Iepazīsties ar skaistāko rudmati pasaulē! (38)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Atrasts interneta plašumos

Viena no gaidītākajām animētajām filmām 2012. gadā nu ir nonākusi līdz būsu kino ekrāniem! Jaunākā «Pixar» animācijas filma «Drošsirde» («Brave»). Filma ir dublēta latviešu un krievu valodā un pieejama arī 3D formātā.

Kurš tur smējās, ka rudmatainajiem neesot dvēseles?

Apraksts. Kopš neatminamiem laikiem, nostāsti par grandiozām kaujām un teiksmainas leģendas dzīvo noslēpumainajos Skotijas kalnos. Princese Merida - karaļa Fērgusa un karalienes Elinoras meita atsakās sekot senajām tradīcijām, līdz ar to metot izaicinājumu varenajiem skotu klaniem un to vadoņiem. Princeses nepārdomātā rīcība draud radīt karaļvalstī haosu un tāpēc Merida dodas pēc padoma pie burves. Taču, lai palīdzētu princesei, burve uzliek viņai lāstu, un drīz vien jaunajai Meridai nāksies likt lietā visu savu drošsirdību, lai atbrīvotos no ļaunā lāsta un uzveiktu kalnu ielejās mītošo briesmīgo zvēru.

Pārdomas. Beidzot uz mūsu kino ekrāniem ir nonākusi animācijas filma, kura nav kārtējais turpinājums kādai no vecām franšīzēm. Tieši tā, es runāju par garlaicīgajiem atražojumiem, kas pēdējā laikā rotāja kino ekrānus, proti, «Ledus laikmets» un «Madagaskara». Prieks, ka animācijas filmu studija «Pixar» nebaidās riskēt un rada jaunas pasaules, jaunus tēlus, jaunas idejas un spēj to salikt skaistā un gudrā stāstā, kas pie sirds ietu gan veciem, gan jauniem. Tā uz mūsu ekrāniem ir nonākusi krāsainā pasaku filma «Drošsirde».

«Drošsirdes» veidošana sākās visai skaļi. Proti, šī filma ir pirmā no «Pixar» studijas filmām, kurā režisora krēslā apsēdās sieviete. Dīvaini, bet režisore Brenda Čepmena (Brenda Chapman) pēc vairāku gadu darba pameta režisores vietu, un viņas vietā sēdās Oskaram nominētais Marks Endrjūss (Mark Andrews). Tas vēl nav viss, šī ir arī pirmā «Pixar» studijas filma, kurā galvenā varoņa lomā iejūtas sieviete, princese vārdā Merida. Arī vēsturiskas filmas iepriekš šai animācijas filmu studijas nav novērotas. Tātad šai studijai «Drošsirde» ir kaut kas jauns un izaicinošs.

"Drošsirde" īstajā pasaulē. Visticamākais, ka kāda no Disnejlendas darbiniecēm. Vai nav apbrīnojama līdziniece?
"Drošsirde" īstajā pasaulē. Visticamākais, ka kāda no Disnejlendas darbiniecēm. Vai nav apbrīnojama līdziniece? Foto: Atrasts interneta plašumos

Pētot neskaitāmos kino rullīšus un dažādus ieskatus filmā, radās sajūta, ka tā būs pārpilna ar piedzīvojumiem, došanos pretī briesmām un tamlīdzīgi. Patiesībā viss ir daudz vienkāršāk, iespējams, pat daudz labāk, nekā es spēju iztēloties. Merida ir savāda princese, no vaiga skaista kā viņas mamma, bet sirdī viņa ir karotājs un drosminieks kā viņas tēvs. Protams, māte ar to nav mierā, jo princeses dumpīgā rakstura dēļ karaļvalstī var izcelties karš. Te nu Meridai jātiek galā ar kaut ko, kam viņa nav gatavojusies. Pašai ar sevi.

Man patīk fakts, ka «Pixar» visās savās filmās paralēli izklaidējošam stāstam savam skatītājam kaut ko pamāca vai atgādina. Šķiet,

«Drošsirdes» gudrība atgādina, ka reizēm mums vieglāk ir nosist dēmonisku lāci ar kailām rokām, nekā atzīties kādam tuvam cilvēkam mīlestībā.

«Pixar» ir radījuši savdabīgi vienkāršu filmu par ļoti sarežģītām attiecībām un tas nebūt nav viegls uzdevums. Turklāt tēli un brīnišķā Skotijas vide, kas radīti filmā, ir patiesi skaisti.

Merida ir stiprākais un interesantākais tēls filmā, viņa ir skaista, jautra un visu filmu satur kopā. Žēl, ka Latvijā labi ja viens seanss būs vērojams oriģinālvalodā. Es neko nepārmetu aktieriem, tie dublē profesionāli un aizraujoši, lai gados jaunākajiem kino mīļiem viss būtu saprotams. Bet lai cik labi būtu mūsu aktieri, vai viņi spēj sacensties ar filmas veidotāju iecerēm un oriģinālajiem balsu autoriem? Patīkamas skudriņas pār kauliem skrien, kad kino rullīti sadzirdam Kellijas Makdonaldas (Kelly Macdonald), Billija Konolija (Billy Connolly) vai Emmas Tompsones (Emma Thompson) balsi.

Kas ir lielākais «Drošsirdes» mīnuss un vilšanās, tā ir pārāk vienkārša filma. Tajā pietrūkst odziņas.

«Pixar» spēj izdarīt daudz vairāk, un visi no viņiem to arī gaida.

Ņemot vērā, ka šī filma ir viņiem kas jauns, viņi ir gājuši pa drošāko ceļu, un cerams, ka nākotnē nebaidīsies vairāk riskēt. Vairāki kinokritiķi ir izteikušies, ka šī būtu ģeniāla filma «Dreamworks» animācijas filmu studijai, bet ne «Pixar».

Nebrīnies, ka kino seansā pirms «Drošsirdes» tev tiks parādīta «Pixar» īsfilma «La Luna». Tā ir viena no mīļākajām un skaistākajām, sirsnīgākajām īsfilmām, kādu esmu redzējis. Smaids garantēts.

Ja kādam «La Luna» to dažu minūšu laikā neliks pasmaidīt vai acīm zvaigžņoti spīdēt, iesaku nopietni apsvērt iespēju tuvākajā laikā apmeklēt kādu speciālistu ar ārsta izglītību.

Starp citu, tā tika nominēta Oskaram, bet diemžēt to neieguva.

Ja tev patika lieliskā filma «How to Train Your Dragon», noteikti iesaku apskatīties arī «Drošsirdi». Vide un sajūtas filmas laikā ir ļoti līdzīgas. Ņem līdzi bērnus, vecmammas un opīšus, draugus un kaimiņus, apmeklē «Drošsirdi» un pavadi lielisku laiku kinoteātrī.

Vērtējums: 8,5/10

Komentāri (38)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu