Protestētāji pret antiislāma filmu Pakistānā aizdedzina kinoteātrus (48)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pakistānas ziemeļrietumu pilsētā Pešavarā piektdien notika protesti pret ASV producēto antiislāma amatierfilmu «Innocence of Muslims» («Musulmaņu šķīstums»), kuros protestētāji aizdedzināja divus kinoteātrus, protestos tika ievainoti 15 cilvēki, paziņoja policija un aculiecinieki.

Protestos pret ASV tapušo antiislāmisko filmu piektdien Pakistānā nogalināti divi un ievainoti vēl vismaz 16 cilvēki.

Karāči apšaudē starp kārtības sargiem un demonstrantiem nogalināts policists, bet divi citi guvuši ievainojumus.

Sadursmes starp demonstrantiem un policiju sākās, kad protestētāji mēģināja izlauzties līdz ASV konsulātam.

Demonstranti sāka policiju apmētāt ar akmeņiem un centās nobīdīt malā kravas konteinerus, ar kuriem bija aizsprostota iela, kas ved uz konsulātu.

Policija, lai izklīdinātu demonstrantus, pielietoja asaru gāzi un raidīja brīdinājuma šāvienus gaisā. Šaujamieroču uguns tika vērsta arī pret policistiem, taču pagaidām nav skaidrs, no kuras puses lodes nākušas.

Apšaudē trīs policisti tika ievainoti. Pēc nogādāšanas slimnīcā viens no viņiem miris.

Tikmēr Pešāvarā sašauts privātā telekanāla ARY šoferis, kas no gūtajiem ievainojumiem vēlāk miris.

«Mēs līdz šim esam saņēmuši 15 ievainotos, tostarp trīs policistus. Vairāki tikuši pie šautām brūcēm. Daži cietuši no asaru gāzes, un citi guvuši ievainojumus no protestētāju mestajiem akmeņiem,» aģentūrai AFP pastāstīja vietējās slimnīcas ārsts.

ARY savukārt ziņo, ka šoferis esot sašauts, kad policija atklājusi uguni uz pūli, kas ielauzies kādā kinoteātrī. Pūlis kinoteātri izdemolēja un pēc tam aizdedzināja.

«Mēs šo incidentu uzskatām par slepkavību. Šaušanā iesaistītie policisti būtu nekavējoties jāarestē un jāatlaiž,» preses konferencē paziņoja ARY vadītājs Ovaiss Tohids.

Iekšlietu ministrs Rehmans Maliks devis rīkojumu izmeklēt televīzijas darbinieka nāves apstākļus, vienlaikus nākot klajā ar aicinājumu protestētājiem saglabāt mieru.

Ministrs pavēstīja, ka Islamabadā veikti papildus drošības pasākumi. Nepieciešamības gadījumā kārtības uzturēšanā tiks iesaistīta armija, kas atrodas gatavības stāvoklī.

«Mēs nepieļausim vardarbību. Mēs viņiem esam skaidri pateikuši, ka tas ir nopietni,» uzsvēra Maliks.

Kā jau ziņots, protesti pret ASV tapušo filmu «Innocence of Muslims» («Musulmaņu nevainība») sākās 11.septembrī Ēģiptē un Lībijā, kur bruņotu demonstrantu pūlis iebruka ASV konsulātā Bengāzī, nogalinot Savienoto Valstu vēstnieku un vēl trīs ASV diplomātus.

Pakistāna piektdienu izsludinājusi par oficiālu brīvdienu, kurā aicinājusi izrādīt «mīlestību pret pravieti».

Kopumā protesti pret šo filmu notikuši vismaz 20 valstīs, un ar tiem saistītajā vardarbībā gājuši bojā jau vairāk nekā 30 cilvēki.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu