Purity Ring «Shrines» (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ja nevaram tikt pie jūlija saules, tad pie jūlijā izdotās mūzikas gan varam atgriezties vēl un vēl. Viens no šādiem ierakstiem, kas kaut nelielu, bet tomēr svaigu elpu ienesis panīkušajā elektroniskās «indī-šmindī» mūzikas lauciņā ir Monreālas dueta «Purity Ring» debijas albums «Shrines».

Purity Ring «Shrines»

(4AD)

9/12

Dueta pamatā divi kanādieši - 24 gadus vecā dziedātāja un ansambļa skatuves tērpu dizainere Megana Džeimsa (Megan James) un trīs gadus jaunākais bītmeikers Korīns Rodiks (Corin Roddick). Abi pirms tam muzicējuši kopā kādā grupā ar nosaukumu «Gobble Gobble», līdz 2010.gadā nolēmuši komponēt paši savu mūziku. Viens no pirmajiem skaņdarbiem, kas aplidoja daudzus mūzikas blogus bija 2011.gadā izdotais «Ungirthed», kas daudziem melomāniem lika «Purity Ring» vārdu ierakstīt savos piezīmju blociņos ar «ones to watch» atzīmi.

«Purity Ring» - reliģiski motivēts nevainības gredzens, kas simbolizē atturēšanos no seksuālās tuvības līdz laulībām un ir izplatīts ASV kristiešu vidū, mūzikā no šīs «nevainības estētikas» paturējis vien Meganas dzidro, mazliet infantilo, meitenīgo vokālu. Saturiski Meganas dziedātās tēmas ir tumšas un abstraktas:

«Es atveru savu krūšu kurvi un apviju tev apkārt savas ribas,»

(«Fineshrine»).

Par skaņas un gaismas mūziku, kuru īstenot koncertos palīdz paštaisīta ierīce, kura sinhronizē bītus ar dekoratīvām skatuves gaismiņām (skat. video), atbildīgs Korīns Rodiks.

Mūzikas kritiķi «Purity Ring» skanējumu pielīdzina «raganu hausmūzikai» (witch-house), precizējot - «bubblegum witch house», taču šāda atsauce uz aktuāliem mikrožanriem, manuprāt, neko tā īsti nepaskaidro. Tikpat labi tas varētu būt futūristisks postdabsteps vai tml.

Vienkāršiem vārdiem runājot, «Purity Ring» ir mūsdienīgs hiphopa/R&B duets ar tvīpopam (jeb vienkārši popmūzikai) raksturīgu, mazliet viendimensionālu dziedājumu, kuru krāsaināku padara autotjūna (balss korektors) plaša izmantošana un, īpaši koncertos, rotaļāšanās ar dažādiem vokāla efektiem.

«Shrines»
«Shrines» Foto: Publicitātes foto

Albumā atrodamas divas, trīs brīnišķīgas, izcili melodiskas dziesmas («Fineshrine», «Ungirthed», «Obedear»), taču visa albuma garumā skanējums kļūst nedaudz vienmuļš. Par to viena atzīme nost. Jebkurā gadījumā «Shrines» ir viena no šā gada spilgtākajām debijas platēm.

Vienā plauktiņā ar «The Knife», «Araabmuzik», «Grimes» un brīžiem pat «4AD» izdevniecības lepnumu «Cocteau Twins».

Izdošanas datums: 23.07.2012.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu