Uz «Positivus» skatuves: «Skyforger» (30)

Toms Lūsis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Uz «Positivus» skatuves šogad uzstāsies līdz šim smagākā grupa. Tā kā tie ir pašmāju iecienītie pagānmetāla dievi – «Skyforger» – tad pilnīgi skaidrs, ka nepietiks ar īsu stāstu par grupu (to jūs atradīsiet www.skyforger.lv). Devos pārmīt pāris vārdus ar grupas vokālu – Pēteri Kvetkovski. Pēdējā gadu desmita laikā bieži esmu bijis uz fordžeru koncertiem, un lielākajā daļā no tiem debesu kalēji tā spēruši debesis, ka lietus sācis līt pat saulainā laikā. Pie sevis vienmēr domāju, ka tas ir veids, kā pagānu dievi Pērkoņtēva virsvadībā svētī mūsu zemi. Īsi pirms satieku Pēteri, sāk līt...

Fakts, ka «Skyforger» spēlēs «Positivus», – viens no lielākajiem pārsteigumiem šā gada grupu listē. Manā skatījumā – arī viens no patīkamākajiem. Kā tieši «Skyforger» nokļuva šajā festivālā un – vai tas nebija pārsteigums arī jums pašiem?

Pēteris Kvetkovskis: Grūti pateikt. Iepriekšējos gadus tur spēlēja «Auļi» un «Iļģi», un teica, ka tur esot laba publika un pats pasākums. Šķiet, ka menedžeris iepazinās ar rīkotāju un piedāvāja sadarboties.

No daudziem esmu dzirdējis, ka viņi nolēmuši apmeklēt «Positivus» galvenokārt «Skyforger» dēļ, tomēr ir skaidrs, ka lielākā daļa festivāla apmeklētāju ikdienā patērē vieglāku mūziku. Vai nebūs jocīgi spēlēt festivālā, kurš vairāk tomēr asociējas ar moderno popmūziku?

Pēteris Kvetkovskis: Mums jau ir gana daudz fanu arī nemetālistu starpā, un dziesmu tekstu tēma ir tāda, kas var patikt arī tiem, kuri nav «briesmīgi metālisti». Arī 11. novembrī, kad spēlējām krastmalā, koncertu klausījās dažādi cilvēki. Esam spēlējuši arī vieglāka roka pasākumos, un gan jau viss būs labi. Tagad jau arī jaunā mūzika paliek arvien smagāka – nebūs gluži kā astoņdesmitajos gados, ka uzreiz visiem krīt ciet ausis. Bet nu – visiem jau neizpatiksi...

Foto: Publicitātes foto

Varbūt būsiet celmlauži un «Positivus» nolems izveidot arī kādu smagās mūzikas skatuvi.

Pēteris Kvetkovskis: Jā. (Smejas.) Pasākumu jau rīko tie paši, kas koncertus «Palladium» – varbūt noriskēs un arī citus gadus aicinās metāla grupas. Paplašinot piedāvātos stilus, jau pasākums paliek tikai interesantāks.

Kopš «Kurbada» iznākšanas pagājuši jau divi gadi. Vai strādājat pie jauna materiāla un kad fani varētu sagaidīt nākamo albumu?

Pēteris Kvetkovskis: Protams, strādājam: jau kādas astoņas, deviņas dziesmas ir gatavas – praktiski jau fināls. Kamēr visu ierakstīsim un sataisīsim – droši vien nākamgad būs gatavs. Positivusā gan neko no jaunajiem gabaliem nespēlēsim, jo vēl nav gatavi teksti. Mēs vispirms uzrakstām mūziku, un pēc tās asociācijām man rodas teksts. Nav tā, ka mums ir jau gatavi panti, kuriem uzrakstām pa virsu mūziku. Jaunais albums būs par senprūšiem – nu jau gandrīz izmirušu baltu tautu.

Ir plānots izdot vēl kādu tīra folka albumu kā «Zobena dziesma»?

Pēteris Kvetkovskis: Ir bijuši pat piedāvājumi no ārzemju leibliem kaut ko ierakstīt, bet, tā kā Kaspars (Bārbals) grupu pametis, tad mums tāda tīra folka spēlēšana nedaudz apstājusies. Savulaik spēlējām bez dūdām, gan jau tagad arī kaut kā iztiksim.

Grupai visai piesātināts gads – jau esat bijuši Nīderlandē, Beļģijā, Zviedrijā, Igaunijā, Vācijā un Čehijā, bet vēl priekšā pašmāju festivāli un uzstāšanās Slovākijā un Lielbritānijā. Neesat pārguruši? Pie tādas slodzes vispār atliek laiks darbam pie jaunās plates?

Pēteris Kvetkovskis: Nav tik traki. Ir bijuši gadi ar vēl vairāk festivāliem.

Festivālu pieredzē, kas jebkurai citai latviešu grupai liek izskatīties pēc mazām meitenēm.

Pēteris Kvetkovskis: To nevar zināt (smejas). Var jau būt. Citi latviešu metālisti gan tik daudz nebraukā.

Un kā ar Positivus? Kādas atsauksmes dzirdētas? Pieņemu, ka nav festivāls, uz kuru tu pats dotos baudīt mūziku.

Pēteris Kvetkovskis: Sevišķi jau iepriekš nebiju par to interesējies, tā ka tas ir tāds sava veida «pop festivāls». Nebiju domājis, ka mēs tur kādreiz iesim spēlēt, bet dzirdēju, ka tas ir lielākais festivāls Latvijā, – nu labi. Gan jau kāds atnāks paklausīties.


Komentāri (30)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu