Latvijas kūdras ražotājiem grūti ietikt lielveikalu ķēdēs (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

2011.gadā kūdras ieguves apjomi Latvijā pieauguši vairāk nekā par trešo daļu, salīdzinot ar gadu iepriekš. Tomēr tikai reti kurā veikalā mūsu valstī iedzīvotāji var atrast un iegādāties Latvijā ražotu kūdru, svētdien informēja LNT ziņas.

Viens no lielākajiem kūdras ieguves uzņēmumiem «Laflora» Drabiņu purva milzīgajās platībās izstrādā kūdru. Par to, ka šis dabas produkts ir ārkārtīgi vērtīgs, liecina kaut vai fakts, ka padomju laikā pat rožu audzētāji brauca pēc šīs izejvielas.

«Laflora» līdzīpašnieks Uldis Ameriks vienlaikus ir arī Kūdras ražotāju asociācijas valdes loceklis. Viņš LNT ziņām skaidroja, ka

vairums uzņēmēju, kas Latvijā iegūst kūdru, to eksportē.

Tikai neliela daļa kūdras un tās substrātu produktu paliekot Latvijas tirgū. Piemēram, «Laflorai» tā ir aptuveni desmitā daļa.

«Ir šie mazie pārdevēji un mazās veikalu ķēdītes kā Saldus labība, kā Kurzemes sēklas, kā arī Krūza no lielākajiem veikaliem, nu Depo pats par sevi, kur tomēr jūs redzēsiet Latvijas kūdru un Latvijas kūdras produktus,» sacīja Ameriks.

Savukārt daudzās lielveikalu ķēdēs Latvijas kūdras tikpat kā nav. Veikalnieki skaidro, ka līdz šim vietējo uzņēmumu piedāvājumi nav bijuši konkurētspējīgi.

«Rimi» pārstāve Dace Valnere raidījumam teic: «Šīs ir preces, ko mēs iepērkam centralizēti visu Baltijas valstu «Rimi» hipermārketiem, un reizi gadā mēs pārskatām šo sortimentu. Par labāko piedāvājumu šim gadam tika atzīts Lietuvas kompānijas «Juhņevičius komposta» piedāvājums, tādēļ šobrīd mūsu veikalos nav Latvijas kūdras.»

Savukārt Ameriks piebilda: «Šajās ķēdēs, kas pieder ārzemju īpašniekiem, – tur ir ārkārtīgi grūti iekļūt. Šeit strādā ļoti vienkāršs princips – pieprasījums, piedāvājums, lētākā cena, un jāsaka tā, ka tur par kvalitāti nav tik lielas domas kā par iespēju vairāk nopelnīt.»

Ameriks arīdzan norādīja, ka viens no iemesliem, kādēļ daudzi Latvijas veikali nav ieinteresēti iepirkt pašmāju kūdru, ir tās salīdzinoši augstā cena, ko savukārt nosaka kvalitāte. Turklāt veikalos, kas pieder ārzemju ķēdēm, likumsakarīgi tiek pārdots arī atbilstošās ārvalsts produkts.

Latvijā pārsvarā sastopama igauņu, poļu, lietuviešu un nīderlandiešu kūdra.

Tādēļ Latvijas uzņēmumiem vairumu kūdras nākas eksportēt lielajiem dārzeņu un stādu audzētājiem Eiropā. Vietējie kūdru izmanto, bet mazākos apjomos vai arī pāriet uz citām tehnoloģijām.

Šobrīd Latvijā darbojas 44 kūdras ieguves un pārstrādes uzņēmumi, kas atkarībā no laika apstākļiem iegūst 700 tūkstošus līdz 1 miljonu tonnu kūdras gadā.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu