Madridē izceļas sadursmes starp policiju un protestējošajiem ogļračiem (4)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spānijas galvaspilsētā Madridē trešdien izcēlās sadursmes starp policiju un protestējošajiem ogļračiem, kurās ievainoti vismaz divi cilvēki.

Izcēlās sadursmes starp policiju un nelielu cilvēku grupu, kas atradās starp desmitiem tūkstošu ogļraču, kuri protestēja pret valdības plāniem samazināt finansējumu ogļu ieguves nozarei.

Vismaz divi cilvēki ievainoti - fotogrāfs un demonstrante, kas teica, ka viņai trāpījusi policijas raidīta gumijas lode.

Policija gumijas lodes raidīja uz pūli, kas policistus apmētāja ar akmeņiem un pudelēm. Dažiem no uzbrucējiem policisti sāka pakaļdzīšanos.

Madrides policijā informēja, ka ir norīkoti spēki Rūpniecības ministrijas apsargāšanai. Pieci cilvēki protestu laikā aizturēti.

Iet vairākas nedēļas simtiem kilometru

Ogļrači no Spānijas ziemeļiem vairākās nedēļās nogāja simtiem kilometru līdz Madridei, lai piedalītos protesta akcijā.

Protesta akcijas dalībnieki ir satraukti par to, ka valdības subsīdiju samazināšana ogļu ieguves uzņēmumiem novedīs pie tūkstošiem ogļraču darbavietu zaudēšanas.

Lai novērstu valsts finanšu sabrukumu, Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs trešdien paziņoja par jauniem taupības pasākumiem 65 miljardu eiro (aptuveni 46 miljardu latu) apmērā, kas tiks īstenoti līdz 2014.gada beigām, lai samazinātu valsts budžeta deficītu.

Pasākumu pakete paredz, ka pievienotās vērtības nodoklis (PVN) tiks paaugstināts līdz 21% pretstatā pašreizējiem 18%, savukārt pazeminātā PVN likme, kas tiek piemērota pārtikai un vairākiem citiem produktiem un precēm, celsies no 8% līdz 10%. Īpašā 4% PVN likme, kuru piemēro maizei, netiks mainīta.

Paredzētas arī reformas pārvaldē

Turklāt taupības pasākumi paredz reformas valsts pārvaldē, tostarp drastisku valstij piederošu uzņēmumu skaita samazināšanu un padomnieku skaita samazināšanu pašvaldībās par 30%.

Savukārt bezdarbniekiem pabalsta maksājumi sešus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa saņemšanas turpmāk tiks samazināti līdz 50% no pamatalgas iepretim 70% pašlaik.

Tāpat tiks samazinātas prēmijas augstākā ranga valsts ierēdņiem un likvidētas Ziemassvētku prēmijas augstākā ranga amatpersonām

Taupības pasākumi ir nepieciešami, lai eiro zona piešķirtu aizdevumu Spānijas banku glābšanai 30 miljardu eiro (21 miljarda latu) apmērā un lai Spānija varētu līdz 2014.gadam samazināt valdības budžeta deficītu līdz līmenim, kas atbilst Māstrihtas kritērijiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu