Kofi Annans atkāpjas - nebūs vairs īpašais sūtnis Sīrijas jautājumā (40)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Nobela Miera prēmijas laureāts Kofi Annans atkāpies no Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašā sūtņa Sīrijas jautājumos amata. Annans skaidro, ka nav spējis pārliecināt Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu pieņemt viņa miera plānu.

Pievienots K.Annana komentārs

Par to «ar dziļu nožēlu» pavēstīja ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns. Lai gan Asads formāli piekrita Annana piedāvātajam sešu punktu miera plānam, taču tā arī nekad nav sācis to pildīt un praktiski to neīstenoja - vardarbība Sīrijā ir vēl lielāka nekā pirms miera plāna īstenošanas sākšanas aprīlī.

«Vēlos izteikt savu dziļāko pateicību Annana kungam par apņēmīgajām un drosmīgajām pūlēm, kuras viņš pielicis kā kopīgais īpašai vēstnieks Sīrijā,» teikts Bana izplatītajā paziņojumā.

Pats Annans, komentējot savu lēmumu, vēlāk preses konferencē Ženēvā izteicās, ka nav saņēmis «visu to atbalstu, kuru pelnījis uzdevums». «Pieaugoša militarizācija uz vietas un vienprātības trūkums [ANO] Drošības padomē fundamentāli mainīja manu lomu,» piebilda Annans.

Vienlaikus viņš atzina, ka Asadam «agrāk vai vēlāk» nāksies atteikties no varas, un pauda cerību, ka viņa pēctecim īpašā vēstnieka amatā veiksies labāk.

Meklēs pēcteci

Kā teikts paziņojumā, Annans pavēstījis, ka nevēlas pagarināt savas pilnvaras, kuras beidzas 31.augustā. Bans uzsācis konsultācijas ar Arābu līgu par viņa iespējamā pēcteča izvēli. Annans sūtņa amatā tika iecelts 23.februārī.

Sīrijā jau kopš pagājušā gada marta turpinās sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas pārvērtusies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Atbilstoši nevalstiskās organizācijas «Sīrijas Cilvēktiesību observatorija» datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 20 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Sīrijā trūkst pārtikas un ūdens

Sīrijā trīs miljoniem cilvēku nepieciešama palīdzība ar pārtiku, labību un mājlopiem, paziņojusi ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO).

Tostarp 1,5 miljoniem sīriešu nepieciešama «steidzama un tūlītēja pārtikas palīdzība nākamo trīs līdz sešu mēnešu laikā, sevišķi apgabalos, kas pieredzējuši lielākos konfliktus un iedzīvotāju pārvietošanos,» atsaucoties uz ANO un Sīrijas valdības pētījumu, norādīja FAO.

Teju miljonam cilvēku nepieciešama palīdzība ar labību un mājlopiem, piemēram, sēklas, pārtika dzīvniekiem un apūdeņošanas sūkņu remonts, teikts FAO un ANO Pasaules pārtikas programmas (WFP) kopīgajā ziņojumā.

Gaidāmas, ka drīzumā palīdzība pārtikas jomā būs nepieciešama trīs miljoniem cilvēku, kādēļ palīdzības apjomi turpmāko 12 mēnešu laikā būs jāpalielina, secināts ziņojumā.

Jāpamet iesāktie darbi

FAO, WFP un Sīrijas Lauksaimniecības ministrijas jūnijā veiktajā pētījumā tika noskaidrots, ka konflikta dēļ lauksaimniecības sektors šogad zaudējis 1,8 miljardus ASV dolāru (aptuveni miljardu latu). Zaudējumos ierēķināti nodarītie postījumu labības sējumiem, ķiršiem, olīvkokiem un dārzeņu audzēšanai, kā arī mājlopiem un apūdeņošanas sistēmām.

Vissmagāk šos zaudējumus izjūt valsts nabadzīgie iedzīvotāji, kuru ienākumi ir sarukuši, bet izdevumi pieaug, norādīja WFP pārstāvis Sīrijā. Nestabilitātes, darbaspēka un degvielas trūkuma dēļ zemnieki ir spiesti pamest savus sējumus vai atstāt tos neapkoptus, secināts ziņojumā.

Kviešu ražas novākšana ir aizkavējusies Derā, Homsā un Hamā, kā arī Damaskas apkārtnē. Gāzes un degvielas trūkuma dēļ palielinājusies arī mežu izciršana kurināmajam.

Cenšas sniegt palīdzību

WFP sāka sūtīt palīdzību uz Sīriju 2011.gada oktobrī un pakāpeniski ir savu darbību paplašinājusi, jūlijā palīdzot jau 540 000 cilvēku. Šomēnes WFP cer palīdzēt 850 000 cilvēku.

WFP paziņoja, ka tai ir 62 miljonus ASV dolāru (36 miljonus latu) liels budžeta deficīts. Budžeta kopējais apjoms ir 103 miljoni dolāru.

FAO sāka piegādāt palīdzību Sīrijai 2011.gada decembrī, sniedzot atbalstu vairāk nekā 9000 mazo ganu un zemnieku saimniecību.

Lai nākamo sešu mēnešu laikā palīdzētu kopumā 112 500 lauku saimniecību, FAO nepieciešami 38 miljoni dolāru, informēja organizācija.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu