Tiesa noraida AKKA/LAA prasību pret «Radio SWH» (43)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien noraidīja Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) prasību noteikt pagaidu līdzekli - aizliegumu «Radio SWH» grupai atskaņot autoru mūziku, līdz netiks noslēgts licences līgums.

Raidstacijas darbība faktiski tiktu apturēta

Tiesa uzskatīja, ka ar pagaidu noregulējuma iestāšanos "Radio SWH" tiks nodarīts būtisks finansiālais kaitējums, jo bez darbu atskaņošanas raidstacijas darbība tiks faktiski apturēta. Aizsardzības līdzeklis nav samērīgs, secināja tiesa.

Tāpat tiesa uzskatīja, ka apvienība nav savlaicīgi vērsusies tiesā ar pieteikumu par pagaidu līdzekļa piemērošanu, kā arī nespēja objektīvi paskaidrot, kāpēc tas ir nepieciešams tagad, jo pats pārkāpums ilgst jau piecus gadus.

Tādā veidā tiesa secināja, ka apvienībai nodarītais kaitējums nav tik ļoti būtisks.

Tiesas lēmumu desmit dienu laikā var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā, iesniedzot blakus sūdzību Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā.

AKKA/LAA advokāte pēc sprieduma teica, ka lēmums par blakus sūdzības iesniegšanu vēl tiks apspriests.

Tiesvedība ar "Radio SWH" ilgst jau kopš 2003.gada.

Jau ziņots, ka AKKA/LAA tiesvedība ar "Radio SWH" ilgst jau kopš 2003.gada.

Apvienība tiesā ir iesniegusi divas prasības pret "Radio SWH" par autoratlīdzību nemaksāšanu kopumā 60 474 latu apmērā.

Pirmā prasība ir par autoratlīdzību nemaksāšanu noteiktā apmērā laika posmā no 2007.gada 1.janvāra līdz 2009.gada beigām. AKKA/LAA advokāte Inese Kukaine norādīja, ka kopš 2007.gada "Radio SWH" sāka autoru darbu izmantošanu bez rakstiskas licences esamības.

Otrā prasība ir par autoratlīdzības nemaksāšanu noteiktā apmērā laika posmā no 2011.gada sākuma līdz šā gada 1.jūlijam.

AKKA/LAA prasību par "Radio SWH" autoratlīdzības nemaksāšanu noteiktā apmērā laika posmā no 2007.gada līdz 2009.gada beigām plānots skatīt šī gada 4.decembrī, savukārt aģentūras prasības par autoratlīdzības nemaksāšanu noteiktā apmērā laika posmā no 2011.gada sākuma līdz šā gada 1.jūlijam izskatīšanas datums vēl nav noteikts.

AKKA/LAA pieprasa maksāt vairāk

2003.gadā Augstākā tiesa noteica, ka "Radio SWH" būs jāmaksā AKKA/LAA atlīdzība autoriem 2% apmērā no radio ieņēmumiem, taču AKKA/LAA nepiekrita šādam lēmumam un pieprasīja maksāt vismaz 3,35% no kopējā apgrozījuma. Tādējādi faktiski AKKA/LAA vēlas teju dubultot maksājumu apjomu, klāstīja "Radio SWH" mārketinga un pašreklāmas daļas vadītāja Inita Pelse.

Patlaban "Radio SWH" ir nomaksājusi AKKA/LAA autoru atlīdzību atbilstoši 2003.gadā Augstākās tiesas apstiprinātajiem licences līguma noteikumiem par periodu līdz 2011.gadam ieskaitot. Tāpat Radio SWH" advokāte tiesā apliecināja un arī prezentēja bankas izdrukas, ka raidorganizācija ir veikusi autoratlīdzības apmaksu arī par šā gada pirmo pusgadu.

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu