«Baltijas Pērlē» izcilas dāņu filmas (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

12.septembrī, izšķirsies dāņu «Oskara» kandidāta liktenis, bet jau nedēļas nogalē festivāla «Baltijas pērle» skatītājiem arī pašiem būs iespēja izvērtēt, kurš no izcilajiem kinodarbiem pelnījis augstāko novērtējumu - Nikolaja Arsela filma «Karaliskā dēka» («En kongelig affære») vai Susannes Bīras «Mīlestība ir viss, kas jums vajadzīgs» («All You Need Is Love»).

Larss fon Trīrs pret Susanni Bīru

Dānijas kino, kas var lepoties ar daudziem spilgtiem un savos rokrakstos atšķirīgiem kinorežisoriem, šis ir ievērojams gads – dāņu filmas pārvedušas mājās godalgas no vairākiem nozīmīgākajiem starptautiskajiem kinofestivāliem, kas apliecina to, ka šīs valsts kinematogrāfistu uzvaras gājiens turpinās.

Īpaši izveidotajai Dānijas kinoekspertu komitejai nākas pieņemt grūtu lēmumu – kuru no šogad tapušajām filmām izvirzīt sāncensībai par nomināciju «Oskara» balvai kategorijā «Labākā ārzemju filma».

Fināla etapā atlasīto filmu režisori jau vairākkārt pierādījuši savas spējas un talantu. Šodien tiks pieņemts galīgais lēmums, kas tiks pasludināts jau pēc dažām dienām!

Galvenā intriga - kurš kuru pārspēs - Larss fon Trīrs vai Susanne Bīra? Larss fon Trīrs kā producents un scenārija līdzautors pārstāv Nikolaja Arsela filmu «Karaliskā dēka», savukārt Susanne Bīra, kura ieguva augstāko ASV kinoakadēmijas godalgu, «Zelta globusu», «Fēliksu» un vēl daudz citu balvu jau pagājušogad, nu atkal spēcīgi piesaka savu varēšanu ar filmu «Mīlestība ir viss, kas jums vajadzīgs» – tā tika iekļauta Venēcijas kinofestivāla konkursa skatē un kļuva par vienu no mediju un publikas favorītēm.

Kandidāti

«Karaliskā dēka» – Dānijas karaļnama slavenākā mīlasstāsta ekranizācija – nominēta Ziemeļvalstu kinobalvai, kas tiks piešķirta oktobrī, Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā iekaroja skatītāju simpātijas, ieguva «Sudraba lāci» kategorijās «Labākais vīriešu lomas atveidotājs» un «Labākais scenārijs», tika nominēta «Zelta lācim». Jau noslēgts rekordliels līgumu skaits par šīs filmas izplatīšanu visā pasaulē.

Kandidātu sarakstā iekļauta arī kinoklasiķa Billes Augusta filma par savas valsts slaveno gleznotāju «Marija Kroijere» (Marie Krøyer). Šis ir vienīgais dāņu režisors, kurš ir divkāršs «Zelta palmas zara» laureāts. Filmas pirmizrāde gaidāma oktobrī.

Sarakstu noslēdz Tomasa Vinterberga «Medības» («Jagten») – iespaidīgs darbs, Kannu kinofestivāla kritiķu favorīte, kas tika nominēta «Zelta palmas zaram» un saņēma balvu par labāko vīriešu lomas atveidojumu (Madss Mikelsens).

Lai arī kāds šodien būtu «Oskara» komitejas lēmums, pretendentu daudzveidība un filmu augstais līmenis kārtējo reizi piesaista vispārēju uzmanību Dānijas kino, bet festivāls «Baltijas pērle» aicina pašiem pārliecināties par to, ka izraudzītās filmas atzīstamas par izciliem meistardarbiem. Dāņu kinopērles nedēļas nogalē tiks izrādītas Rīgas Kongresu namā.

Atgādinām, ka festivāls «Baltijas pērle» tiks atklāts parīt, 14. septembrī.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu