Opera sezonu atklās ar Dzenīša operu «Dauka»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Uzsākot jauno sezonu, Latvijas Nacionālā opera saviem klausītājiem piedāvā piektdien, 7. septembrī apmeklēt Andra Dzenīša operas Dauka pasaules pirmatskaņojumu, tādējādi turpinot aizvadītajās sezonās uzsākto latviešu opermūzikas popularizēšanu, informē LNO pārstāvji.

Andris Dzenītis ir viens no talantīgākajiem, daudzpusīgākajiem un starptautiski veiksmīgākajiem jaunajiem latviešu komponistiem. Veidojot šo uzvedumu, komponistu un jauno dzejnieku Kārli Vērdiņu iedvesmojis Sudraba Edžus arhetipiskais stāsts.

Andra Dzenīša jaunās operas galvenais varonis ir arhetipiskais apvāršņa bezgalīguma meklētājs, kura ceļš ir reizē ekstāze un traģēdija.

Šoreiz Dauka vairs nav naivs bērns, bet gan pieaudzis cilvēks, kura izaicinošie meklējumi gara pasaules plašumos,

prom no materiālisma pārņemtās sabiedrības sastop nepārvaramu pretestību. Operā, kuras libretu pēc Sudraba Edžus stāsta motīviem veidojis Kārlis Vērdiņš, modernistiski tembrāli un fakturāli atradumi savijušies ar dziļi latvisku izjūtu.

Kārlis Vērdiņš, libretists: «Operas galvenais varonis Dauka ir nevis dulls, bet ārkārtīgi zinātkārs un apdāvināts cilvēks – pasaules izzināšana viņam sniedz ekstātiskas laimes sajūtu. Taču viņa meklējumi nonāk arvien krasākā pretrunā ar merkantilo sabiedrību. Viņš kļūst par traģisku varoni, izmisīgi meklējot veidu, kā pārvarēt dzīves uzliktos ierobežojumus....»

Diriģents - Aigars Meri, režisore - Ināra Slucka, māksliniece - Katrīna Neiburga, horeogrāfe - Elita Bukovska, libretists - Kārlis Vērdiņš.

Lomās: Dauka - Armands Siliņš; Māte - Ieva Parša; Andža tēvs - Kārlis Saržants; Zvīnis - Guntars Ruņģis; Aizbildnis - Imants Erdmans; Klibais skolotājs - Andris Lapiņš; Mācītājs - Rihards Mačanovskis; Meitenīte - Kristīne Gailīte; Guvernante - Andžella Goba; Ģimnāzijas skolotājs - Viesturs Jansons.

Skatītāji tiek aicināti arī 3. septembrī plkst.19 apmeklēt LNO Jauno zāli, kur notiks «Sarunas pirms pirmizrādes», kas veltītas gaidāmajai pirmizrādei. Šoreiz Sarunās - tikšanās ar iestudējuma radošo komandu, komponista Edgara Raginska lekcija un operas priekšnesumi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu