Latviju negaiss saudzējis; Lietuvā plaši postījumi (122)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pirmdien ap plkst.19.30 Lietuvas piejūras pilsētā Klaipēdā pērkona negaisā reģistrētas vēja brāzmas līdz 38 metriem sekundē (m/s), taču, sasniedzot Latviju, negaisa spēks strauji mazinājās - fiksētas vēja brāzmas līdz 21 m/s, liecina meteoroloģiskā informācija. Sinoptiķi aicināj sagatavoties iespējamajiem pārtraukumiem elektrības piegādē.

Papildināta visa ziņa un pievienots video

Klaipēdā un vietām citviet Lietuvas rietumu daļā lūzuši un ar saknēm izgāzti daudzi koki, vējš nodarījis arī citus postījumus, bet stiprās lietusgāzes applūdinājušas ielas un pagalmus. Nokrišņu daudzums Klaipēdā īsā laika sprīdī sasniedza 46 milimetrus jeb vairāk nekā pusi no mēneša normas. Nokrišņu daudzums Ventspilī līdz septiņiem vakarā bija 12 milimetru.

Latvijā stipras pērkona lietusgāzes līdz šim skārušas daļu Kurzemes un Zemgales, mēreni līst plašā teritorijā. Nav saņemtas ziņas par lielu krusu vai ļoti stipru vētru, reģistrētas vēja brāzmas līdz 21 m/s, šāds vēja ātrums novērots uzņēmuma «Latvijas Valsts ceļi» meteostacijā pie Apšupes krustojuma, kā arī Jelgavas apkaimē.

Bez elektrības paliek aptuveni 2500 māju

Tuvākajās stundās stipras pērkona lietusgāzes iespējamas Latvijas centrālajā un austrumu daļā.

Šovakar negaisa laikā bez elektrības palikuši aptuveni 2500 AS «Latvenergo» klienti, informēja «Latvenergo» komunikācijas direktors Andris Siksnis.

Aptuveni 1500 klienti bez elektrības laika apstākļu dēļ palikuši Dobeles apkārtnē, vēl aptuveni 1000 - Jelgavas apkārtnē. Savukārt Kurzemē, kuras teritoriju negaiss šķērsoja pirms tam, elektrības avārijas atslēgumu skaits ir pavisam neliels.

Pēc Sikšņa teiktā, šī situācija nav vērtējama kā ārkārtēja. Ja negaisa laikā postījumi nepalielināsies, tad jau tuvākajā laikā elektrības piegāde negaisa skartajiem klientiem tiks atjaunota.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā izsaukumu skaits saistībā ar negaisu nav būtiski palielinājies. Glābēju palīdzība nogāzta koka aizvākšanai pa reizei bijusi nepieciešama Jelgavā un Dobelē.

Klaipēdā atkal plosījusies spēcīga vētra

Pāri Klaipēdai pirmdienas pievakarē atkal brāzusies vētra ar spēcīgām lietusgāzēm, kas tālāk virzās uz Palangas, Sventājas un Latvijas pusi, vēsta portāls «Ve.lt». Sinoptiķi ziņo, ka pilsētā vēja ātrums brāzmās sasniedzis 32 metrus sekundē, bet ostas akvatorijā - pat 38 metrus sekundē.

Klaipēdu, kas tikko nosvinējusi savu 760.dzimšanas dienu, pēc tveicīgas dienas pārsteidzis negaiss ar brāzmaina vēja triektām lietus šaltīm, kas applūdinājušas vecpilsētas ielas, kur veidojušies sastrēgumi.

Kā stāsta aculiecinieki, pilsētā debesis ar zemi griezušās kopā. Daudzviet vētra aplauzusi kokus, vismaz pieci no tiem uzkrituši mašīnām. Ir ziņas par cietušajiem. Traucēti mobilie sakari, vietumis pārtrūkusi elektroenerģijas padeve. Cilvēki ziņojuši arī par applūdušiem pagrabiem un dzīvokļiem.

Teātra laukums pārvērties neizbraucamā ezerā, vēsta «Klaipeda.diena.lt». Kuršu jomā vētrā iekļuvušas jahtas, bet ziņu par cietušajiem nav. Aptuveni pēc pusstundas vētra pierimusi.

Vakarā un naktī vietām plosīsies pērkona negaiss

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi prognozē, ka naktī Latviju šķērsos ar ciklonu saistīta aukstā atmosfēras fronte, tādēļ daudzviet gaidāmas pērkona lietusgāzes, vietām arī stipras. Pūtīšot mērens dienvidaustrumu, dienvidu vējš, kas iegriezīsies no dienvidrietumiem, rietumiem. Pērkona negaisa laikā brāzmās varot sasniedzot ātrumu 15-17 metri sekundē.

Maksimālā gaisa temperatūra pirmdien Latvijā bija +25..+28 grādi, vienīgi Kolkā diena nebija siltāka par +21 grādu. Diennakts kopējais nokrišņu daudzums Rucavā, Liepājā un Ventspilī sasniedza 18-20 milimetru, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Jāuzlādē telefoni, jāatslēdz elektroierīces

Spēcīga pērkona negaisa laikā iespējami elektroenerģijas padeves traucējumi, tādēļ rekomendēts no elektrotīkla atslēgt visas elektroierīces - televizorus, dekoderus, datorus un citas elektroierīces.

Šonakt Latviju šķērsos ar ciklonu saistīta aukstā atmosfēras fronte, tādēļ daudzviet gaidāmas pērkona lietusgāzes, vietām arī stipras. Mērens dienvidaustrumu, dienvidu vējš iegriezīsies no dienvidrietumiem, rietumiem, pērkona negaisa laikā brāzmās sasniedzot 15-17 m/s. Gaisa temperatūra naktī būs no plus 15 līdz plus 19 grādiem.

Savukārt dienā no dienvidiem Latviju sasniegs jauna nokrišņu zona, līdz ar to debesis lielākoties būs mākoņainas, bet dienas otrajā pusē mākoņu daudzums pakāpeniski samazināsies. Pa laikam gaidāms lietus, austrumu rajonos līs stipri. Dažviet gaidāms arī pērkona negaiss.

Rīt dienā pūtīs mēreni stiprs dienvidrietumu, rietumu vējš, brāzmas līdz 15-17 m/s. Gaisa temperatūra, salīdzinot ar iepriekšējām dienām vairs nebūs tik augsta, un gaiss dienas laikā iesils vien līdz plus 19, plus 23 grādiem.

Komentāri (122)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu