Latvenergo kukuļošanas lieta virzās tālāk (82)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

«Latvenergo» amatpersonu krimināllietas izmeklēšanā sadarbība ar ārvalstīm bijusi laba. Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers atklāja, ka lietas izmeklēšana notikusi lielākoties trīs valstīs - Zviedrijā, Turcijā un Spānijā. Viņš arī pastāstīja, ka noilguma dēļ izbeigta «Latvenergo» trīs miljonu krimināllieta.

Viņš šorīt intervijā Latvijas radio teica: «Visās šajās valstīs arī notiek izmeklēšana darbības un visās ir notikušas koordinācijas sanāksmes. Visas valstis ir izrādījušas ieinteresētību sniegt palīdzību izmeklēšanā.»

Procesā gan radušās tehniska rakstura aizķeršanās.

Šodien plānots pieņemt lēmumu par apsūdzības uzrādīšanu.

«Pagaidām es vēl nevaru nosaukt lēmumu, kādu prokurors ir sagatavojies pieņemt. Katrā ziņā saskaņā ar likumu tā ir ceturtdiena un lēmums tiks pieņemts. Par to mēs informēsim.»

Vai ir pietiekami pierādījumi?

Viņš neatklāja, vai pierādījumi ir pietiekami, lai uzrādītu apsūdzību. «Katrā ziņā darba apjoms ir paveikts ļoti liels. Materiāli ir apjomīgi.»

Ir veikts apjomīgs darbs gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Lēmums lietu atgriezt papildu izmeklēšanai var tikt pieņemts tikai tad, ja tiks atklāti būtiski trūkumi, kas neļaus celt apsūdzības.

Ģenerālprokurors solīja, ka lēmums tiks pieņemts, rūpīgi izvērtējot visus «Latvenergo» lietā savāktos materiālus un pierādījumus.

Lietas izmeklēšanā darbs nav apstājies ne mirkli. «Materiāli ir saņemti nepārtraukti un pēdējā laikā īpaši no ārvalstīm.»

Ģenerālprokurors neprognozēja, kad «Latvenergo» lieta varētu noslēgties.

Izbeigta trīs miljonu lieta

Kalnmeiers arī pastāstīja, ka noilguma dēļ izbeigta «Latvenergo» trīs miljonu krimināllieta.

«Šādu lēmumu prokurors ir pieņēmis, jo ir pagājuši 15 gadi no nozieguma izdarīšanas dienas. Savā laikā bija arī tiesas process, kad dažas «Latvenergo» amatpersonas tika apsūdzētas par nolaidīgu savu pienākumu pildīšanu, bet izmeklēšanas laikā no 1997.gada netika noskaidrotas konkrētas personas, kas reāli ieguva šos naudas līdzekļus.»

Sāk kriminālprocesu

Portāls TVNET jau vēstīja, ka saistībā ar «Latvenergo» amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām laikā no 2006.gada līdz 2010.gada jūnijam Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2010.gada 14.jūnijā sāka kriminālprocesu par noziedzīgiem nodarījumiem, kas saistīti ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko izdarījusi organizēta grupa.

AS «Latvenergo» kukuļošanas lietā aizdomās turamie (no kreisās) - bijušais «Latvenergo» prezidents Kārlis Miķelsons, viņa vietnieks Aigars Meļko un AS «Sadales tīkls» valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks.
AS «Latvenergo» kukuļošanas lietā aizdomās turamie (no kreisās) - bijušais «Latvenergo» prezidents Kārlis Miķelsons, viņa vietnieks Aigars Meļko un AS «Sadales tīkls» valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks. Foto: LETA

KNAB šogad 11.septembrī paziņoja, ka prokuratūrai nodod Latvijas energoapgādes kompānijas «Latvenergo» lietu, lūdzot apsūdzēt 17 personu saistībā ar amatpersonu kukuļošanu uzņēmuma realizētajos Pļaviņu HES un TEC-2 rekonstrukcijas projektos. Kopumā «Latvenergo» amatpersonām un darbiniekiem, pēc KNAB uzskata, kukuļos nodoti aptuveni astoņi miljoni eiro.

Komentāri (82)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu