Polijā sācies ikgadējais Lukašenko oponentu festivāls (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pusducis baltkrievu grupu, kam nav ļauts uzstāties autoritārajā dzimtenē, sniedz pret Baltkrievijas politisko režīmu vērstus koncertus kaimiņzemē Polijā.

Grupas var dziedāt baltkrievu valodā

«Šis ir unikāls festivāls, kurā grupas var dziedāt baltkrievu valodā, nevis krieviski, un izkliegt saukli »lai dzīvo brīva Baltkrievija«,» sacīja ikgadējā festivāla «BASowiszcza» pārstāve Hanna Pjekarska. Divas dienas garais festivāls sācies piektdien.

1990.gadā festivālu aizsāka Polijas baltkrievu kopienas studentu apvienība BAS. Tas notiek Grudekā, kas atrodas tikai 18 kilometru attālumā no Polijas un Baltkrievijas robežas.

Festivāls ieguvis politisku nokrāsu, jo tas

kalpo par platformu protestam pret Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko, kurš kopš 1994.gada vada valsti ar dzelzs dūri.

Lukašenko stingrais režīms apspiež oponentus, turklāt publiskos pasākumos tiek ierobežots baltkrievu valodas lietojums, priekšroku dodot krievu valodai.

Uzstāsies Lukašenko režīma pretinieki

Šogad festivālā apmeklētāji varēs noklausīties dažādu mūzikas stilu pārstāvju koncertus. Šajā nedēļas nogalē uzstāsies Lukašenko režīma pretinieki pankmūzikas grupa «Neuros Dubel», reperi «IQ48», folka un smagās mūzikas grupa «Terrakod» un post-grandžmūzikas grupa BN.

«BASowiszcza» festivālā piedalīsies arī poļu izpildītāji, tostarp sekstets «Raggafaya» un pankmūzikas grupa «Farben Lehre».

Katru gadu festivālu apmeklē aptuveni 6000 klausītāju, galvenokārt gados jauni baltkrievi.

Polijas valdība ir viens no «BASowiszcza» sponsoriem. Šogad tā piešķīra festivālam 90 000 zlotu (15 000 latu). Polija iestājas pret Lukašenko režīmu, uzņemot bēgļus no Baltkrievijas.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu