Muižniece mēģina atbildību novelt uz Saeimas darbiniekiem (54)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Dienesta viltojumā apsūdzētā bijusī Saeimas deputāte un pilnvaras apturējusī Satversmes tiesas tiesnese Vineta Muižniece savu politisko atbildību mēģina novelt uz Saeimas darbiniekiem.

Tā ceturtdien Rīgas Centra rajona tiesā Muižnieces krimināllietā pēc eksdeputātes jautājumu sērijas paziņoja viena no lieciniecēm ‒ parlamenta Juridiskās komisijas konsultante Ieva Sarmule. «Konfrontācijā jūs vairākkārt uzsvērāt, ka mēs esam tikai tehniskie darbinieki, bet politiskā atbildība ir jums,» viņa arī norādīja.

Sarmules darba pienākumos ietilpa protokolu sagatavošana. Arī pret viņu bija sākts kriminālprocess par dienesta viltojumu, taču tas tika izbeigts.

Viņa liecināja, ka pēc 2009.gada septembra komisijas sēdes, kurā komisija nolēma virzīt Krimināllikuma grozījumus saistībā ar partiju finansēšanas pārkāpumiem, pārpratuma dēļ protokols vairākus mēnešus netika sagatavots. Kad tas atklājies, Sarmulei radušās bailes, jo viņai bija liels respekts pret toreizējo Tautas partijas pārstāvi Muižnieci, kuru viņa cienīja kā profesionālu politiķi.

Tajā laikā viņa komisijas sēdē nav piedalījusies, bet, kā jau minēts, protokols netika uzrakstīts, līdz 2010.gadā februārī tas nāca gaismā un protokols kopā ar citu darbinieci tika sagatavots.

«Man bija bail, ka viņa nav. Man bija ļoti liels respekts pret Muižnieces kundzi, es viņu atcerējos kā ļoti profesionālu vadītāju un politiķi. Tas, ka nebija šā protokola, protams, bija mana atbildība, jo tas bija mans pienākums,» norādīja Sarmule.

Komisijas konsultantēm bijušas normālas darba attiecības ar Muižnieci, taču Sarmule nedomā, ka viņas izmeklēšanā būtu Muižnieci apmelojušas, turklāt darbinieki mēģinot distancēties no politikas.

Tiesa ceturtdien turpināja izskatīt lietu ar liecinieku pratināšanu.

Lietas izskatīšana turpināsies piektdien, kad tiks uzklausīts bijušais Saeimas deputāts un pašreizējais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Gundars Daudze un liecības sāks sniegt Muižniece. Debates šajā lietā paredzētas nākampirmdien.

Ģenerālprokuratūra pērn decembrī Muižniecei uzrādīja apsūdzību par dienesta viltojumu. Viņa, būdama valsts amatpersona – Saeimas deputāte, vienlaikus arī Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja –, viltojusi dokumentu – Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokolu. Viņa, iespējams, viltojusi komisijas sēdes protokolu, lai apturētu Krimināllikuma grozījumu virzību saistībā ar partiju finansēšanas pārkāpumiem. To pērn februārī paziņoja Saeimas deputāti Aleksejs Loskutovs un Ilma Čepāne (abi «Vienotība»).

Muižniece savu vainu neatzīst un uzskata, ka attaisnojoša sprieduma gadījumā varēs turpināt strādāt par tiesnesi.

Saskaņā ar likumu, ja cilvēkam ir tiesneša statuss, bet viņa tiesneša pilnvaras ir apturētas, viņam tiek maksāta tiesneša minimālā mēnešalga. Muižniece nevar spriest lietas, taču, lai lietderīgi izmantotu viņas zināšanas, amatpersonai tiesā uzticēti citi pienākumi.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu