KP vērtēs, kāpēc skolas pusi mācību grāmatu iepērk pie viena izdevēja (122)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušajā gadā puse no skolu iegādātajām mācību grāmatām bijušas no izdevniecības «Zvaigzne ABC» un, lai veiktu sīkāku situācijas izpēti, Izglītības ministrija vērsusies Konkurences padomē ar lūgumu sākt pārbaudi par mācību grāmatu tirgu. Padomei arī lūgts sniegt rekomendācijas situācijas uzlabošanai.

Papildināta visa ziņa un pievienots video.

Izvērtēs kopējo konkurenci

Apkopojums parāda, ka skolas iegādājušās 48,57% «Zvaigzne ABC» mācību līdzekļu, «RaKa» - 17,48%, «Lielvārds» - 16,62%, «Pētergailis» - 4,67%, kas liek secināt, ka iegādāto grāmatu apjoms ir atbilstošs Valsts izglītības satura centra (VISC) apstiprināto mācību līdzekļu daudzumam.

Laikā no 2003.gada līdz 2011.gadam VISC apstiprinājis «Apgādā Zvaigzne ABC» izdoto 161 komplektizdevumu, kas veido 36,8% no VISC apstiprinātajiem mācību līdzekļiem. Izdevniecībai «RaKa» apstiprināti 59 mācību līdzekļi, kas ir 13,5%, «Lielvārdam» - 42 mācību komplekti jeb 9,6%, «Longman» - 38 mācību komplekti jeb 8,7%, «Express Publishing» - 33 mācību komplekti jeb 7,5%, «Oxford» - 32 mācību komplekti jeb 7,3%. Pārējām sešām izdevniecībām, kuru mācību līdzekļus apstiprinājis VISC, ir salīdzinoši neliels īpatsvars apstiprināto mācību līdzekļu skaitā.

«Ministrs lūdzis izvērtēt konkurences apstākļus mācību literatūras tirgū, lai nodrošinātu tirgus uzraudzību iedzīvotāju interesēs un novērstu iespējama monopolstāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Tāpat arī Konkurences padome lūgta sniegt rekomendācijas situācijas uzlabošanai,» informēja ministrijā.

Valsts piešķir 14% grāmatu iepirkšanai

Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar pašvaldību izglītības pārvaldēm un speciālistiem apkopoja informāciju par mācību grāmatu iegādēm. Apkopojot informāciju, secināts, ka pēdējo piecu gadu laikā vispārizglītojošās dienas skolās ir iegādāti 2,9 miljoni grāmatu, no kurām 2,2 miljoni ir mācību grāmatas.

2011./2012.mācību gadā Latvijas vispārizglītojošo skolu bibliotēkās bija 12 miljoni grāmatu jeb apmēram 60 grāmatas uz vienu skolēnu, no tām 6,2 miljoni mācību grāmatas. No 1,12 miljoniem latu, kas 2010.gadā izlietoti mācību grāmatu iegādei, 14% jeb 157 000 latu piešķirti no valsts budžeta, bet pārējie 86% no pašvaldību budžeta.

Tiek lēsts, ka pašlaik uz vienu skolēnu ir 60 mācību grāmatu, no tām 6,2 miljoni ir mācību grāmatas, kas ir 31 mācību grāmata uz katru 1.–12.klases skolēnu. 2010.gadā skolas iegādājās aptuveni 342 tūkstošus jaunu grāmatu, tostarp vairāk nekā 246 tūkstošus jaunu mācību grāmatu.

Apkopojot informāciju konstatēts, ka vairāk nekā pusi no mācību literatūras izglītības iestādes iegādājas vienā izdevniecībā - «Zvaigzne ABC» un līdz ar to Izglītības uz zinātnes ministrija vērsusies Konkurences padomē ar lūgumu nodrošināt izvērtējumu un sniegt atzinumu par konkurences apstākļiem mācību literatūras tirgū.

Ministrs pagaidām nekomentē

Pašlaik, kamēr Konkurences padome izvērtē iesniegto informāciju un situāciju mācību grāmatu tirgū, Izglītības un zinātnes ministrija un ministrs Roberts Ķīlis no plašākiem komentāriem atturēsies, norāda izglītības ministrijas Politikas iniciatīvu un attīstības departaments.

VISC izvērtē un apstiprina mācību literatūras atbilstību pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības valsts standartam. Valsts budžeta līdzekļus izglītības iestādes drīkst izmantot tikai VISC apstiprinātās mācību literatūras iegādei.

Zvaigzne ABC apšauba pētījuma objektivitāti

Veids, kā tiek apkopoti dati, jau tagad negatīvi ietekmē sabiedrisko domu, kā arī izraisa pamatotus jautājumus par to, kas veiks šī pētījuma apkopojumu, cik skolas paspēs un vēlēsies atsūtīt šos datus līdz 22.jūnijam un cik šie neobligātie dati atspoguļos reālo situāciju, iepriekš uzsvēra «Apgāda Zvaigzne ABC» pārstāvji.

«Apgāds Zvaigzne ABC» Konkurences padomei adresētā vēstulē norādīja, ka saskaņā ar 2003.gada Ministru kabineta noteikumiem «Izglītības un zinātnes ministrijas nolikums» konkurences situācijas analīze kādā konkrētā tirgū neietilpst ministrijas kompetencē, tātad IZM šajā sakarā nav tiesīga izdarīt juridiskus spriedumus. Tāpat apgāds vērtē, ka ministrijai nav nedz profesionālo zināšanu, nedz arī pienācīgas izpratnes par tirgus uzraudzības principiem, šai nolūkā veicamo ekonomisko un juridisko analīzi.

Uz IZM aicinājumu sniegt informāciju par iegādātajiem mācību līdzekļiem pēdējos piecos gados atbildējušas 500 pašvaldību vispārējās izglītības iestādes. Ņemot vērā lielo informācijas apjomu, apkopojums veikts nejaušas izlases veidā, analizējot datus par 81 vispārējās izglītības mācību iestādes grāmatu iepirkumiem, aptverot 113 238 iegādātas mācību grāmatas par kopējo summu 499 987 latiem laika periodā no 2007. līdz 2012.gadam.

Salīdzinājumam IZM veikusi mācību grāmatu iegādes apkopojumu 34 nejauši atlasītās Rīgas vispārizglītojošās skolās. Sadalījums Latvijas skolās ārpus Rīgas un Rīgas vispārējās izglītības iestādēs būtiski neatšķiras, ja ievēro, ka Rīgā apmēram puse skolēnu mācās mazākumtautību izglītības programmās.

Komentāri (122)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu