Ķiģelis: politika ir pret manu būtību (34)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Viens no Liepājas grupas «Tumsa» dibinātājiem, vēlāk rokgrupas «Melnā Princese» līderis, šonedēļ laiž klajā savu jauno solo dziesmu albumu «Starp dimantiem un pelniem», kuru jau šobrīd bez maksas iespējams noklausīties un lejupielādēt mājas lapā «www.starpdimantiemunpelniem.lv». Par albuma ilgo tapšanu, «Bon Jovi», mūzikas un politikas lomu katra mūziķa dzīvē - neliela saruna ar liepājroka lāpnesi Fēliksu Ķiģeli.

TVNET: Jaunais albums ir klāt! Cik īsti jauns vai vecs tas ir? Vai muzikālais materiāls tapis vienā elpas vilcienā vai, kā Latvijā bieži pierasts, vairākus gadus?

Fēlikss Ķiģelis: Vispār jau šim albumam bija jāiznāk 2007. gadā. Vismaz pirmā dziesma «Laid, lai līst» tika atskaņota 2007.gadā ar domu, ka būs jaunais albums, bet te man bija jāpieslēdzas «Saldus Saules» organizēšanai un neatlika vairs laika pabeigt albumu. Teikšu godīgi, man vispār nebija iekšās rakstīt dziesmas, jo

kur nauda un kreņķi, tur mākslai nav vietas.

Tā nu katru gadu es meklēju kādus profesionāļus, kuri varētu organizēt šo festivālu, līdz beidzot atradu. Te nu es atkal varu darīt to, kas man jādara, - muzicēt!

TVNET: Tas nozīmē, ka šajā albumā ir dziesmas, kas ierakstītas vēl 2007.gadā?

Fēlikss Ķiģelis: Tikai viena - «Laid, lai līst». Pamatā visas dziesmas ierakstītas pēdējā gada laikā.

TVNET: Kur galvenokārt tapis ieraksts?

Fēlikss Ķiģelis: Somijā, «Astia Studio» un Latvijā pie Edija Gņedovska studijā GEM. Ja pastāv iespēja, tad dodu priekšroku ierakstam uz analogās lentes, un šā iemesla dēļ bieži vien ar grupu izvēlamies doties ierakstīties ārzemēs. Savukārt dziesmu «Ceļš uz mājām» samiksēja dāņu producents Tomijs Hansens (Tommy Hansen), kas strādājis ar «Heloween» un «DAD».

TVNET: Vai albumam ir kāds konceptuāls vēstījums?

Fēlikss Ķiģelis: Esmu daudzu oldschool lietu fans. Dievinu veco grupu darbus, kuri ir kā viens vesels stāsts. Nav tālu jāmeklē. Manam tētim (grupas «Līvi» līdzdibinātājs Ēriks Ķiģelis, - aut. piezīme) bija cikls «Kurzemei saules ceļš», un domāju, ka tādi darbi kādreiz varētu parādīties arī man. Šim albumam nekā tāda nav. Vienkāršas un saprotamas dziesmas.

TVNET: Atsaucoties uz pēdējo dienu aktualitātēm ap jaunas partijas dibināšanu, politikai neesi nolēmis pievērsties? Varbūt ja ne reālajā dzīvē, tad mūzikā?

Fēlikss Ķiģelis: Nav ne mazākās vēlēšanās. Politika ir kaut kas, kas ir pret manu būtību.

TVNET: Ko saki par «Pussy Riot» traci? Kāpēc daži pašmāju mūziķi ir tik izvairīgi šajā jautājumā?

Fēlikss Ķiģelis: Godīgi? Tas ir mūsu laikmets, kad visi drīkst visu un nevienam par to nekas nebūs! Meitenes izvēlējās vieglāko ceļu sev iegūt slavu. Es neatbalstu šo garīgo vardarbību no «Pussy Riot» un neatbalstu to ažiotāžu, kas ir radīta ap viņām.

Runājot par mūziķiem. Paldies, ka Ingars (Sovvaļnīks) tur neiesaistījās, jo viņš ir mans draugs. Zini, es vispār izvairos rādīt visiem savu ģimeni, mašīnu, zeķes, ģitāras, utt. Iespējams pie vainas ir skola, kurai esmu izgājis cauri un uzskatu, ka nevajag mūziķiem stāvēt pie spoguļiem un domāt par izskatu, nevis mūziku. Veči, pievērsiet sev uzmanību ar dziesmām. Kāpēc Zigmars Liepiņš vai Igo neiesaistās «Pussy Riot» aizstāvēšanā? Viņiem to vienkārši nevajag.

Fēlikss Ķiģelis
Fēlikss Ķiģelis Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

TVNET: Neuzskati tomēr, ka divi gadi ieslodzījumā par šādu mazo huligānismu ir neadekvāts sods?

Fēlikss Ķiģelis: Tas gan ir pārspīlēts. Pa d...u un uz kartupeļu lauku būtu pieticis (smejas).

TVNET: Atgriežoties pie mūzikas, kas šodienas rokmūzikā tevi piesaista? Ko klausies ikdienā, no kā iedvesmojies?

Fēlikss Ķiģelis: Pamatā jau klasiķi Ozijs Osborns (Ozzy Osbourne), «Whitesnake», «Bon Jovi». Ļoti patīk «Dream Theater».

TVNET: Nesen Rīgā viesojās viena no aktuālākajām un muzikāli kvalitatīvākajām metālmūzikas grupām «Mastodon», koncerts diemžēl nebija izpārdots. Ar ko tas izskaidrojams? Roks Latvijā vairs nav modē? Spiedīgā ekonomiskā situācija?

Fēlikss Ķiģelis: Nē. Ar roku Latvijā viss ir kārtībā. Viņš ir bijis, ir un būs! Cita lieta ir tas tevis pieminētais ekonomiskais faktors. «Mastadon» ir savas lietas lielmeistari un jāsaka... žēl, ka tā.

TVNET: Kur un kā varēs iegādāties jauno albumu? Tas tiks izdots kompaktdiskā vai, zinot, ka daži skaņdarbi rakstīti analogi, arī vinilplatē? Kur tas būs pieejams digitālā veidā?

Fēlikss Ķiģelis: Ir 21.gadsimts, un tas nozīmē, ka mainās tikumi. Es neuzskatu, ka liela jēga ir tirgot savus ierakstus Latvijā, un kopā ar grupu nolēmām atdot bez maksas lejuplādēt albumu mp3 formātā. Protams, būs arī CD un vinils, bet tie būs prezentācijas nolūkiem un īpašas dāvanas no manis un grupas.

Albumu var lejupielādēt www.starpdimantiemunpelniem.lv.

www.starpdimantiemunpelniem.lv

Fēlikss Ķiģelis "Starp dimantiem un pelniem"
Fēlikss Ķiģelis "Starp dimantiem un pelniem" Foto: Publicitātes foto
Komentāri (34)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu