Lukašenko noliedz konflikta saistību ar zviedru «plīša desantu» (40)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ceturtdien aicināja nesaistīt diplomātisko konfliktu starp Baltkrieviju un Zviedriju ar «plīša lācīšu desantu», tomēr brīdināja Lietuvu sniegt atbildes par notikušo.

"Daži saista šo problēmu te ar plīša lācīšiem, te ar ziloņiem. Tās ir pilnīgi dažādas lietas," Lukašenko paziņoja žurnālistiem darba vizītē Grodņas apgabalā.

Viņš sacīja, ka diplomātiskā konflikta ar Zviedriju problēmas ir "uzkrautas tiem plīša lācīšiem". "Bet tā ir cita tēma, un uz to ir jāsniedz starptautiskajiem standartiem atbilstošas atbildes no Zviedrijas un Lietuvas, ar ko mēs arī nodarbojamies," viņš turpināja, piebilstot, ka, "ja atbilstoši starptautiskajām normām šo atbilžu nebūs, mēs atradīsim adekvātu atbildi "plīša lācīšu lietā"".

"Un Lietuvā [atbildīgie] lai nesēž kā peles zem slotas. Viņiem ir mums jāatbild, kādēļ ļāva savā teritorijā pārkāpt valsts robežu," norādīja Baltkrievijas prezidents. "Lai nu kam, bet Lietuvai šajā ziņā par maz neliksies," kaimiņvalsti brīdināja Lukašenko.

Viņš arī paziņoja, ka incidenta ar zviedru pilotēto lidmašīnu izmeklēšanā noskaidrots, ka "tie, kas gatavoja valsts robežas pārkāpšanu, strādāja kopā ar Zviedrijas vēstniecību". "Mums tam ir pierādījumi, tos sniedza izmeklētāji," uzsvēra Lukašenko.

"Lai vēstnieks [Stefans Eriksons] neplātās, ka pie mums nodarbojās ar demokrātijas aizstāvību. Mēs vēl noskaidrosim, kāda loma bijušajai Zviedrijas vēstniecībai bija šajā incidentā," norādīja Baltkrievijas prezidents.

"Plīša lācīšu desanta" organizatoram Lukašenko ieteica "lūgt Dievu, lai mūsu mierīgie, saprātīgie cilvēki piedotu šiem laidelētājiem. Lai lūdzas pretgaisa aizsardzības darbiniekus, robežsargus, kas viņus reģistrēja uzreiz virs robežas, un atvainojas. Paskatieties tikai, finiera lidmašīna".

"Un no tā iznāca skandāls. Bet tas bija visu [starptautisko] vienošanos pārkāpums," uzsvēra Baltkrievijas prezidents.

Lukašenko arī atklāja, ka pirms diplomātiskā skandāla sākuma Baltkrievija un Zviedrija ir vienojušās par vēstnieku nomaiņu ierastā kārtībā, bet Zviedrija esot situāciju saasinājusi.

"Mēs ar Ārlietu ministrijas, [Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās komisāra Štefana] Files, [Zviedrijas ārlietu ministra Karla] Bilta starpniecību vienojāmies, ka mierīgi atrisināsim šo situāciju: viņi atsūtīs jaunu vēstnieku un mēs nosūtīsim jaunu, un viņi to akreditēs bez problēmām, un strādāsim," stāstīja Lukašenko.

"Pagāja laiks, beidzās [Eriksona] akreditācija, mēs atgādinājām par vienošanos, ka nepagarināsim akreditāciju jūsu vēstniekam," viņš piebilda, atgādinot, ka Eriksons Minskā nostrādāja septiņus gadus, lai gan diplomātijas praksē vēstnieki tiek nomainīti ik pēc trīs gadiem.

Lukašenko teica, ka pirms gada pie viņa "ierodas ne tikai [Baltkrievijas] ārlietu ministrs, bet arī attiecīgas personas, un saka, ka šim vēstniekam nedrīkst pagarināt akreditāciju: lūk, ar ko viņš nodarbojās. "Es nerunāju par to, ka viņš mūsu "piektās kolonnas" priekšgalā gāja, mācījās valodu, baltkrievu tautas vēsturi. Dod Dievs, ka viņam tagad tam vairāk laika būs. Jautājums ir par to, ka viņš sagrāva daudz laba Baltkrievijas un Zviedrijas attiecībās," teica Baltkrievijas prezidents,

Lukašenko atzina, ka pats personīgi pieņēmis lēmumu neatņemt Eriksonam akreditāciju, bet sagaidīt šā gada pavasari, kad saskaņā ar vienošanos ar Zviedriju abām valstīm vajadzēja mierīgā ceļā apmainīties ar vēstniekiem, "un mēs sāktu attiecības no jaunas lapas", piebilstot, ka Eriksons pēc akreditācijas beigām Baltkrievijā atradies faktiski nelikumīgi.

Eriksons "pārkāpjot vienošanos, neizbrauca no valsts un vairākus mēnešus šeit atradās bez atļaujas, lai radītu skandāla situāciju", apgalvoja Lukašenko, stāstot, ka tad Zviedrijas pusei esot atgādināts par vienošanos un vēlēšanos uz Minsku aicināt jaunu Zviedrijas vēstnieku. "Viņi uzpūta skandālu: tātad mēs ne tikai jūsu vēstniekam [Baltkrievijas vēstniekam Zviedrijā], bet arī diplomātiem aizliegsim atrasties Zviedrijā," uzsvēra Lukašenko, paziņojot, ka tad devis Ārlietu ministrijai rīkojumu noskaidrot situāciju, vai Baltkrievijai ir iespēja reaģēt uz to mierīgi.

"Izrādījās, ka tādas iespējas nav. Un es teicu: "Izvediet vēstniecību [no Stokholmas]. Mums nav nekādas preču apgrozības, nekādu interešu. Zviedriem pie mums ir lielākas intereses," norādīja Lukašenko. "Kurš te ir vainīgs, spriediet paši, bet mēs arī viņiem [Zviedrijas vēstniecības darbiniekiem Minskā] teicām: "Puiši, sakravājiet čemodānus, mēs jūs nesteidzinām tā, kā jūs mūs," teica Baltkrievijas prezidents.

"Mums ir Somija, Norvēģija, Dānija un citas valstis, kur varam izvietot vēstniecību, jaudīgāku, un strādāt caur to ar Zviedriju," viņš sacīja. "Vēlaties ar mums sadarboties - laipni lūdzam. Mēs jebkurā brīdī atgriezīsimies jūsu zemē un uzaicināsim jūs uz Baltkrieviju," viņš teica.

Zviedrijas aktīvisti paziņojuši, ka pagājušajā mēnesī nelikumīgi iekļuvuši Baltkrievijas gaisa telpā un virs Minskas pilsētas un Minskas apgabala Iveņecas pilsētas izmetuši simtiem plīša lācīšu ar maziem izpletnīšiem, pie kuriem bija piestiprinātas zīmītes ar aģitāciju par vārda brīvību un cilvēktiesībām. Šo akciju organizējusi Zviedrijas sabiedrisko attiecību kompānija "Studio Total" .

Tiek vēstīts, ka zviedru pilotētā viegldzinēja civilā lidmašīna Baltkrievijas robežu šķērsojusi no Lietuvas puses.

Baltkrievijas varas iestādes paziņoja, ka ar valsts ģenerālprokuratūras starpniecību ir vērsušās pie Lietuvas un Zviedrijas ar lūgumu palīdzēt lietas izmeklēšanā par viegldzinēja lidmašīnas nelikumīgu ielidošanu Baltkrievijas gaisa telpā 4.jūlijā.

Incidents bija viens no iemesliem, kas izraisīja diplomātisko konfliktu Baltkrievijas un Zviedrijas starpā. Trešdien Baltkrievija paziņoja, ka atsauc visus savus diplomātus no Zviedrijas, un norādīja, ka Stokholmai ir jāatsauc visi savi diplomāti no Minskas.

Pagājušajā nedēļā Baltkrievija izraidīja Zviedrijas vēstnieku Minskā, apsūdzot viņu par mēģinājumu "saraut" Stokholmas un Minskas attiecības, jo viņš bija uzturējis kontaktus ar opozīciju un cilvēktiesību aktīvistiem.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu