Ņujorkā aizturēti kustības «Okupē Volstrītu» aktīvisti (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ņujorkas policija pirmdien aizturējusi vismaz 70 demonstrantu, kas ar jaunām, protesta akcijām atzīmēja pirmo gadadienu kopš protestu akcijas «Okupēt Volstrītu» («Occupy Wall Street») sākuma, paziņoja aculiecinieki.

ASV Valsts Advokātu ģildes pārstāvji, kas atradās notikuma vietā, aģentūrai AFP paziņoja, ka aizturēti vismaz 70 cilvēki. Sākotnēji viņi lēsa, ka aizturēto skaits ir uz pusi mazāks.

Daļu no viņiem aizturēja, kad tie sāka virzīties no «Okupēt Volstrītu» šūpuļa Cukoti parkā uz ASV biržas ēku. Ielas ap biržas ēku bloķēja policisti zirgos. Citus policija aizturēja, kad tie jau tuvojās Volstrītai.

Protestētāji bija sadalījušies četrās grupās, no kuriem daļa jau no paša rīta traucēja metro satiksmi. «Mēs sūtām vēsti, ka Volstrītas baņķieri nevar katru rītu doties uz darbu, nedomājot par to, ko viņu institūcijas nodara valstij,» norādīja «Okupēt Volstrītu» kustības pārstāvis Marks Brejs.

Protestu kustība «Okupēt Volstrītu» sākās pagājušā gada septembrī Ņujorkā un bija vērsta pret finansistu, oligarhu un baņķieru patvaļu. Tās sākums bija zibakcija (flešmobs), kas tika organizēta ar sociālo tīklu starpniecību, bet līdzīgas kustība vēlāk radās arī citās pilsētās ASV un pat Rietumeiropā.

Sākotnēji tā piesaistīja simtiem atbalstītāju, tomēr gada laikā demonstrantu skaits ir ievērojami mazinājies.

Kustības pārstāvji sākotnēji iebilda pret banku glābšanu un uzsvēra, ka, ļaujot valstī valdīt bankām, vara tiek nodota «1% sabiedrības rokās». Pirmdienas rītā pie Volstrītas pulcējās ap 200 demonstranti, kas turēja rokās plakātus ar uzrakstiem «Nekādas naudas politikā» un «Mēs esam 99%». Notiekošajam rūpīgi līdzi sekoja policija.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu