Atbrīvota «Privatizācijas aģentūras» valde (47)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien notikušajā Privatizācijas aģentūras (PA) akcionāru sanāksmē pieņemts lēmums atbrīvot līdzšinējo aģentūras valdes sastāvu un valdes priekšsēdētāja pienākumus no otrdienas, 11.septembra, līdz jaunās valdes iecelšanai uzticēs Latvijas Riska kapitāla asociācijas valdes loceklim un zvērinātu advokātu biroja «Sorainen» vecākajam juristam Ansim Spridzānam, šodien žurnālistiem sacīja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Savukārt valdes locekļa pienākumus pildīs Ekonomikas ministrijas (EM) Juridiskā departamenta vadītājas vietnieks Kaspars Lore

Ņemot vērā neatkarīgā PA personāla vadības un vadības procesa audita secinājumus, pēc kuriem tika veikta arī PA valdes locekļu darbības un kompetenču novērtēšana,

šodien notikušajā PA akcionāru sapulcē tika pieņemts lēmums izteikt neuzticību līdzšinējai PA valdei, atbrīvojot visus četrus tās locekļus no amata.

Līdz šim PA valdes priekšsēdētāja bija Iveta Zalpētere, bet valdes locekļu amatos darbojas Gundega Drēska, Egils Zariņš un Verners Lūsis.

Uz pusi samazina valdes locekļu skaitu

Sapulcē tika pieņemti grozījumi PA statūtos, uz pusi samazinot valdes locekļu skaitu, un līdz jauno valdes locekļu konkursa noslēgumam iecelta pagaidu valde divu cilvēku sastāvā, lai nodrošinātu PA darbības stabilitāti, nepārtrauktību un tai uzticēto pienākumu profesionāli un kompetentu izpildi.

Valdes priekšsēdētāja pienākumus no otrdienas līdz jaunās valdes iecelšanai pildīs Spridzāns, kurš ir ieguvis maģistra grādu tiesību zinātnē Latvijas Juridiskajā augstskolā, augstāko profesionālo izglītību ar jurista kvalifikāciju Latvijas Universitātē, kā arī pirmā līmeņa profesionālo izglītību uzņēmējdarbības un administrēšanas programmā Banku augstskolā.

Savukārt valdes locekļa pienākumus pildīs Lore, kurš ir ieguvis augstāko profesionālo izglītību ar jurista kvalifikāciju Latvijas Universitātē. No 2001.gada Lore strādā EM un ir viens no atbildīgajiem ierēdņiem gan par ministrijas kompetencē esošajiem privatizācijas, gan par valsts kapitāla daļu pārvaldības reformas īstenošanas jautājumiem. Arī iepriekšējā pieredzē Lore pildījis gan PA, gan arī Tiesu namu aģentūras valdes locekļa pienākumus.

Spridzāns šodien žurnālistiem stāstīja, ka patlaban viņa rīcībā esot tikai tā informācija, kas par PA darbību izskanējusi medijos, tāpēc par konkrētiem darbiem jaunajā amatā Spridzāns neizteicās. Tajā pašā laikā viņš atzina, ka vispirms iepazīsies ar PA darbiniekiem un aģentūras finansiālo stāvokli. Tāpat viņš neesot apsvēris iespēju, vai būs gatavs kandidēt uz PA aģentūras vadītāja amatu pēc tam, kad tiks izsludināts konkurss.

Uz amatiem sludinās atklātu konkursu

«PA patlaban ir daļu turētājs vairākos valstij svarīgos un vērtīgos uzņēmumos, tāpēc tās vadībai ir jābūt pietiekami augstai kompetencei un profesionalitātei ne vien nekustamo īpašumu atsavināšanas un juridiskajos jautājumos, bet arī ar aktīvu pārvaldīšanu saistītajos jautājumos. Par to diemžēl līdzšinējā sadarbība neliecina, jo šāda kompetence bijusi vērojama PA darbinieku vidū, bet ne valdes līmenī. Turklāt arī ar valdes kā komandas darba organizēšanu un konstruktīvas darba vides radīšanu aģentūrā iepriekšējā sastāvā valdei nav veicies. Tieši tāpēc arī pieņemts lēmums veikt izmaiņas PA valdē - samazinot gan valdes locekļu skaitu, gan ieceļot pagaidu valdi un sludinot atklātu konkursu uz valdes locekļu amatiem. Īstenotajām izmaiņām jānodrošina stabila un caurlūkojama PA darbība līdz aģentūras darbības izbeigšanai,» skaidroja Pavļuts.

Atklāto konkursu uz PA valdes locekļu amatu plānots izsludināt tuvākajā laikā, lai vēlākais līdz gada beigām pilnvērtīgi darbu varētu sākt jaunā valde, kurai jāpabeidz darbs pie PA darbības izbeigšanas stratēģijas un jāsāk tās īstenošana, nodrošinot arī atbilstošu komunikāciju un informāciju par plānotajām darbībām sabiedrībai un aģentūras darbiniekiem.

«Jaunās, samazinātās PA valdes, kuras abi valdes locekļi tiks izvēlēti atklātā konkursā,

viens no galvenajiem uzdevumiem būs ilgākais divu gadu laikā mērķtiecīgi, plānveidīgi un profesionāli izbeigt PA darbību atbilstoši uzlabotajai darbības izbeigšanas stratēģijai.

Masveida privatizācijas process Latvijā ir beidzies jau pirms vairākiem gadiem, PA darba apjoms samazinās un ir sāktas nozīmīgas reformas valsts kapitāla daļu kopējā pārvaldības sistēmā, tāpēc nav nekādas nepieciešamības ilgstoši turpināt PA darbību,» norādīja ekonomikas ministrs.

Zalpētere pati iesniedz atlūgumu

Jau ziņots, ka šā gada augustā tika publiskots SIA «Moi» audits par PA darbību, kurā tika secināts, ka kopējā psiholoģiskā atmosfēra aģentūrā raksturojama kā nomākta un darba produktivitāti bremzējoša. Toreiz Ekonomikas ministrija ziņoja, ka plānots sagatavot arī grozījumus PA statūtos, lai aģentūras valdes locekļu skaits no pašreizējiem četriem locekļiem tiktu samazināts līdz diviem.

Līdzšinējā PA vadītāja Zalpētere šā gada 5.septembrī iesniedza atlūgumu un paziņoja, ka no šā gada 5.oktobra pametīs aģentūras vadītājas amatu

Valdība Zalpēteri PA vadītājas amatā iecēla 2010.gada 10.augustā.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu