Prokuratūra atceļ policijas lēmumu neuzsākt kriminālprocesu Magņitska lietā (15)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien, 2.oktobrī, Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras virsprokurors atcēlis Valsts policijas lēmumu neuzsākt kriminālprocesu tā dēvētajā «Magņitska lietā», kuras ietvaros, iespējams, caur Latvijas bankām atmazgāti vismaz 63 miljoni dolāru.

Trešdien izsūtītajā paziņojumā Ģenerālprokuratūra informē, ka virsprokurors Aleksandrs Černišovs iepazinies ar pārbaudes materiāliem par Latvijas banku izmantošanu, iespējams, Krievijā nelegāli iegūtas naudas atmazgāšanā, un atzina Valsts policijas lēmums neuzsākt kriminālprocesu par nelikumīgu un nepamatotu. Virsprokuros nosūtījis materiālus Valsts policijai atkārtotām pārbaudēm.

Re:Baltica un TV3 raidījums Nekā Personīga jau iepriekš ziņoja, ka šī gada 30.jūlijā Latvijas tiesībsargājošajās iestādes saņēmaziņojumuno Krievijas cietumā nomocītā un 2009.gadā mirušā jurista un pretkorupcijas cīnītāja Sergeja Magņitska kolēģiem ar lūgumu izmeklēt caur Latvijas bankām, iespējams, atmazgātiem 63 miljoniem dolāru.

Šī ir daļa no pavisam 230 miljoniem dolāru, ko 2007.gada nogalē Krievijas nodokļu pārvalde aprēķināja kā nodokļu atmaksu Magņitska pārstāvētajam Hermitage fondam, taču fonds šo naudu nekad nesaņēma. Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm nosūtītajā ziņojumā Hermitage pārstāvji pauž uzskatu, ka naudu no Krievijas valsts kases nozaguši noziedzīgā shēmā iesaistīti augsti valsts ierēdņi, kas saviem mērķiem izmantoja arī Latvijas bankas. Kad fonda jurists Magņitskis uzsāka šīs lietas izmeklēšanu, viņu pašu apsūdzēja par nodokļu nemaksāšanu, notiesāja un cietumā divu bērnu tēvs vēlāk mira.

Saskaņā ar Hermitage pārstāvju teikto Re:Baltica: Latvijas iestādes uz fonda lūgumiem izmeklēt lietu līdz šim ir atbildējušas formāli. Finanšu un kapitāla tirgus komisija norādījusi, ka banku regulatoram nav tiesību iesaldēt banku kontus Latvijas bankās uzņēmumiem, caur kuriem nauda varētu būt atmazgāta. Savukārt Ģenerālprokuratūra informāciju pārsūtīja Valsts policijai, kura pieņēma lēmumu kriminālprocesu neuzsākt.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu