Nacionālā teātra labākie aktieri – Cauka un Grasbergs (11)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Par Nacionālā teātra pagājušās sezonas labākajiem aktieriem atzīti Lolita Cauka, kurai pienākas Elzas Radziņas kulons, un Gundars Grasbergs, kurš saņēma Kārļa Sebra gredzenu. Savukārt Inārai Sluckai tika Veltas Līnes gredzens, ko parasti piešķir par sezonas labākās mīlētājas lomu.

Mistiski pazūd Radziņas kulons

Brīdī, kad Caukai no aktrises Māras Zemdegas rokām vajadzēja saņemt Elzas Radziņas kulonu, atklājās, ka tas dienu pirms jaunās sezonas sākuma ir mistiski pazudis. «Esmu fatāliste un domāju, ka te ir iedarbojusies pati Elza, tikai nevaru izdomāt, ko neesmu izdarījusi pareizi,» smēja Zemdega, kura, meklējot pasniedzamo ceļojošo kaklarotu, esot apgriezusi otrādi visu māju.

Aktrises Lolita Cauka un Māra Zemdega
Aktrises Lolita Cauka un Māra Zemdega Foto: Mārtiņš Otto / TVNET

Tādēļ viņa kolēģei pasniedza 21 baltu rozi - kā kompensāciju un lūgumu pēc piedošanas, piebilstot: «Ticu un esmu pārliecināta, ka īstajā brīdī kulons atradīsies, un tu to saņemsi!»

Iesākot jauno sezonu, tika apbalvoti arī aizvadītās sezonas nodarbinātākie aktieri - Mārtiņš Egliens un Līga Zeļģe, kura jau aktīvi kopā ar režisoru Valteru Sīli strādā pie šīs sezonas pirmā jauniestudējuma - Ingas Ābeles lugas «Jasmīns. Pārdaugava», kurā viņai uzticēta galvenā loma. «Ir gandarījums, ka esmu bijusi vajadzīga un pieprasīta,» secināja Līga, kurai arī šogad netrūkšot darba.

Aktrises Līga Zeļģe un Astrīda Kairiša
Aktrises Līga Zeļģe un Astrīda Kairiša Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Viņa sola, ka arī šogad teātra Jaunajā zālē turpināsies skatītāju iecienītais projekts - pašu aktieru veidotais uzvedums «Īstais teātris», savukārt ap Ziemassvētkiem, iespējams, varētu parādīties jaunums - uzvedums «Īstā bērnība».

Pie balvām tika arī visi aktieri un režisori, kuru veikums nominēts «Spēlmaņu nakts» balvām - viņi tika pie ziediem un oriģināliem pateicības rakstiem.

«Ļoti labi, ka man ir šis pateicības raksts - uz tā vismaz ir bilde no Kvazimodo lomas izrādē «Parīzes Dievmātes katedrāle»!» priecājās jaunais dziedātājs Daumants Kalniņš, kurš par Kvazimodo lomu nominēts kategorijā «Labākā debija». Saņemto pateicības rakstu viņš karināšot mājās pie sienas.

Teātris nākamsezon izklaidi nesola

Latvijas Nacionālais teātris savā 94.sezonā skatītājiem šovu un izklaidi nesola, kā tas ir citos teātros. Jaunajā teātra sezonā pie skatītājiem nonāks sešpadsmit latviešu autoru iestudējumi, kā arī teātris sadarbosies ar jaunajiem režisoriem.

Kā šodien žurnālistiem stāstīja teātra direktors Ojārs Rubenis, 2012./2013. gada sezonā Rūdolfam Blaumanim ir 150. dzimšanas diena, tādēļ teātris jau bez ierastās izrādes «Skroderdienas Silmačos» rādīs vēl divas izrādes, kuru pamatā ir Blaumaņa darbi. Viena no tām būs režisora Elmāra Seņkova iestudētais «Purva bridējs», kas būs interesants režisora piegājiens visiem zināmam stāstam, jo izrādē būs divas Kristīnes un viens Edgars. Galvenās lomas atveidos jaunie aktieri Kaspars Dumburs, Madara Botmane un Ieva Aniņa.

Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis teic, ka šī sezona pārāk daudz izklaides skatītājiem nesola
Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis teic, ka šī sezona pārāk daudz izklaides skatītājiem nesola Foto: Mārtiņš Otto / TVNET

Savukārt nākamā gada sākumā režisors Valters Sīlis skatītājiem piedāvās Blaumaņa lugu «Indrāni», kurā galvenās lomas atveidos Ģirts Jakovļevs un Astrīda Kairiša.

Jaunā sezona Nacionālajā teātrī tiks sākta ar tīrs latviešu autoru darbu iestudējumiem. 13.septembrī pirmizrādi teātra Lielajā zālē piedzīvos režisora Valtera Sīļa iestudētā Ingas Ābeles luga «Jasmīns. Pārdaugava». Kā norādīja Rubenis, šis darbs būs liels pārbaudījums režisoram, jo luga tiek iestudēta Lielajā zālē, turklāt

tā Latvijā iestudēta jau vairākkārt un neviens no iestudējumiem, šķiet, nav bijis veiksmīgs.

«OKartes» Jaunajā zālē 15.septembrī pirmizrādi piedzīvos Seņkova iestudētais «Purva bridējs», savukārt Aktieru zālē 20.septembrī notiks pirmizrāde režisora Mihaila Kublinska iestudētajam Leldes Stumbras darbam «Mī...Mālēt», kurā galveno lomu spēlēs šā gada jubilāre Lāsma Kugrēna un rudens jubilārs Voldemārs Šoriņš.

Kopumā jaunajā sezonā teātrī būs 16 latviešu autoru iestudējumi.

To vidū būs gan klasiķi - Blaumanis, Jānis Jaunsudrabiņš, Jānis Sudrabkalns, Vizma Belševica, Melānija Vanaga -, gan arī vidējās paaudzes autori - Lelde Stumbre, Laima Muktupāvela, Liāna Langa, Inga Ābele, Aiva Birbele. Tāpat tiks pārstāvēti jaunie dramaturgi Rasa Bugavičute un Jānis Balodis.

Teātra Lielajā zālē 25.oktobrī pie skatītājiem nonāks Antona Hansena Tammsāres «Zeme un mīlestība. Kārena. Indreks», ko teātrī iestudēs igauņu režisors Elmo Niganens. Viņš ir pasaulē labi pazīstams režisors, kura darbs vērsts uz aktieriem, vēstīja Rubenis. Šajā izrādē galvenās lomas atveidos aktieri Dita Lūriņa un Uldis Anže.

Par Kārļa Sebra gredzena īpašnieku uz gadu kļuvis aktieris Gundars Grasbergs
Par Kārļa Sebra gredzena īpašnieku uz gadu kļuvis aktieris Gundars Grasbergs Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Valdis Lūriņš Lielajā zālē iestudēs Ērika Kestnera «Trīs vīri kūrortā», kas pirmizrādi piedzīvos 29.novembrī, savukārt režisors Aiks Karapetjans pirmo reizi strādās Nacionālajā teātrī, skatītājiem piedāvājot Viljama Šekspīra lugu «Venēcijas tirgotājs», kurā spēlēs aktieris Uldis Dumpis. Pirmizrāde notiks 31.janvārī. Savukārt režisores Indras Rogas iestudētais Oskara Vailda darbs «Sievietes, kas nav uzmanības vērtas» pirmizrādi piedzīvos 7.martā.

Sezonas noslēgumā teātris riskēs un 30.aprīlī Lielajā zālē režisors Edmunds Freibergs no jauna taisīs Ferenca Molnāra «Liliomu».

Risks tas ir tādēļ, ka ne vienmēr izrādes atkārtotais iestudējums izdodas tik labs, kāds tas bijis pirmajā reizē,

norādīja teātra direktors.

Savukārt «OKartes» Jaunajā zālē novembrī pirmizrādi piedzīvos izrāde «Vientuļā vieta» Ināras Sluckas režijā, bet decembrī skatītājiem tiks piedāvāta izrāde «Trubadūrs uz ēzeļa» Valda Lūriņa režijā. Decembrī šajā zālē tiks piedāvāts projekts «Īstā bērnība», nākamā gada sākumā režisors Vladislavs Nastavševs izrādīs Daniila Harmsa «Veceni», bet maijā paredzēta Pētera Krilova iestudējuma «Meistars no Pēterburgas» pirmizrāde.

Aktieru zālē teātra jaunajā sezonā kopumā plānots iestudēt četras jaunas izrādes, tostarp aktrises Marijas Bērziņas monoizrādes Pētera Krilova režijā, bet maijā - režisora Seņkova iestudētos «Mīlas stāstus».

Tiek domāts par skolu projektiem

Jaunajā sezonā teātris turpinās sadarbību ar «Dirty Deal Teatro». Sadarbība starp Nacionālo teātri un «Dirty Deal Teatro» tika sākta 2011.gada aprīlī, liekot pamatu četru izrāžu ciklam «Tests», kurā jaunie režisori iestudēja laikmetīgas un sabiedrībai aktuālas izrādes. Šajā teātra sezonā sadarbība Nacionālajam teātrim ar neatkarīgo teātri «Dirty Deal Teatro» sāksies ar izglītības projektu, kuru īsteno režisors Seņkovs.

Kā minēja Rubenis, Seņkovs ar jaunajiem aktieriem veido programmu ar kuru jau septembrī varēs sākt apceļot skolas, lai skolotājus un bērnus ieinteresētu par teātri. Projekta ideja ir aptuveni stundas garumā ar klausītājiem skolās veidot sarunu,

runājot ar jauniešiem par dzīvi, teātra nepieciešamību, mēģinot ieinteresēt gan pedagogus, gan jauniešus par teātri.

Sadarbībā ar «Dirty Deal Teatro» Nacionālajam teātrim jaunajā sezonā taps divas izrādes.

Tāpat Nacionālais teātris turpinās doties viesizrādē. Rudenī teātris ar izrādi «Mirušās dvēseles» dosies uz festivālu Baltkrievijā, bet oktobrī - uz Maskavu, kur Nāciju teātrī spēlēs izrādi «Voiceks». Pārrunas notiek arī par braucieniem uz Vāciju un Ungāriju, bet septembrī uz Igauniju tiks vesta izrāde «Gals». Savukārt jau šajā nedēļas nogalē Cēsu mākslas festivālā būs skatāmas trīs Nacionālā teātra izrādes - «Lūgšana resnajai tantei», «Mirušās dvēseles» un «Pērnvasar negaidot».

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu