Atklās Rituma Ivanova veltījumu Lēdijai Gāgai (12)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Populārākais latviešu jaunās paaudzes gleznotājs Ritums Ivanovs izstādē «Gaga Dance...», kas ir sava veida veltījums popdīvai Lēdijai Gāgai (Lady Gaga), dziedātājas lielformāta portretos, kuri veidoti glezniecībā interpretējot mākslinieces slavenākos videoklipus (Alexandro, Bad Romance u.c.), analizēs tās fenomenu. Atklāšana 23.augustā., Rīgas Galerijā.

RĪGAS GALERIJA

23.08 -22.09.2012.

Uz jautājumu - kādēļ tieši Lady Gaga?

Ritums Ivanovs saka: Mani vienmēr ir interesējuši spilgti vizuāli tēli. Tieši to esmu atradis Lady Gaga radošajā darbībā. Viņas koncertinscenējumi un videoklipi ar spēcīgu dziedātājas vizuālo imidžu ietver mūsdienu kultūras esenci, tehnokrātijas laikmetu un spēcīgo erotisko momentu pat zināmu teatrālismu. Taču pati Lady Gaga mani pievelk ar savu noslēpumainību, tādu attēloju viņu gleznā LADY WITH VEIL, kas man personiski asociējas ar Johannes Vermeer (1632-1675) portretiem. Gāgas izplatītie attēli ir kā mūsu

laikmeta emocionāls barometrs, tie darbojas izteiksmīgi pat izņemti no izklaides konteksta

Mākslinieks savos portretos atklāj publikas ikonu raksturus un noskaņas. Viņu interesē emocijas, dažādi emocionālie stāvokļi. Autoru suģestē šī noslēpumainā vara - laikmeta gars, kas starp miljardiem izceļ unikālu personību- simbolu, protams, ne viņu vien.

Foto: publicitātes

Pašizgudrotā svītru tehnika

Ritums Ivanovs arī iepriekš pievērsies globālo ikonu portretēšanai. Ir vērts atcerēties viņa veiksmīgos Kate Moss portretus (Trade Mark Beauty), kas tika iekļauti filmā KATE! CREATING AN ICON un izrādīta kanālā ARTE 2011 un ne mazāk veiksmīgi pasaules tenisa zvaigžņu portreti - Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovics portretējumi izpelnījušies pašu portretējamo atzinību, kad tika izstādīti Pasaules tenisa čempionātā laikā Dohā 2011.

Savās gleznās Ritums Ivanovs izmanto hiperreālismam raksturīgo realitātes precīzu attēlojumu un opārta paņēmienus, lietojot pašizgudroto svītru tehniku. Strādājot pie gleznas idejas mākslinieks izmanto fotoattēlus - internetā, kino, video klipos atrastos materiālus. Gleznojot izmanto tradicionālus gleznotāj paņēmienus - ota, audekls, eļļa un akrils.

Starp Latviešu māksliniekiem svarīgi viņa un mākslinieces Līgas Purmales darbi tika iekļauti Sotheby’s izstādē 2009.gadā Londonā.

Ritums Ivanovs dz. 1968.gadā Cēsīs / Latvija

1994 beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu.

1994 - 1995 Humbolta Universitāte, Kalifornija / ASV.

Darbi nozīmīgākajās publiskajās kolekcijās:

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Rīga / Latvija

Valsts Tretjakova galerija, Maskava / Krievija

Igaunijas Nacionālais mākslas muzejs, Tallina / Igaunija

Latvijas Republikas Saeima, Rīga / Latvija

Private Museum, Minstere / Vācija


Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu