Cēsīs notiks 6. starptautiskie jauno komponistu meistarkursi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 12. līdz 20. augustam sadarbībā ar Eiropas nozīmīgāko akustikas un mūzikas izpētes centru – Parīzes IRCAM - Cēsīs notiks starptautiski komponistu meistarkursi, kur jaunos skaņražus apmācīs pasaulē atzīti komponisti Mikaēls Levinass (Francija), Viljams Brūks (Lielbritānija), Toivo Tulevs (Igaunija) un kā eksperimentāla skaņu laboratorija piedalīsies Latvijas Radio koris.

Nometni 12. augustā plkst. 20 Cēsu Sv. Jāņa baznīcā ar koncertu Cēsu māklas festivāla ietvaros atklās Latvijas Radio koris, kas tikko atgriezies mājās no prestižā Zalcburgas festivālā Austrijā.

Turpinot iepriekšējos gados aizsākto dažādiem mūziķu sastāviem veltīto tematiku, dalībnieki pievērsīsies noteiktu mūzikas izpildītāju specifikai – šoreiz tas būs koris un laikmetīgās kora mūzikas kompozīcijas tehnikas.

Kursu tēma «Šekspīra sapnis. Koris kā sapnis un smalkmehānisms» tiks aplūkota gan pasniedzēju lekcijās,

gan praktiskajā darbā, koncentrējoties tieši uz laikmetīgās kora mūzikas tehnisko un estētisko problemātiku.

Galvenās kursu aktivitātes norisināsies Cēsu meža skolā, un meistarkursu darba augļus klausītājiem būs iespēja baudīt koncertā, kurā uzstāsies Latvijas Radio koris diriģentu Kaspara Putniņa un Sigvarda Kļavas vadībā - Cēsu meža skolas zālē 17.augustā plkst.18. Ieeja bez maksas.

Daļu no Cēsu nometnes ietvaros tapušajiem darbiem Latvijas Radio koris atskaņos oktobrī jaunās mūzikas festivāla Arēna koncertā Rīgā, kā arī 2013. gada maijā šī programma izskanēs Parīzē, IRCAM rīkotajā jaunās mūzikas festivālā Agora.

Šogad komponistu kursos piedalīsies pavisam 20 dalībnieki, daļu no tiem izvēlējušās Lietuvas, Igaunijas un Latvijas mūzikas augstskolas, deleģējot no katras mācību iestādes talantīgākos studentus, savukārt pārējie iespēju piedalīties izcīnīja atklātā konkursā, iesūtot izvērtēšanai savas skaņdarbu partitūras.

Latviju meistarkursos pārstāvēs jaunie komponisti Linda Leimane, Laura Gustovska, Santa Bušs, Oskars Herliņš, Jēkabs Nīmanis un Anna Veismane. Pārējie kursu dalībnieki būs viesi no Lietuvas, Igaunijas, ASV, Īrijas, Lielbritānijas, Vācijas, Polijas, Argentīnas, Jaunzēlandes, Honkongas, Filipīnām.

Komponists Andris Dzenītis – kursu idejas autors un mākslinieciskais direktors: «Meistarklases, meistarkursi, zināšanu papildināšana ārpus akadēmiskās izglītības obligātās, standartizētās formas [

ir būtiska iespēja jebkuras specialitātes māksliniekiem iegūt plašāku, daudzpusīgāku skatienu uz smalkākām savas specialitātes niansēm,

iepazīt jaunas mākslas formas un izpausmes, atbrīvotā vidē iegūt un izveidot ciešus kontaktus ar kolēģiem, bet galvenais – koncentrētā, kampaņveidīgā formā saņemt būtisku informāciju, kuru sniedz uz kursiem aicinātie, respektablie pasniedzēji – savas specialitātes profesionāļi.»

Jauno komponistu meistarkursi tiek rīkoti reizi divos gados, kopš 2002. gada tie ir vienīgie šāda veida, formas un apjoma kursi Baltijas reģionā. Meistarkursi ir starptautiskās jaunās mūzikas meistarkursu asociācijas ULYSES biedrs.

Sīkāka informācija par 6. starptautiskajiem jauno komponistu meistarkursiem - Andris Dzenītis, komponists, starptautisko jauno komponistu meistarkursu mākslinieciskais vadītājs: andris.dzenitis@gmail.com; + 371 29103178.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu