Netaisos savu bērnu saukt ne par Līgu, ne par Jāni... (198)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

«Manu dēlu par Jāni nesauks,» tik kategoriska nostāja pret vārda došanu bērnam ir daudziem vecākiem. Bieži vien iemesls nepatikai pret kādu vārdu ir konkrēts cilvēks. Vecākiem nepatīk, kā slikts cilvēks rīkojies, nepatīk viņa attieksme pret cilvēkiem un dzīvi. Vecāki savam bērnam nenovēl sliktā cilvēka likteni un izslēdz to no iespējamo vārdu variantiem.

«Netaisos savu bērnu saukt ne par Līgu, ne par Jāni. Mans vīratēvs ir mani pārliecinājis par šīs tradīcijas turpināšanas bezjēdzīgumu ar savu plātīšanos un negatīvo lepnumu par savu dzimtu – negatīvu, jo pats nesajēdz, ko nozīmē kopt dzimtas saknes un audzināt dēlu ar prieku, nevis sabojāt viņa dzīvi un pat ienīst viņu,» savu stāstu par vārda došanu bērniem sāk Kristīne. Viņas vīratēvu sauc Jānis, un arī vīram ir vārds Jānis. «Kad uzzinājām par bērniņa pieteikšanos,

vīrs ļoti gribēja likt vārdiņu Jānis, ja būtu dēls. Es biju ar visām četrām «pret», un mums bija nenormāla cīņa par vārdu.

Ultrasonogrāfijā uzzinājām, ka mums būs meitiņa, un man noveicās. Vārdam šajā paaudzē ir jāatpūšas. Man nepatīk vārds Jānis, nejūtu to kā mana bērna vārdu. Ja mana meita gribēs dēlu saukt par Jāni – lai tā notiek,» pārdomās dalās Kristīne.

Dzimtas mantojums

Dzimtas vārda nozīme nav tukši vārdi, atzīst numerologi un astrologi. Ja neskaitāmās paaudzēs jaunajai paaudzei jāmanto vecvecāka vārds, tas atstāj pēdas cilvēka personībā, un tās var būt gan pozitīvas, gan negatīvas.

«Ja dzimta tiešām ir Dzimta, nevis tukšs un negatīvā nozīmē lepns skanējums, tad vārdam ir stipra un pozitīva nozīme,» pauž Santa.

«Es zinu dzimtu, kur ir Kārļi paaudžu paaudzēs. Zinu arī Pēterus paaudžu paaudzēs, kuri vārda došanas tradīciju turpina. Zinu Andreju dzimtu, kurā jauna māmiņa negribēja turpināt tradīciju,» pastāsta Santa. Dzimtas vārds var gan sekmēt, gan padarīt smagāku dzīves ceļu. Pozitīva pieredze sekmē vēlmi tradīcijas vārda došanā turpināt.

«Kad biju pārstājusi teikt, ka man bērnu nebūs, teicu, ka manus bērnus nekad nesauks par Jāni vai Līgu. Bet, ienākot dzimtā, kurā šādas tradīcijas ir dzīvas, viss notika automātiski.

Man ir dēls Jānis. Es varu tikai cerēt, ka man izdosies dēlā ieaudzināt tādu pašu lepnumu par savu vārdu

un dzimtu, kāds ir vīrā. Tā ir dzimtas garu stiprinoša tradīcija,» secina Lāsma.

Vecāku kompromiss

Vārdiņa došanas tradīcijas ģimenēs ir dažādas. Ja vecākiem ir liela nepatika pret kādu vārdu, mazulis no vārda ietekmes tiek pasargāts. «Es savējam jau pirms kāzām teicu – ja būs dēls, viņš noteikti nebūs Jānis, un viņš akceptēja,» atceras Liene. «Bet zinu dzimtas, kur tiešām ietur tradīcijas vārda došanā. Tās ciena un godā, un man tas šķiet skaisti,» pauž Liene. «Tradīciju paaudzēm cauri var iznest tikai stipra ģimene,» pārliecināta Kristīne. Ko darīt, ja topošā māmiņa bērniņam grib dot vienu vārdu, bet tētis citu? Iespējas ir dažādas. Kā rīkoties, iesaka Biruta: «Bērnam ir divi vecāki, un, ja vienam no vecākiem konkrētais vārds ir pret spalvu, nevajag mīļā miera dēļ piekrist un visu mūžu saukt bērnu vārdā, kurš pašai nepatīk,» secina Biruta. Jābūt kompromisam – atzīst vecāki, kuri ir spējuši vienoties, kādā vārdā saukt mazuli. Kompromiss nenozīmē to, ka viena puse pakļaujas un liek dzimtas turpinājuma vārdu tikai tāpēc, ka otrs to paģēr.

Vēl viens variants, kā saprast, kādu vārdu izvēlēties – abiem vecākiem uz lapiņas uzrakstīt vārdus, kā saukt atvasi. Piemēram, uzrakstīt trīs vai piecus meiteņu un puišu vārdus uz lapiņas un dot laiku pārdomām. Nav jākrīt panikā, ja plānotais vārdiņš tomēr nesaskan ar ieraudzīto. Šādi rīkojas daudzi vecāki – par vārdiņu izlemj, kad mazuli ierauga. Izrādās, ka plānotā Anniņa izskatās pēc Ieviņas. Vislabākais šādā situācijā klausīt savai intuīcijai.

Apdalīts bērns

«Tas, ka liek vienādus vārdus tēviem, dēliem, vectēviem, mazdēliem, man vienmēr šķitis izdomas trūkums. Ne tāpēc, ka nepatīk, bet tāpēc, ka bērns ir apdalīts ar svētkiem. Tāpat nekad savam bērnam neliktu vārda un dzimšanas dienu ar dažu dienu starpību, nerunājot par iespēju atzīmēt gan vārda, gan dzimšanas dienu vienā datumā,» pārdomās dalās Vija. Neko tamlīdzīgu nav piedzīvojusi Līga. «Es savu esmu apdalījusi, abas – vārda un dzimšanas dienas – blakus, bet līdz šim nav žēlojies, tik priecīgs, ka papildu uzmanība,» stāsta Rita.

Vārdu izvēle ar katru gadu pieaug, tādēļ arī izvēle kļūst grūtāka. Ja vecākiem nav pienākuma apziņas, kas liek turpināt dzimtas tradīcijas, nav nepatikas pret kādu vārdu un nav intuīcijas, vārdiņš bērnam var nākt grūti. Cilvēka likteņa pētnieki atzīst –

patiesībā savu likteni mazulis ir izvēlējies jau pirms dzimšanas

un vārdiņš tikai noteiks, kā savu likteni un dzīves uzdevumu izpildīt.

Kalendārs paplašinās

Latviešu oficiālajā vārdadienu kalendārā ir ap tūkstoš personvārdiem. Tos pētījis un katra vārda nozīmi skaidrojis Gunnars Treimanis.

«Neoficiālo» vārdu ir daudz vairāk – ap sešiem tūkstošiem. Iemesls – latvieši kļūst atvērti, daudz ceļo un aizņemas vārdus no citām tautām. Netradicionālie personvārdi iekļauti izdevumā «Tavs vārdadienu kalendārs», un tajā ir vārdi, kurus reāli cilvēki Latvijā lieto. Vairākās gada dienās šajā kalendārā savu vārdadienu svin ap trīsdesmit cilvēku. Taču Jānis ir un paliek vienīgais, kas ir galvenais vasaras saulgriežos.

Palaikam vārdi no netradicionālā kalendāra aizceļo uz oficiālo kalendāru. Lēmumu par vārdu iekļaušanu kalendārā pieņem Valsts valodas centra Kalendāru ekspertu komisija. Piemēram, vārdi Kristers, Magdalēna, Rēzija, Anatolijs, Sandija un Sandijs oficiālajā kalendārā iekļuva tikai pēc 2003.gada. Oficiālajā kalendārā 22.maijs joprojām ir datums, kurā vārdadienas apsveikumus gaida cilvēki, kuru vārdi ir reti un īpaši.

KRISTAPS BAŅĶIS, NUMEROLOGS

Vārda došana bērnam ir svarīgs notikums. Dažkārt vecāki jau pirms mazuļa dzimšanas man jautā, kurš no izvēlētajiem vārdiem mazulim labāk derēs. Taču to var pateikt tikai tad, kad bērniņš ir piedzimis. Vārds darbojas kopā ar dzimšanas dienu. Vārds, uzvārds un dzimšanas dati ir līdzekļi, kas cilvēkam palīdz iet savu izvēlēto dzīves ceļu.

Dzimšanas dati nosaka cilvēka dzīves uzdevumu, bet vārds un uzvārds veido motivāciju to realizēt un raksturo cilvēka attieksmi pret sevi un citiem. Ja cilvēks maina vārdu vai uzvārdu, var būtiski mainīties veids, kā tiks īstenots dzīves uzdevums. Mēdz teikt, ka cilvēkam ar diviem vārdiem ir dubulta aizsardzība, taču es tam nepiekrītu. Aizsardzības nozīme ir kristāmajam vārdam.

Nozīme ir arī mīļvārdiņiem, kādos cilvēku sauc citi.

Tie raksturo cilvēka personību, apkārtējo attieksmi un patiesās attiecības ar cilvēku, kurš mīļvārdiņu lieto.

Uzziņai

◆ Populārākie vārdi 2011. gadā – Roberts, Sofija. Roberts populārāko vārdu vidū ir turējies pēdējos desmit gadus. Sofija kopš 2010. gada ir izplatītāko meiteņu vārdu vidū.

◆ Ričards un Laura no populārāko vārdu topa izkrita 2010. gadā, bet to vietā pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriezās vārdi Emīls un Elizabete.

Komentāri (198)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu