Lietuvā vēja ātrums sasniedza 35 m/s; Daugavpils pusē 28 m/s (25)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Saskaņā ar datiem no Lietuvas ceļu meteoroloģisko novērojumu stacijām, kas var būt neprecīzi, vairākās vietās Lietuvā vēja ātrums brāzmās pagājušajā naktī sasniedza 31-35 metrus sekundē (m/s). Tā bija pēdējo gadu spēcīgākā un postošākā vētra Lietuvā.

Papildināta un precizēta visa ziņa

Interneta vietnē «www.eismoinfo.lt» pieejamā informācija liecina, ka Lietuvas ziemeļaustrumos netālu no Latvijas robežas

vēja brāzmu spēks agrā sestdienas rītā sasniedza 29,5 m/s,

un atbilstoši prognozēm līdzīga stipruma - tikai nedaudz vājākas - vēja brāzmas bija gaidāmas arī Latvijas dienvidaustrumos.

Līdz ar to iespējams, ka vietām Latvijā, galvenokārt Daugavpils un Krāslavas novadā, rietumu vēja ātrums brāzmās sasniedza aptuveni 28 m/s. To apstiprina arī dati no Baltkrievijas, kur Polockā reģistrētas vēja brāzmas līdz 28 m/s.

Vēja ātrums minētajos novados tiek mērīts tikai Daugavpils novērojumu stacijā, kas vētrā bija palikusi bez elektrības. Pēc elektroapgādes atjaunošanas kļuva zināms, ka vēja ātrums Daugavpils apkaimē sestdienas rītā sasniedza vismaz 24 m/s, aģentūra BNS uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Saskaņā ar ceļu meteostaciju datiem Šilutes apkaimē

Lietuvas dienvidrietumos vēja maksimālais ātrums brāzmās naktī sasniedza 35 m/s,

un vairākās vietās Lietuvas vidienē tika reģistrētas brāzmas līdz 31-33 m/s.

Dati no Lietuvas Hidrometeoroloģijas dienesta novērojumu stacijām neuzrāda tik lielas vēja brāzmas - Tauraģes apriņķa Laukuvā, kā arī Šilutē un Raseiņos tika reģistrēta vēja pastiprināšanās līdz 30-31 m/s, daudzviet citviet - līdz 26 m/s.

Vētra Lietuvā radījusi lielus postījumus, nolaužot un ar saknēm izgāžot daudz koku, sabojājot jumtus un teju visā valstī traucējot elektroapgādi.

Aptuveni 140 tūkstoši mājsaimniecību Lietuvā palika bez elektrības, vislielākie elektrolīniju bojājumi konstatēti valsts centrālajā daļā, jo īpaši augstieņu rajonos.

Latvijā elektroapgādes atjaunošanai mobilizēti akciju sabiedrības «Sadales tīkls» darbinieki. Latvijas dienvidaustrumos vairāk nekā desmit tūkstošiem mājsaimniecību sestdienas rītā pārtrūka elektroapgāde. Avārijas atslēgumi elektrolīnijās pēc deviņiem rītā bija reģistrēti aptuveni 950 vietās, visvairāk bojājumu konstatēts Daugavpils un Krāslavas apkaimē.

Patlaban vētra atstājusi Latgali, sestdien visā Latvijā pūtīs mērens rietumu, dienvidrietumu vējš, prognozē sinoptiķi.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu