Pieaug vecāku skaits, kas izvairās no alimentu maksāšanas (80)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Alimentu nemaksāšanas problēma Latvijā aktuāla bijusi vienmēr. Šobrīd joprojām desmitiem tūkstoši bērnu alimentus nesaņem. Kamēr alimentu piedziņas sistēma līdz galam nav sakārtota, valsts ik mēnesi uzturnaudā maksā apmēram 30 latu katram bērnam, ko pametis viens no vecākiem, vēsta «Latvijas radio».

Pabalstu pieprasītāju skaits pieaug

Uzturlīdzekļu garantiju fondā ir informācija par to, cik vecāku saņem uzturlīdzekļu pabalstu. Statistika no 2005. līdz 2012. gada septembrim rāda, ka šādu pabalstu pieprasītāju skaits lēnām pieaug. Patlaban to saņem gandrīz 27 tūkstoši bērnu.

Krīzes centra sievietēm «Marta» pārstāve Sarmīte Zāte-Jurēvica «Latvijas radio» saka, ka tagad salīdzinājumā ar tā dēvētajiem treknajiem gadiem lielai daļai alimentu pieprasīšanas cēlonis ir mainījies. Jurēvica stāsta, ka lielākā daļa pieprasījumu ir pamatoti, tomēr ir gadījumi, kad centrā pēc palīdzības vēršas sievietes, pret kurām bērnu tēvs izmantojis finansiālo vai ietekmes pārākumu, atņemot bērnus un beigās vēl pieprasot uzturlīdzekļus no mātes.

Situācija ir smaga neatkarīgi no tā, vai uzturlīdzekļi tiek pieprasīti par vienu vai vairākiem bērniem.

Bieži ir tā, ka sievietes, kas vēlas piedzīt alimentus, tēvu nav reģistrējušas bērna dzimšanas apliecībā, tāpēc pierādīt to var tikai ar paternitātes testu. Zāte-Jurēvica arī norāda, ka bieži uzturlīdzekļi tiek pieprasīti vēlmē manipulēt, jo sievietē valda dusmas un aizvainojums, reizēm pat naids.

Nevar piedzīt pat no turīgiem cilvēkiem

Uzturlīdzekļu garantijas fonds maksā pabalstu gadījumā, ja alimentus cietušajam piedzīt neizdodas. Ik mēnesi tas ir no 30 līdz 35 latiem par bērnu atkarībā no viņa vecuma. Bieži ir tā, ka

alimentus ir neiespējami piedzīt pat no ļoti turīgiem cilvēkiem - alga tiek saņemta aploksnē, automašīnas un nekustamais īpašums piereģistrēts uz cita cilvēka vārda.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas pārstāve Margita Gaile Latvijas radio norāda - strauji pieaug to pārkāpēju skaits, no kuriem tomēr fondam izdodas piedzīt līdzekļus. Procesu sauc - uzturlīdzekļu atgūšana regresa kārtībā. Tas nozīmē, ka vispirms no vecāka tiek piedzīta visa tā nauda, ko valsts tērējusi uzturlīdzekļu maksāšanai viņa bērniem, pēc tam tiek mēģināts panākt tiešo maksāšanu otrai pusei, kas audzina atvases. Gaile stāsta, ka rūpīgi tiek sekots līdzi nemaksātāja mantiskajam stāvoklim, vai viņam gadījumā nav uzradies oficiāls darbs, vai uz viņa vārda piereģistrēta manta.

Komentāri (80)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu