Luksofors pie Olaines rada bīstamas situācijas (158)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Uz Jelgavas šosejas Olainē patlaban ir izvietots jau otrais luksofors Latvijā, kas reaģē uz braukšanas ātruma pārsniegšanu un tādā gadījumā ieslēdz sarkano, aizliedzošo gaismas signālu.

Līdz šim luksoforu uz gājēju pārejas Olainē pār vairākjoslu Jelgavas šoseju regulēja tikai gājēji un riteņbraucēji, bet tagad to, bieži vien pat neapzinoties, veic arī autovadītāji, jo nu jau kādu laiku luksofors ir apgādāts ar mērierīcēm, kas ieslēdz sarkano gaismu, ja tiek pārsniegts atļautais braukšanas ātrums.

Kā vēsta Latvijas radio, izvēlētā vieta līdz šim ir bijis melnais punkts Latvijas ceļu kartē, bet tagad gājēji šeit varot justies droši. Autobraucēji gan bieži vien nonāk kutelīgās un pat bīstamās situācijās, jo nav pieraduši pie jaunās situācijas, kad sarkanā gaisma luksoforā iedegas faktiski nepārtraukti; arī tad, ja nav neviena, kas vēlētos šoseju šķērsot.

Vietējie iedzīvotāji pēc luksofora uzstādīšanas pie gājēju pārejas jūtas drošāki, taču par mērierīcēm, kas mēra auto ātrumu, nav informēti. «Luksofors, protams, ir laba ideja, bet tas, cik bieži tas ieslēdzas, - slikta. Vakar, piemēram, te bija divas avārijas, jo visi pieraduši, ka luksofora nav, un brauc ar lielu ātrumu, tad strauji bremzē un babah! Ja ir poga gājējiem, pienāc, piespied, pārej pāri un viss kārtībā, bet tagad visu laiku deg sarkanā gaisma, tā ir kaut kāda nejēdzība,» Latvijas radio sacījis satiktais Aleksandrs.

Pirms gājēju pārejas gan ir uzstādīta zīme «Fotoradars», kas, pēc Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) domām, šajā vietā būtu jāpapildina ar norādi, ka tiek veikta tikai braukšanas ātruma fiksēšana, nevis darbs ar fotoradaru. CSDD Juridiskās daļas vadītājs Jānis Golubevs Latvijas radio arī norādījis, ka autovadītājiem, kas minēto ceļa posmu nepārzina, tas var radīt lieku apdraudējumu. «Latvijas valsts ceļi» tikmēr norāda, ka ir nepieciešams vien laiks, lai autovadītāji pie jaunās kārtības pierastu, un tad satiksmes plūsma šajā vietā būs raitāka un līdzīgi kā Babītē, kur uzstādīts Latvijā pirmais luksofors ar ātruma mērierīcēm, auto rindas neveidosies.

Tāpat CSDD Latvijas valsts ceļus aicina ņemt vērā fotoradaru piemēru un drošības dēļ nestādināt pie luksofora mašīnas, ja ātrums nav pārsniegts par 10 kilometriem stundā.

Komentāri (158)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu