Atvaļinājuma romāns: kādēļ tas ir tik vilinošs? (30)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr / Georgiawaslike

Gan jau arī Tu kaut reiz esi redzējusi filmu, kuras galvenā varone ļaujas kaislīgai brīvdienu mīlas dēkai. Bet vai kādreiz esi iedomājusies, kādēļ atvaļinājuma romāns ir tik saistošs? Atbildi uz šo jautājumu portāls www.sieviesuklubs.lv meklē kopā ar psiholoģi Diānu Zandi.

Kas tad ir atvaļinājums? Tas ir laiks, kurā atpūsties no darba un ikdienas, turklāt pēdējā laikā mums ir arvien vairāk iespēju brīvdienās kaut kur aizbraukt.

Pirms trīsdesmit gadiem varējām doties uz laukiem vai jūru, aizbraukt uz Sočiem vai kaut kur citur ne tik ļoti tālu, turpretī šobrīd varam doties uz teju jebkuru pasaules vietu.

«Daudzi cilvēki pat uzsver: «Es savā atvaļinājumā aizbraukšu prom no visa!», būtībā šādi uzsverot vēlmi izkāpt no ierastās ikdienas. Tad, ja cilvēks vienpadsmit mēnešus ir cītīgi strādājis un jūtas pārguris,

tad dažkārt atvaļinājums ir tāda kā «noraušanās no striķa».

Sievietes, sākoties brīvdienām, nereti saka: «Es esmu strādājusi, knapinājusies un par visiem rūpējusies, tādēļ tagad gan es atļaušos visu. Un «es atļaušos» sevī ietver: atļaušos aizbraukt, atļaušos nopirkt kaut ko vairāk nekā parasti, atļaušos apēst kādu kūciņu un varbūt arī ļaušanos kādām emocijām, kuras neesmu piedzīvojusi.

Ja padomājam par principu «es atļaušos» un vēlmi aizbraukt no mājām, darba, bērniem un vīra - no savas ikdienas dzīves, tad tas sevī dažkārt ietver arī atvaļinājuma romānu kā atļaušanos, ko iepriekš neesam plānojušas,» skaidro Diāna Zande.

Vēl psiholoģe atklāj, ka reizēm iesaistīšanās atvaļinājuma dēkā var būt arī apzināts lēmums.

«Ir sievietes, kuras to izmanto, lai esošajām partnerattiecībām, kurās īsti neveicas, piešķiltu uguni ar domu - es aizbraukšu un ieviesīšu savā dzīvē kādu mīlas dēku,

lai pēc tam ar apziņu, ka man bijis sānsolis, savām attiecībām ar vīru piedotu asumu.

Tāpat atvaļinājuma romāns var šķirt vilinošs tad, ja attiecībās ar partneri trūkst tuvības vai padzisusi kaislība. Šajā gadījumā, dodoties brīvdienās, sievietei var nebūt ne mazākās domas par to, ka viņa varētu piedzīvot mīlas dēku, bet te pēkšņi rodas brīnišķīga izdevība!

Ir kāds feins vīrietis, un viņš pēkšņi pievērš vairāk uzmanības nekā ikdienā vīrs, un tad ļauties dēkai ir tik viegli.

Tātad var teikt, ka būtībā atvaļinājums ir nedaudz kā pasaka, laiks ārpus realitātes, un tad, ja mēs pašas sev pasakām, ka «man ir atvaļinājums no visa», pilnīgi dabiski, ka ļauties brīvdienu attiecībām ir daudz vieglāk.

Tomēr es nekādā gadījumā nevēlos teikt, ka sieviete, kura atvaļinājumā dodas viena, vēlas piedzīvot vai tiešām arī piedzīvos mīlas dēku.

Ja ģimenes dzīvē nav nekādu problēmu, ja sieviete mīl savu vīru un bērnus un viņa nebēg ne no mājām, ne darba, bet atvaļinājumā dodas viena tikai tāpēc, ka vēlas atpūsties, un nevis piedzīvot jaunas attiecības, bet kaut ko citu tikai sev, lai arī cik labas izdevības rastos romānam,

viņa atgriezīsies mājās, tās neizmantojusi, jo viņas izdevība ir šeit – realitātē.

Tātad būtībā stāsts ir par to, cik piepildīta sieviete ir ikdienā – šeit realitātē! Ja viņa tāda ir, tad nedosies atvaļinājumā viena tikai tāpēc, lai tukšumu aizpildītu ar brīvdienu mīlas dēku,» stāsta Diāna Zande.

Savukārt, ja sievietei pastāvīgu partnerattiecību nav, psiholoģe uzskata, ir pilnīgi vienalga, vai viņa kādu satiek atvaļinājuma laikā vai darba dienas vakarā, jo tas ir brīvas sievietes lēmums - veidot attiecības, un viņai pēc tam nebūs iemesla mocīties pašpārmetumos.

Viena sieviete, iespējams, iesaistīsies dēkā, ļoti labi apzinoties, ka tā būs īslaicīga, jo uzskatīs, ka viņai tā ir nepieciešama,

kamēr kāda cita varbūt to darīs tikai tādēļ, lai celtu pašapziņu.

«Temats par atvaļinājumu romāniem joprojām tiek apdziedāts dziesmās un apspēlēts filmās, un tas šķiet kaut kas tik romantisks, lai gan patiesībā tas ir tāds kā apmāns,» prāto Diāna Zande.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu