«Maigie slepkavas» atstāj pirmos pēdu nospiedumus (44)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Žilde/TVNET
References: API SITE

«Momend», «Sus Dungo», «Nielslens Lielsliens» - šīs ir redzamākās pašmāju grupas, kuras šogad laidušas klajā savus pirmos ierakstus. Pēc divu gadu darbības ar savu debijas mazalbumu (CD formātā un digitāli) «Footprints And Hearts» klajā šonedēļ nāk arī trio no Balviem «Audience Killers». Uz iepazīšanās interviju aicināju visus trīs grupas dalībniekus - bundzinieku Edgaru (22), dziedātāju un ģitāristu Normundu (21) un taustiņinstrumentālisti - Arlettu (22).

TVNET: 2010.gada rudenī Studentu klubā redzēju jūsu pēdējo koncertu, pirms Normunds devās gadu studēt mūziku, uzlabot vokālās prasmes «Tech Music Schools» Londonā. Ko tev, Normund, deva šis gads? Vai iegūtās zināšanas ir bijušas noderīgas?

Normunds: Bija jau grūti. Bija jāpamet grupa. Tomēr vienlaikus bija arī vēlme redzēt kā populāro mūziku pasniedz Lielbritānijā. Kopumā interesanti. Tur notika dziesmu sacerēšanas nodarbības, protams, pēc jau zināmas formulas, šablona. Zināmā mērā, sacerot šādas dziesmas, zūd oriģinalitāte. Mācīja par skatuves aprīkojumu, piemēram, kādā augstumā, attālumā jātur mikrofons, daudz ritma stundu, kur jāplaukšķina pēc nošu lapas, klavierstundas. Balvos astoņus gadus biju jau mācījies klavierspēli, tad šajā ziņā man bija daudz vieglāk. Noderīgi bija dažādi balss vingrinājumi, kā mūziķim pareizi jāiesildās pirms koncerta - gan vokāli, gan fiziski, kādai jābūt pareizai stājai, balansam. Es, protams, tagad to visu zinu, bet nekad pats nepielietoju.

Arletta: Parādīsi mums? (Smejas.)

Normunds: Ha... Ir jau daži vokālie ieradumi, no kuriem tā arī neesmu ticis vaļā. Tomēr kopumā skolā iegūtās zināšanas ir palīdzējušas uzlabot manas vokālās prasmes.

TVNET: Vai satiki arī kādus citus studentus no Latvijas?

Normunds: Jā, Samantu Tīnu (smejas). Mēs mācījāmies kopā.

TVNET: Sarunājāties?

Normunds:

Bija labi, ka no viņas varēja aizņemties cigaretes

(smejas).

TVNET: Labi, izstāstiet, lūdzu, vēlreiz, kā jūs satikāties un kā 200+ kilometrus no Rīgas - Balvos varēja rasties šāds indīpopa kolektīvs?

Edgars: Normunds ar Arlettu jau pazīstami kopš bērnības. Visi mēs mācījāmies Balvu mūzikas skolā - es spēlēju pūšamos instrumentus, par bungām toreiz bija maza nojausma, un vidusskolas gados tad arī sākām muzicēt kopā. Sadraudzējāmies.

«Footprints And Hearts»
«Footprints And Hearts» Foto: Publicitātes foto

TVNET: Balvos ir izveidojusies kāda jauno grupu kustība?

Normunds: Nē, grupas var saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem. Pat divas nevajag.

Edgars: Būtībā esam mēs, Laura Ločemele un, protams, pāris šlāgergrupas - publika to pieprasa.

TVNET: Kas jūs vienoja? Kopīgas muzikālas interese?

Normunds: It kā nē. Mēs īsti nezinājām, ko katrs klausās.

Edgars: Interesanti, ka man ar Normundu reizēm sakrīt gaumes. Piemēram, noklausoties vienu un to pašu albumu, mēs secinām, ka mums abiem patīk vienas un tās pašas dziesmas.

TVNET: Gan jau ir kādas grupas, kas jūs iedvesmo? Kas lika paņemt rokās instrumentus un sākt spēlēt? Kādas ietekmes?

Normunds: Mēs klausāmies pilnīgi visu. Nav tā bijis, ka esam uzsēdušies uz kaut ko vienu.

Edgars: Nav tā, ka ņemam konkrētu grupu un spēlējam tieši tā. Mēs drīzāk uzsūcam dažādus sīkumus.

Arletta: Kad sāku mācīties klavieres, bija visādas ietekmes... labāk gan tās neminēšu.

TVNET: Saki, saki! Kad intervēju Alisi Josti, viņa teica, ka jaunībā bijusi Avrilas Lavinjas fane.

Arletta: Ok, labi (smejas). Tas pats! Mani stādināja uz ielas un teica, ka izskatos līdzīgi Avrilai. Mājās klausījos arī Jana Tīrsena mūziku (filmas «Amēlija» skaņu celiņa komponists. - Aut. piezīme).

TVNET: Jūs vispār turaties mazliet savrupi no esošās Latvijas mūzikas scēnas. Nepieslejaties nevienam no pastāvošajiem strāvojumiem jeb mūziķu burziņiem. Ir taču bijušo «Torņa» grupu klubiņš, «I Love You records» tuvu stāvošas grupas un mūziķi u.tml. Tas tā apzināti, vai tā vienkārši sanācis?

Normunds: Tā sanācis.

Edgars: Ja tā godīgi, es par šādiem klubiņiem pirmo reizi dzirdu.

Normunds: Par «Torņa» grupām biju daudz lasījis Ulda Rudaka grāmatā. To piedzīvojis neesmu. Lasīju ar interesi.

TVNET: Kāpēc «Footprints And Hearts»? Kāds ir mazalbuma vēstījums?

Normunds: Gribot negribot, ja dziesmas sakārto albumā, sanāk stāsts.

Albumu caurvij mīlestības un pludmales tēma.

TVNET: Cik ātri gāja darbs studijā?

Normunds: Studijā pavadījām apmēram mēnesi. Pats muzikālais materiāls tapis divus gadus. Rakstījām pie Kaspara Ansona tepat Rīgā Lāčplēša ielā. Māsterējām Londonā, «Abbey Road» studijā. EP producēja Edgars Žilde.

TVNET: Kā jums gāja?

Arletta: Edgars nāca uz mēģinājumiem, noklausoties dziesmas, pierakstīja savas idejas.

Normunds: Viņš daudz ielika no sevis, ieguldīja milzīgu darbu. Nevar salīdzināt, ar kādām dziesmām mēs iegājām studijā un kāds bija galarezultāts.

Edgars: Tā bija neatsverama pieredze. Mēs labāk apzinājāmies savus plusus un mīnusus.

TVNET: Kur jūs šovasar varēs noķert koncertā?

Arletta: Tuvākie koncerti gaidāmi «Positivus» festivālā un festivālā «Osvalds». Mājās vēl uzspēlēsim, jāatrādās radiem (smejas).

Audience Killers
Audience Killers Foto: Jānis Žilde/TVNET

Jaunais EP ir nopērkams mūzikas ierakstu veikalā Randoms (Kaļķu 4), LP (Kr.Barona iela 37), kafejnīcā Vieta (Kr.Valdemāra 61) un interneta veikalā «Bandcamp». Minialbums digitālā izskatā ir apskatāms un nopērkams «iTunes», «Spotify». Albumu savā pasta kastē saņems katrs «Veto Magazine» abonents kopā ar nākamo izdevumu. Vāciņa noformējumam ir izmantota Ilzes Vanagas uzņemtā fotogrāfija, kurā iemūžināta latviešu baletdejotāja Ieva Grotuse.

audiencekillers.lv

Komentāri (44)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu