Vītoliņš: Latvijas hokeja izlase izgāzās pasaules čempionātā (72)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas hokeja izlase pamatīgi izgāzās šī gada pasaules čempionātā Stokholmā, žurnāla «Klubs» septembra numurā publicētajā intervijā izteicies pagājušās sezonas Kontinentālās hokeja līgas (KHL) čempionvienības Maskavas «Dinamo» treneris Harijs Vītoliņš.

Latvijas izlase kanādiešu speciālista Teda Nolana vadībā šāgada pasaules čempionātā ieņēma desmito vietu, finišējot par trīs vietām augstāk nekā pagājušajā gadā. Tomēr Latvija nespēja automātiski kvalificēties 2014.gada Soču olimpiskajām spēlēm.

Līdz ar to tagad Latvijas izlasei nāksies piedalīties Soču olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, kas nākamā gada februārī risināsies Rīgā. Šajās sacensībās Latvijas hokejisti sacentīsies ar Franciju, Kazahstānu, kā arī ranga otro spēcīgāko komandu no kvalifikācijas pirmās kārtas, kas, visticamāk, būs Ukraina.

Vajadzēja kārtīgu treniņprocesu

«Jāsaka atklāt, ka izlase ir izgāzusies. Daudzi to gan negrib atzīt. Trīs spēles uz nullēm, bet četrās gūti vieni vārti. Bija ideāla grupa un grafiks, bet astotā vieta garantēja ceļazīmi un olimpiādi. Tas netika sasniegts,» intervijā žurnālam «Klubs» pastāstīja Vītoliņš. «Neesmu redzējis treniņu procesu, bet medijos lasīju, ka jaunais treneris esot ļoti labs psihologs un profesionālis. Ja spēlētājam aiz muguras ir gara sezona, kā tas ir Kanādā, un pēc nedēļas ir čempionāts, tad trenerim varbūt arī nekas nav jādara. Bet daudziem izlases spēlētājiem sezona beidzās pirms diviem mēnešiem - vajadzēja kārtīgu treniņprocesu.»

«Lasīju, ka pirms svarīgās spēles ar norvēģiem vadošie Latvijas izlases spēlētāji nav bijuši uz ledus. Tas nav pareizi. Viņiem tādos brīžos jābūt kopā ar komandu, un viņi var saturēt jaunos. Jo sagatavošanās spēlei sākas no rīta» atzina Vītoliņš.

Neuzskata, ka vainīgi Ābols un Ignatjevs

«Kāpēc nepateikt skaidri, ka pasaules čempionāts tika izgāzts un galvenais treneris netika galā ar lēmumiem? Par vainīgiem tika pataisīti asistenti - viņi nav pareizi iztulkojuši trenera domas. Kam tad tāds galvenais treneris vajadzīgs, ja visu procesu vadīja [Artis] Ābols un [Viktors] Ignatjevs? Atkal vaina tika novelta uz savējiem, bet kanādietis ir dievs, kuram visi klanās,» stāstīja Vītoliņš.

Nolans par jauno Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts pagājušā gada augustā.

Pēc pagājušā gada pasaules čempionāta Latvijas Hokeja federācijas (LHF) valde atlaida visu Latvijas izlases vadību, no amata atbrīvojot galveno treneri Oļegu Znaroku un viņa palīgus Vītoliņu un Leonīdu Beresņevu, kā arī valstsvienības ģenerālmenedžeri Sandi Ozoliņu.

Znaroks Latvijas izlases galvenā trenera amatā strādāja kopš 2006.gada vasaras. Tāpat viņš kopā ar Vītoliņu trenē Maskavas «Dinamo» komandu.

2011. gada pasaules čempionāts bija neveiksmīgs

«Tā ir arī mūsu vaina, ka kaut ko darījām nepareizi, bet uzskatu, ka beigu fāze ļoti daudz deva nākotnei. Mēs spējām savākt komandu. Ļoti pārliecinoši nospēlējām divas spēles, uzvarot Baltkrieviju un Austriju. Baltkrievi vēlāk teica, ka nezināja, ko pret mums iesākt,» atcerējās Vītoliņš. «Šāda rakstura pietrūka izlasei šogad. Tā dalīšana pa vietām ir apmāns. Ir medaļas, ir četrinieks, astoņnieks un tad visi pārējie. Tā arī no Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) tiek dalīta nauda. Mēs priecājamies par desmito vai 11.vietu, bet tas ir pašapmāns.»

Vītoliņš nenoliedza, ka treneriem palīdzēja Ozoliņa klātbūtne. «Visi viņu respektēja.

Žēl, ka Sandim netika dota iespēja turpināt darbu izlasē.»

Jau vēstīts, ka aizvadītās sezonas KHL Gagarina kausa finālsērijā Znaroka un Vītoliņa vadītā Maskavas «Dinamo» komanda ar rezultātu 4-3 pieveica Latvijas aizsarga Georgija Pujaca pārstāvēto Omskas «Avangard» vienību.

Pagājušā sezona Vītoliņš emociju ziņā bijis augstākajā punktā

«Pirmajā KHL gadā šķita, ka esam ļoti tālu. Kad mēs ar Balašihas MVD - vidusmēra komandu - nokļuvām līdz finālam, sapratām, ka kaut ko tomēr varam,» sacīja Vītoliņš. «Daudzi teica, ka tas ir viens gads, kas neatkārtosies. Šogad sastāva ziņā mēs neapšaubāmi nebijām favorīti uz Gagarina kausu, bet viss ir sakārtojies pa plauktiem. Pierādījies, ka zvaigznes komandu sportā nav galvenais. Nepieciešams, lai komandai būtu gars un ticība sev.»

«Ar Oļegu pēdējos gados izlasē spēlējām vienā maiņā. Nebija viegli. Viņam pēc iespējas ātrāk bija jādod iespēja gūt punktus, tad viņš nomierinājās.

Oļegs mēdza uz visiem lamāties. Vajadzēja mācēt šo to palaist gar ausīm.

Zinu, ka viņa raksturs nemainīsies. Galvenais ir saprast, ko viņš domā nopietni un ko ne,» Vītoliņš izteicās par savstarpējo ķīmiju starp viņu un Znaroku.

«Mēs ar Oļegu vienmēr varam apspriesties. Viņš nekad lēmumus nepieņem vienpersoniski. Kolektīvā katrs, arī vārtsargu un fiziskās sagatavotības treneris, var izteikt savu viedokli. Galīgais lēmums tiek pieņemts, uzzinot katra domas. Citās komandās palīgi it kā nobīdīti malā. Mēs strādājam kā kolektīvs,» izteicās Vītoliņš. «Mēs viens otram uzticamies. Sākumā nevienam no mums nebija pieredzes. Reizēm pat šķita, ka labāk ir strādāt kopā ar kādu pieredzējušu treneri, no kura varētu pamācīties. Mēs ar Oļegu šo ceļu esam gājuši kopā.»

Rīgas «Dinamo» vienmēr ir bīstama komanda

«Rīgas »Dinamo« spēlē pieredzējuši izlases hokejisti. Spēlējot aizsardzībā, »Dinamo« izveido maz momentu, bet realizācijas kvalitāte ir ļoti laba. Mēs šogad skatījāmies Rīgas »Dinamo« Gagarina kausa spēles ar Ņižņijnovgorodas »Torpedo« - viņiem vienkārši paveicās,» teica Vītoliņš. «Rīgas »Dinamo« bija spēcīgāks. Rietumu konferences ceturtdaļfināla sērijas pēdējā, septītajā, spēlē Kriss Holts ielaida to, ko nedrīkstēja ielaist, un Marcels Hosa trīs reizes neiemeta, izejot pret vārtsargu.»

Vītoliņš norādīja, ka Rīgas «Dinamo» bija bīstams pie abiem treneriem - gan Jūliusa Šuplera, gan pašreizējā speciālista Pekas Rautakallio vadībā.

«Pekam hokejs ir dinamiskāks, ātrāks, vairāk cīņu vārtu priekšā. Šuplers balstījās uz sēdēšanu aizsardzībā, gaidot īsto brīdi. Viņa vadītā Maskavas CSKA, lai gan pēc sastāva bija laba komanda, aizvadītajā sezonā neko dižu neparādīja,» uzskata Vītoliņš.

Jaunā KHL sezona sāksies 4.septembrī, bet Rīgas «Dinamo» pirmo maču aizvadīs 6.septembrī Prāgā pret vietējo klubu «Lev». Savukārt pirmo spēli savā laukumā Latvijas komanda aizvadīs 13.septembrī pret Novosibirskas «Sibirj» vienību, kurā spēlēs latviešu aizsargs Artūra Kulda.

Pagājušajā sezonā Rīgas «Dinamo» ceturto gadu pēc kārtas spēja iekļūt KHL Gagarina kausa izcīņas turnīrā, taču Rietumu konferences ceturtdaļfināla sērijā ar 3-4 zaudēja Ņižņijnovgorodas «Torpedo» hokejistiem.

Komentāri (72)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu