Vidzemes piekrastē cer saklausīt Baltijas jūras cūkdelfīnus (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēdējo divu gadu laikā izklaidus gandrīz pa visu Baltijas jūras teritoriju izlikti 300 zemūdens mikrofoni jeb akustiskie detektori, lai reģistrētu zemūdens skaņas. Latvijas piekrastes ūdeņos Latvijas Hidroekoloģijas institūta (LHEI) darbinieki izvietojuši 34, no kuriem 3 atrodas arī pie bijušā Limbažu rajona piekrastes.

Šo detektoru uzdevums ir reģistrēt zemūdens skaņas. Zinātnieki cer, ka starp tām būs arī ļoti reto Baltijas cūkdelfīnu balsis. Detektori spēj uztvert un ierakstīt cūkdelfīnu izdotos skaņas signālus aptuveni

100 m rādiusā ap tiem. LHEI direktore Anda Ikauniece pastāsta, ka šie detektori izvietoti aptuveni 20 km attālumā no krasta. Detektori ir 2 m augstumā virs jūras gultnes, tādējādi tos manīt vai sabojāt var vienīgi zvejas traļi. Jāteic, tralēšana tiešām ir lielākais detektoru «bieds» – rajonos, kur notiek visintensīvākā zveja ar traļiem, esam pazaudējuši un ar jauniem aizvietojuši vismaz 15 detektoru, – teic LHEI direktore.

Lai gan tie izvietoti tieši cūkdelfīnu signālu uztveršanai, detektori uztver un ieraksta visas skaņas. LHEI pārstāvji detektoru apkopi veic reizi 3 4 mēnešos. To, kas zem ūdens dzirdams, gan uzzināsim nākamā gada beigās, teic A. Ikauniece, jo mikrofonus no jūras izņems maijā.

Pēc reģistrēto datu analīzes, iespējams, izdosies noskaidrot, cik cūkdelfīnu Baltijas jūrā atlicis. Šis cūkdelfīns ir vienīgā vaļu un delfīnu suga, kas uzskatāma par pastāvīgu mūsu jūras iemītnieci. Zoologs Valdis Pilāts informē, ka 1995. gadā Baltijas jūras rietumdaļā starptautiskā projektā veica cūkdelfīnu uzskaiti. Optimistiskākie minējumi – šai jūrā mīt aptuveni 1000 dzīvnieku. Baltijas jūras cūkdelfīni ierakstīti Pasaules Sarkanās grāmatas to sugu sarakstā, kam izmiršana draud nākamo 3 paaudžu laikā. Šiem dzīvniekiem traucē troksnis, bet mūsdienās jūru un it īpaši piekrastes ūdeņus vago arvien lielāks skaits kuģu, laivu, jahtu un ūdensmotociklu. Tāpat daudz cūkdelfīnu iet bojā zvejas rīkos.

Plašā jauno tehnoloģiju izmantošana Baltijas jūrā šobrīd notiek starptautiska, Eiropas Savienības vides aizsardzības finanšu instrumenta LIFE+ programmā finansētā projektā SAMBAH. Tajā piedalās visas ap Baltijas jūru esošās ES valstis. Tā galvenais mērķis nodrošināt Baltijas jūras cūkdelfīnu saglabāšanu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu