«Mājas svētībai» būs jāmaksā 500 latu sods par radio klausīšanos (189)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Dulaunoy/TVNET

Telpaugu apmaiņas punktam «Mājas svētība» tomēr būs jāmaksā 500 latu administratīvais sods par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu saistībā ar radio klausīšanos.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šā gada sākumā noraidīja uzņēmuma sūdzību par administratīvu sodīšanu. Sods uzņēmumam tika noteikts par to, ka telpaugu apmaiņas punkta telpās dažas minūtes tika atskaņots radio.

«Mājas svētība» vēlējās iesniegt apelācijas sūdzību par šo spriedumu, taču pirmās instances tiesa atteicās sūdzību pieņemt, norādot, ka uzņēmums nokavējis tās iesniegšanas termiņu. Par šo lēmumu Rīgas apgabaltiesā tika iesniegta blakussūdzība.

Kā informēja Rīgas apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš, šodien Rīgas apgabaltiesa «Mājas svētības» iesniegto blakussūdzību noraidīja un atstāja spēkā Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu.

Nav pārsūdzams

Rīgas apgabaltiesas lēmums nav pārsūdzams.

Advokāts Valdis Bergs, kas iepriekš aizstāvējis uzņēmuma intereses, atzīst autoru un izpildītāju tiesības saņemt atlīdzību par savu darbu publisku izmantošanu, taču konkrētais Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedums, viņaprāt, ir nepamatots un nesamērīgs nodarītajam kaitējumam. «Ja nepanāksim sprieduma atcelšanu Latvijas tiesu sistēmā, esam gatavi vērsties arī Eiropas Savienības (ES) Tiesā, lai pārliecinātos par ES tiesību aktu adekvātu piemērošanu Latvijā,» sacīja Bergs.

Kā ziņots, Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra un Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) uzskata - lai atskaņotu mūziku gan darbavietā, gan citās publiskās vietās, uzņēmumiem nepieciešams saņemt mūzikas publiskā izpildījuma licenci. Prasība par publiskā mūzikas atskaņojuma licenci balstīta Autortiesību likuma publiskā izpildījuma definīcijā, kas nosaka, ka ikvienam mūzikas atskaņojumam ārpus ierastā ģimenes loka ir jābūt izņemtai licencei.

Sods - apdraudējums valsts drošībai

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) tā dēvētās «radio klausīšanās nodevas» piemērošanu un minēto gadījumu, kad uzņēmums tika sodīts ar 500 latu naudas sodu par valsts radio ziņu programmas un mūzikas atskaņošanu dažu minūšu garumā, uzskata par apdraudējumu valsts drošībai. Ministrs iepriekš pauda uzskatu, ka šāda sodīšana ir «negodīga, nepareiza, politiski šķība un pretvalstiska».

Arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uzskata, ka prakse iekasēt naudu par radio klausīšanos ir absurda.

Ņemot vērā domstarpības jautājumā par publiskā izpildījuma piemērošanu un sodiem par radio atskaņošanu darbavietā, nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) iesniegusi priekšlikumus grozījumiem Autortiesību likumā, paredzot, ka radio programmu atskaņošana nav uzskatāma par publisku izpildījumu. Kā informēja nacionālās apvienības pārstāve Ieva Līne, atbalstu šāda priekšlikuma tālākai virzībai apstiprinājušas arī citas koalīcijas partijas - «Vienotība» un Reformu partija.

Komentāri (189)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu