«Baltijas pērle»: «Paradīzes» skandāls Venēcijā (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / "Baltijas pērle"

Venēcijas kinofestivālu pāršalcis skandāls – tā vaininiece ir filma «Paradīze: Ticība» (Paradies: Glaube), Austrijas režisora Ulriha Zeidla iecerētās «sieviešu triloģijas» otrā filma. Pirmā – «Paradīze: Mīlestība» (Paradies: Liebe) - maijā piedalījās Kannu kinofestivāla konkursa skatē, bet nākamnedēļ to varēs noskatīties kinofestivālā «Baltijas pērle». Trešo daļu ieplānots parādīt šoziem Berlīnes kinofestivālā.

Kinodarba «Paradīze: Ticība» kulminācijā galvenā varone masturbē krucifiksa priekšā, tādēļ katolisko draudžu asociācija aicinājusi prokuratūru izvirzīt apsūdzību Venēcijas kinofestivāla direkcijai, filmas uzņemšanas grupai un visiem, kuri iesaistīti tās tapšanā, saskaņā ar Itālijas Republikas kriminālkodeksa 403. un 404. pantu par reliģiskas konfesijas cieņas aizskaršanu, ņirgājoties par cilvēkiem vai ļaunprātīgi izmantojot reliģiskus atribūtus.

Ulriham Zeidlam labāk par klusumu tīk kņada un nemiers. Viņš apgalvo, ka neko neizgudrojot, tikai tiecoties savās filmās parādīt to, kas citkārt plašākai publikai paliek neievērots. Seksualitāte ir cilvēka galvenais dzinējspēks, tā ieņem nozīmīgu lomu ikviena dzīvē, un visiem ar to gadās problēmas. Režisors skolojies un uzaudzis katoliskā vidē, kas pamudinājis viņu sacelties pret pieredzēto liekulību.

Viņš nenoliedz baznīcas ētiskās vērtības, tomēr atsakās samierināties ar to, ko šo vērtību nelietīga valkāšana nodara cilvēkiem.

Atbildot izraisītajam sašutumam un apsūdzībām, režisors paziņojis, ka negrasās atvainoties Itālijas katoļticīgajiem: «Man nav par ko atvainoties, gluži pretēji – esmu apmierināts ar notiekošo. Ja kādam filmā redzētās ainas šķiet tabu, tas vēl nenozīmē, ka man nav tiesību tās iekļaut savā darbā.» Zeidls uzsver, ka nav vēlējies nevienu aizvainot, skandāls nav bijis pašmērķīgs.

Filmas galvenās varones mīlestība pret Jēzu Kristu vienkārši pieņem eksaltētu veidolu, proti – pāraug seksuālā dziņā. Režisors atgādina, ka viņa ir triloģijas pirmās daļas «Paradīze: Mīlestība» galvenās varones Terēzes māsa. Abām jau pāri piecdesmit – viņas ir vīlušās mīlestībā un vīriešos, viņas pārņēmusi seksuāla frustrācija un noslēgtība. Viena meklē savu laimi Kenijas pludmalēs,

otra atrod garīgu mīlestību Jēzū un grib, lai zemes ļaudis viņam līdzinātos.

Kannās filma «Paradīze: Mīlestība» arī izraisīja šoku, satriecot skatītājus ar nekautrajiem kadriem, kuri ilustrē austriešu tūristes gaitas Kenijā. Neraugoties uz režisora Ulriha Zeidla negaidīto skatījumu, pretrunīgajām atsauksmēm un recenzijām, Kannās to uzņēma labvēlīgi – filma ieguva uzaicinājumus piedalīties daudzos nozīmīgos kinofestivālos – no Karlovivariem līdz Toronto.

Rīgā šis kinodarbs tiks izrādīts 14. septembrī kinoteātrī «Splendid Palace».

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu