Bordāns: pēc Strazda paskaidrojumiem lems par disciplinārkolēģiju (17)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Tuvākajās dienās Tieslietu ministrija (TM) saņems Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Ziedoņa Strazda paskaidrojumus par savu rīcību saistībā ar pret viņu ierosināto kriminālprocesu par fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitītās naudas izmantošanu, skaidroja tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

«Tuvākajās dienās mēs plānojam iepazīties ar tiesneša Strazda sniegtajiem paskaidrojumiem par savu rīcību, pēc kuru izskatīšanas un analīzes varēs lemt par Tiesnešu disciplinārkolēģijas sasaukšanu,» norādīja Bordāns.

Vienīgi pēc tam disciplinārkolēģija varēs izlemt, vai tiesnesis būs atstādināms no amata. «Mēs nevaram rīkoties ārpus likuma un atstādināt tiesnesi Strazdu bez kolēģijas kopēja nolēmuma,» rezumē Bordāns.

Savukārt par Rīgas apgabaltiesas (RAT) Civillietu tiesas kolēģijas tiesneses Skaidrītes Buivides rīcību TM pagaidām nelems, jo ministrija no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ir saņēmusi informāciju tikai par Strazdu.

Jau ziņots, ka KNAB darbinieki 7.augustā aizturēja Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāju Strazdu, pret kuru sākts kriminālprocess par fiktīvu tiesas darbinieku nodarbināšanu un viņu kontos ieskaitītās naudas izmantošanu. Savukārt otra tiesu sistēmas amatpersona, kas iesaistīta KNAB sāktajā kriminālprocesā, ir RAT Civillietu tiesas kolēģijas tiesnese Skaidrīte Buivide.

Pirmstiesas izmeklēšanā esot noskaidrots, ka Strazda vadītajā tiesā daudzu gadu garumā tika fiktīvi nodarbinātas vairākas personas, kuras faktiski tiesā nav strādājušas un kurām aprēķināto atalgojumu, iespējams, piesavinājies tiesas priekšsēdētājs.

Krimināllietas materiāli liecina, ka tiesas priekšsēdētājs, izmantojot savu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, ir pamudinājis vairākas personas noformēt fiktīvas darba tiesiskās attiecības, lai iegūtu iespēju rīkoties ar fiktīvi nodarbinātajām personām paredzēto atalgojumu.

Ņemot vērā likumos garantēto tiesnešu kriminālprocesuālo imunitāti, lēmumu par kriminālprocesa sākšanu ir pieņēmis Latvijas ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs, izvērtējot KNAB iesniegtos materiālus, savukārt lēmumu par tiesneša aizturēšanu un divu tiesnešu pakļaušanu kratīšanai - īpaši pilnvarots Augstākās tiesas tiesnesis.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu