Festivālā «Summertime» - «I Virtuosi Italiani»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / HBF

14. augustā plkst.20 festivāla «Summertime» ietvaros Dzintaru koncertzālē uzstāsies izcilais kamerorķestris no Veronas «I Virtuosi Italiani», informē Hermaņa Brauna fonds.

Programmā: L. Bokerīni, N. Paganīni, N. Rotas, E. Morikones, M. Naimena, A. Pjacollas, kā arī citu klasiķu un mūsdienu autoru mūzika.

Itālijā ir bezgala daudz kamerorķestru – ne saskaitīt! Taču orķestris no Veronas I Virtuosi Italiani (Itālijas virtuozi) ir īpašs. Tas ir iemantojis visas Eiropas atzinību, un klausītāji apgalvo, ka šā orķestra spēles nevainojamajai pilnībai un skaņas burvībai nav iespējams pretoties. Arī rīdziniekiem ir bijusi iespēja par to pārliecināties – orķestra uzstāšanās Rīgā 2009. gadā guva lielus panākumus. Un, lūk, leģendārie Itālijas virtuozi atkal brauc pie mums. Koncertā skanēs visiem pazīstama senlaiku zelta klasika un slavenu 20.gadsimta komponistu mūzika filmām.

Šis orķestris ir dibināts 1989. gadā. Pirms dažiem gadiem Itālijas virtuozi apvienojās ar izcilo kamerorķestri Accademia I Filarmonici, tādējādi vēl pārliecinošāk nostiprinot savas pozīcijas gan Itālijā, gan visā Eiropā. Ap pussimta albumu, ko «Itālijas virtuozi» ierakstījuši tādās skaņu ierakstu firmās kā Chandos, EMI, Naxos, Dynamic, Verany, Arcadia,

padarījuši orķestra vārdu mūzikas pasaulē vēl populārāku

(tas ieguvis Diapason d'Or un Choc de la Musique u.c. balvas).

Pēc tradīcijas galvenā figūra kamerorķestrī ir koncertmeistars, un tas ir orķestra dibinātājs un līderis Alberto Martīni. Galvenā viesdiriģenta godā ir Korrādo Rovariss.

«Itālijas virtuozu» repertuāra pamats ir zelta klasika, bet to bagātina arī dzīva interese par džezu un world music. Kopā ar orķestri muzicējuši tādi izcili solisti un diriģenti kā Mariela Devia, Barbara Hendriksa, Katja Ričarelli, Džuljāno Karmiņjola, Fabio Biondi, Ļevs Markizs, Natālija Gūtmane, Miša Maiskis, Vadims Repins, Eliso Virsaladze, Andress Mustonens, Kšistofs Pendereckis, kā arī Čiko Korea, Gorans Bregovičs…

Orķestris ir uzstājies festivālā Maggio Musicale Fiorentino un citos slavenos mūzikas festivālos Itālijā, arī Teatro alla Scala, Teatro La Fenice, Santa Cecilia Nacionālajā akadēmijā… «Itālijas virtuozi» ir uzstājušies kopā ar New York City Ballet Igora Stravinska baleta Apolons Musagets uzvedumā, un viņu spēle ir fascinējusi Parīzes Opera Comique un Vīnes Konzerthaus publiku.

Orķestra koncertu ceļi ir veduši to tālu prom no dzimtenes: uz Franciju un Šveici, Portugāli un Lielbritāniju, uz Krieviju un Irānu, uz Dienvidkoreju un Amerikas Savienotajām Valstīm, uz Argentīnu un Somiju…

Jau ilgus gadus kamerorķestris I Virtuosi Italiani ir Veronas mūzikas dzīves centrs: prestižajā zālē Sala Maffeiana tam ir savs koncertcikls I Concerti della Domenica, savukārt teātrī Teatro Nuovo – starptautiskais festivāls Festival Atlantide.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu