«Sinfonietta Rīga» jaunajā sezonā rīkos muzikālas tikšanās

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / "Sinfonietta Rīga"

Kamerorķestris «Sinfonietta Rīga» savā jaunajā koncertsezonā klausītājiem rīkos vairākas muzikālas tikšanās, šodien žurnālistiem stāstīja «Sinfonietta Rīga» mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē.

«Ar šodienu sākas intensīvs darba periods, kas blīvuma ziņā ar koncertiem pārspēs iepriekšējos gadus. Jaunajā sezonā klausītājus gaidīs fantastiskas muzikālas tikšanās,» sacīja Šnē.

Jauno sezonu «Sinfonietta Rīga» atklās šovakar Lielajā ģildē, kopā ar jauniešu kori «Kamēr...» izpildot lietuviešu jaunās kompozīcijas zvaigznes Justes Janulītes noslēpumaino opusu «Mākoņu vērošana». Savukārt koncerta īpašais viesis būs franču čellists Anrī Demarkets, kura izpildījumā varēs dzirdēt Dmitrija Šostakoviča ekspresīvo čellkoncertu.

«Sinfonietta Rīga» šajā sezonā koncertēs ne tikai Rīgā, bet uzstāsies arī ārzemēs. Jau oktobrī gaidāma uzstāšanās Viļņas laikmetīgās mūzikas festivālā «Gaida», kur «Sinfonietta Rīga» un jauniešu koris «Kamēr...» aicināti izpildīt Janulītes opusu «Mākoņu vērošana».

Tāpat oktobrī gaidāma viesošanās Minhenē, bet novembrī - Ņujorkā. Kā norādīja Šnē,

necerēti lielu popularitāti ieguvis pagājušajā gadā izdotais albums, kurā igauņu komponista Arvo Perta mūziku atskaņo Latvijas Radio koris un valsts kamerorķestris «Sinfonietta Rīga».

Ar šo koncertprogrammu rudenī tiks iepriecināti klausītāji Vācijā un ASV.

Savukārt novembra sākumā Lielajā ģildē notiks «Sinfonietta Rīga» koncerts, kurā pirmatskaņojumu piedzīvos komponista Mārtiņa Viļuma kamersinfonija. Kamerorķestris turpina rosināt Latvijas komponistus dot ieguldījumu kamersinfonijas žanrā, šoreiz ļaujot izpausties Viļņā dzīvojošajam komponistam Viļumam, kura jaundarbam līdzās skanēs zviedru komponista Allana Petešsona Trešais koncerts stīginstrumentiem un amerikāņu komponista Džona Adamsa Kamersinfonija.

Oktobra sākumā Lielajā ģildē notiks «Rudens kamermūzikas festivāla» noslēguma pasākums «Mocarta klavierkoncerts un Vasks», kurā par solistu aicināts piedalīties viens no Eiropas pēdējo gadu atklājumiem - čehu pianists Lukāšs Vondrāčeks, kurš ir ar starptautisku konkursu lauriem vīts un ar spēcīgu talantu apdāvināts jauneklis. Tāpat oktobrī «Sinfonietta Rīga» piedalīsies divos Jaunās mūzikas festivāla «Arēna» koncertos, Rīgā un Cēsīs notiks «Mendelszona koncerts un Šūmaņa simfonija», savukārt novembrī klausītājiem atkal būs iespēja tikties ar Izraēlas diriģentu Arielu Cukermani, kurš kopā ar «Sinfonietta Rīga» atskaņos Jozefa Haidna pēdējo simfoniju, Kristofa Villibalda Gluka skaņdarbus no baleta «Dons Žuans» un Bendžamina Britena «Les Illuminations», kura atskaņošanā piedalīsies arī soprāns Gunta Davidčuka.

Novembra noslēgumā kopā ar Latvijas Radio kori un diriģentu Sigvardu Kļavu tiks veltīts koncerts Mātei Terēzei,

bet decembrī «Sinfonietta Rīga» piedalīsies vairākos «Eiropas Ziemassvētku» koncertos.

Arī jaunās sezonas otra puses būs notikumiem bagāta, paredzot gan koncertus, gan viesošanās ārzemēs. Tāpat «Sinfonietta Rīga» turpinās strādāt pie idejas par jaunu ierakstu izdošanu. Šoreiz iecerēts veidot kopīgu ierakstu ar kontrabasistu Gunāru Upatnieku, kurš patlaban spēlē Berlīnes filharmoniķos, taču saikne ar «Sinfonietta Rīga» nav zaudēta.

Kamerorķestris «Sinfonietta Rīga» iesaistījies arī jaunā Eiropas projektā, kas paredz meklēt jaunas koncertu vietas un jaunas sadarbības iespējas. Kopumā projektā no Eiropas iesaistījies 31 ansamblis.

«Sinfonietta Rīga» izpilddirektore Indra Lūkina minēja, ka klausītāji novērtē «Sinfonietta Rīga» devumu mūzikas žanrā, kas nebūt nav no tiem vieglākajiem. Par to, ka klausītājiem interesē kamerorķestra koncerti, liecina jau 250 iegādāti abonementi uz koncertiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu