes dejotājs un Grācas baleta solists Seržs Derošs, kā arī Aleksejs Avečkins, kurš izrādes tapšanā piedalījies arī kā horeogrāfes Sigalovas asistents.

Sigalova ir starptautiski atzīta Krievijas māksliniece, kura LNO kopā ar Latvijas Nacionālā baleta solistu un viesmākslinieku komandu ir radījusi oriģinālu mākslas darbu ar spilgtiem laikmetīgās dejas elementiem. Horeogrāfe izrādes muzikālajam pavadījumam izvēlējusies komponista Johana Sebastiana Baha, Jana Ksenaka un Aveta Terterjana skaņdarbus.

Atšķirīga horeogrāfija

Sigalova aicina skatītājus «Otello» izrādi noskatīties divreiz, titullomā baudot gan Deroša, gan Avečkina sniegumu, jo horeogrāfija un izpildījums katrā no tām būs atšķirīgs. Abos sastāvos baleta izrāde būtu jānoskatās arī tādēļ, lai skatītājs varētu saprast, ko horeogrāfe ir vēlējusies pateikt, jo galveno lomu atveidotāji katrs atšķirīgi interpretējuši Sigalovas stāstu.

Latvijas Nacionālās operas (LNO) baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis, LNO direktora padomnieks mākslinieciskajos jautājumos Artūrs Maskats un izrādes horeogrāfe Alla Sigalova piedalās preses konferencē par sezonas jauniestudējumu – laikmetīgo baleta izrādi "Otello" Latvijas Nacionālajā operā
Latvijas Nacionālās operas (LNO) baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis, LNO direktora padomnieks mākslinieciskajos jautājumos Artūrs Maskats un izrādes horeogrāfe Alla Sigalova piedalās preses konferencē par sezonas jauniestudējumu – laikmetīgo baleta izrādi "Otello" Latvijas Nacionālajā operā Foto: LETA

Galvenās lomas atveidotājs Derošs minēja, ka viņam Otello atveidošanai bijis nepieciešamas atsaukt atmiņā bērnības traumas, lai labāk spētu izprast lomu. Viņš neslēpa, ka mēģinājumu sākumā bijis grūti atrast pareizās emocijas, bet, tuvojoties pirmizrādei, viņš jūt, ka ir Otello. Tāpat dejotājs norādīja, ka viņam kā māksliniekam un dejotājam ir svarīgi skatīties un mācīties no otra Otello lomas atveidotāja Avečkina, jo tas palīdz izprast lomu.

Arī Avečkins apgalvoja, ka vērojis Derošu mēģinājumu procesā, taču sava tēla izveidē viņi viens no otra nav ietekmējušies.

«Otello» - horeogrāfiskas ainas pēc Viljama Šekspīra traģēdijas motīviem

«Otello» ir viens no gaidītākajiem LNO šīs sezonas jaunumiem, kas radīts, iedvesmojoties no Viljama Šekspīra stāsta par Venēcijas mori, kurš greizsirdības uzplūdā nogalina savu mīļoto. Skatītājiem izrāde varētu šķist saistoša arī tādēļ, ka vienā no sastāviem galvenās titullomas atveidotājs, gluži kā oriģinālajā darbā, ir melnādains mākslinieks, izcilais amerikāņu dejotājs Desrošs.

LNO direktora padomnieks mākslinieciskajos jautājumos Artūrs Maskats norādīja, ka muzikālo pavadījumu izrādei izvēlējusies pati Sigalova un rezultātā šīs baleta izrādes skaņu celiņam ir sava patstāvīga vērtība un nozīme.

Baleta izrādē Dezdemonas lomu izdejos Alise Prudāne, Iļana Puhova, Ieva Rācene, Jago - Aleksandrs Osadčijs, Andris Pudāns, Kasio - Arturs Sokolovs, Arturs Skuteļskis, Emīlijas lomu izpildīs Evelīna Godunova, Nataļja Lipska, Bjankas - Sabīne Guravska, Annija Kopštāle, Rodrigo - Ringolds Žigis, Arturs Skuteļskis.

Izrādes scenogrāfs ir Andris Freibergs. Šis nav pirmais iestudējums, kurā Sigalova sadarbojas ar Freibergu. Horeogrāfe skaidroja, ka viņai ir liels prieks sadarboties ar Freibergu, jo ikreiz, kopā strādājot, tiek atklātas vai nu jaunas lietas, vai arī no aizmirstības tiek izceltas lietas, kuras pati Sigalova aizmirsusi. Kostīmu māksliniece ir Kristīne Pasternaka, gaismu mākslinieks - Dmitrijs Budkins no Krievijas, videomāksliniece - Ineta Sipunova.

«Otello» pirmizrāde notiks 18.oktobrī plkst.19 LNO Lielajā zālē. 2012./2013. gada sezonā šī divu cēlienu baleta izrāde būs skatāma vēl sešas reizes.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu