«Spin FM»: AKKA/LAA mēģina mūs iznīcināt (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/CubaGallery

AS «Radio SWH» ir nemierā ar Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) prasīto autoratlīdzības apmēru no jauniešu radiostacijas «Spin FM» un uzskata, ka šādi raidstacija tiks iznīcināta.

Tikmēr AKKA/LAA atgādina, ka raidorganizācijas iegūst savus klausītājus, tieši pateicoties autoru radītajiem darbiem, kurus tās izmanto savās programmās, bet «Radio SWH» jau piecus gadus maksājot autoriem neatbilstošu atlīdzību.

«Radio SWH» valdes priekšsēdētājs Jānis Šipkēvics apgalvo, ka AKKA/LAA prasītā atlīdzība esot teju 30% no radio plānotā apgrozījuma, bet autortiesību sargi stāsta, ka «Spin FM» vēlējies par dziesmu atskaņošanu autoratlīdzībā maksāt vien 16 santīmus dienā jeb 5,80 latus mēnesī, kam AKKA/LAA nevar piekrist.

Šipkēvics uzsver, ka «Spin FM» ēterā vēl nav pat gadu, un tās mērķauditorija ir klausītāji vecumā no 15 līdz 25 gadiem. Viņaprāt, raidstacijai tiek prasīts parakstīt diskriminējošu licences līgumu par mūzikas izmantošanu. AKKA/LAA pieprasot maksāt summu, kas līdzvērtīga 30% no radio plānotā apgrozījuma, bet vēl esot jāmaksā arī Latvijas Izpildītāju un producentu apvienībai (LaIPA), kas pārstāv izpildītājus un producentus.

Pēc Šipkevica teiktā, konflikts ar AKKA/LAA ir nepārtraukts gandrīz visām lielākajām televīzijas un radio raidorganizācijām, jo AKKA/LAA neesot gatava nekāda veida sarunām un kompromisiem.

Savukārt, kā tarifu aprēķinu skaidro AKKA/LAA, jo populārāka raidstacija, jo vairāk reklāmdevēju, un, pārdodot reklāmlaiku, tiek gūti ieņēmumi, no kuriem noteikts procents tiek samaksāts mūzikas autoriem par pārraidīto mūziku. AKKA/LAA apgalvo, ka piemēro vienādus tarifus visām raidorganizācijām.

«Piemēram, tādai radiostacijai kā »SpinFM«, kurai 60% diennakts raidlaika aizņem mūzika un kura raida Rīgas rajonā un internetā, ir jāmaksā 3,35% no apgrozījuma vai minimālā samaksa - 5,67 lati dienā. Ja saskaņā ar vienkāršu aprēķinu »SpinFM« diennaktī raida vairāk nekā 210 dziesmas, tad vienas dziesmas visiem autoriem (teksta autoram, komponistam, ja ir, arī aranžētājam, mūzikas izdevējam) pienāktos uz visiem kopā 2,6 santīmi. Turpretī internetā varam iepazīties ar »Spin FM« reklāmas konsultantiem - tā ir 11 cilvēku komanda, kurus diezin vai apmierinātu atalgojums iepriekš minētā atlīdzības apmērā,» pauž AKKA/LAA.

AKKA/LAA arī uzsvērusi, ka tās pienākums ir pārstāvēt četru miljonu latviešu un ārvalstu autoru intereses un tai nav pieņemams «Radio SWH» piedāvājums - maksāt autoriem 0,16 latus par dienu, kas būtu 5,80 lati 6480 dziesmu autoriem mēnesī.

Tāpat AKKA/LAA uzsver, ka šajā gadā par «Radio SWH» grupas raidstacijās skanējušo mūziku autoriem nav samaksāts ne santīma, savukārt par «Spin FM» nav maksāts kopš pagājušā gada novembra.

«Autoram, tāpat kā jebkuram strādājošam cilvēkam, ir jāsaņem atlīdzība no uzņēmuma, kurš gūst peļņu, izmantojot viņa darbu,» uzvērts AKKA/LAA komentārā.

Šipkēvics uzskata, ka AKKA/LAA nav gatava uz sarunām - «vai nu bez ierunām tiek akceptēts AKKA/LAA līguma variants, ieskaitot samaksas apmēru, vai arī raidorganizācija pret savu gribu tiek padarīta par autortiesību pārkāpēju».

Viņš saka, ka visos tiesu procesos līdz šim tiesa ir noteikusi ievērojami zemāku atlīdzības lielumu, nekā pieprasījusi AKKA/LAA.

Kā ziņots, «Spin FM» ietilpst AS «Radio SWH», darbojas kopš 2011.gada novembra. «Spin FM» raida Rīgā un 50 kilometru rādiusā ap to.

AKKA/LAA ir nevalstiska organizācija, un tās darbību vada pašu autoru vēlēta padome. Biedrības padome ievēlēta 2010.gada 29.jūlijā, un padomes priekšsēdētājas amatā patlaban ir Māra Zālīte, savukārt izpilddirektores amatā ir Inese Paklone.

AKKA/LAA pārstāv vairāk nekā 4500 Latvijas autoru un vairāk nekā četrus miljonus ārvalstu autoru un administrē viņu tiesības Latvijā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu